Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Hoe voorkom je dat je puber begint met drinken en roken?

GGD Zuid-Holland Zuid brengt E-zine uit en houdt ouderbijeenkomst

GGD Zuid-Holland Zuid heeft een E-zine uitgebracht over het puberbrein en de invloed van middelen daarop. Ook organiseerden ze op 9 november online een regionale ouderbijeenkomst, vanuit hun initiatief www.Goedgespreknix18.nl. Daarbij draait het om praten met je kind, luisteren en regels te stellen, zodat je kunt voorkomen dat je zoon of dochter begint met drinken en roken.

Informatie over het puberbrein

In de puberteit maakt het lichaam van je kind hormonen aan. Deze stofjes zorgen ervoor dat het lichaam van je kind volwassen wordt. Je kind wordt langer en zwaarder en het lichaam begint te veranderen. Ook de hersenen groeien, maar niet alle delen van de hersenen groeien even snel. Hierdoor verandert het gedrag van je kind. Het ene kind wordt moeilijk of zelfs onhandelbaar, het andere kind heeft er nauwelijks last van. Wanneer de puberteit begint en hoe het verloopt is bij ieder kind anders.

Het deel van je hersenen dat je emoties regelt groeit snel. Sneller dan het deel dat ervoor zorgt dat je verstandige beslissingen kunt nemen. Je puber kan dus snel emotioneel reageren. Verstandig nadenken gaat nog moeilijk. De kans op het nemen van risico’s is daardoor groot. Bijvoorbeeld te veel drinken of een sigaret proberen. Pas wanneer beide delen van de hersenen voldoende gegroeid zijn komt je kind weer in balans.

Het is belangrijk dat de hersenen goed groeien. Middelengebruik kan de groei van de hersenen beïnvloeden. Het puberbrein reageert anders op alcohol en roken dan een volwassen brein. Hoe jonger je begint met alcohol of roken, des te groter is de kans dat je daar later verslaafd aan raakt.

Tips

Het E-zine bevat enkele duidelijke tips:

 • Stel duidelijke regels en grenzen, waaronder NIX18, geen alcohol en
  niet roken voor je 18e. Je kind heeft regels nodig nu het zelf nog niet altijd verstandig kan nadenken. Laat je kind het nut inzien van de regels.
 • Bied veiligheid, structuur en begeleiding. De veranderingen in de puberteit zijn verwarrend voor je kind. Laat los waar je los kan laten en biedt structuur waar nodig. Waaronder duidelijke afspraken over NIX18. Ga als ouder het gesprek aan.
 • Wees consequent en duidelijk. Zo weet je kind waar het aan toe is.
 • Heb begrip en geduld. Probeer de moeilijke fase van je kind te begrijpen, zo kom je er samen door.
 • Beloon goed gedrag. Pubers zijn niet gevoelig voor straf of negatieve feedback.
 • Stimuleer interesses en talenten. De puberteit is het moment om je kind te stimuleren zijn talenten te ontdekken.
 • Maak tijd vrij voor je kind. Ga samen sporten, fietsen, spelletjes doen of wat anders leuks. Hoe meer tijd je met je kind doorbrengt, hoe minder het geneigd is tot risicogedrag.
 • Geef het goede voorbeeld: Zien roken doet roken en zien drinken doet drinken.

Overige inhoud E-zine

 • Cijfers uit de regio
 • ‘Goed gesprek’ met je puber
 • Een party van NIX
 • Handige links

Click hier voor de E-zine. Click hier voor de regionale online ouderbijeenkomst.