Scholen in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en mbo vroegen afgelopen weken de Stimuleringsregeling Gezonde School 2025-2026 aan. Komend schooljaar krijgen 800 scholen extra ondersteuning om te werken aan gezond leven, leren en ontwikkelen voor hun leerlingen en studenten.
De thema’s Voeding, Bewegen en sport en Welbevinden blijven populair, maar ook Mediawijsheid en Roken, alcohol- en drugspreventie zijn thema’s waar scholen aan willen werken.
De Gezonde School-aanpak heeft een merkbare impact op leerlingen en studenten. Door hen te leren gezonde keuzes te maken en een gezonde leefstijl te stimuleren, voelen zij zich beter, ontwikkelen zij zich optimaal en presteren zij beter. Dit draagt bij aan hun groei tot gezonde, vitale volwassenen. Scholen spelen hierin een cruciale rol en kunnen met de juiste ondersteuning en middelen een verschil maken in het leven van hun leerlingen en studenten.
Kennis en tools voor alle scholen
Kennis en tools alle scholen Scholen die de stimulans ontvangen, krijgen advies en begeleiding van een Gezonde School-adviseur en kunnen deelnemen aan traininingen, webinars en e-learnings van Gezonde School en kennispartners. Nieuwe scholen ontvangen daarnaast 1.200 euro, te gebruiken voor de inzet van een Gezonde School-coördinator, Gezonde School-activiteiten of voor het volgen van de opleiding tot Specialist Sportieve en Gezonde School.
Ook scholen die geen extra (financiële) ondersteuning krijgen, kunnen met de Gezonde School-aanpak werken aan gezondheid en welbevinden. Iris Kummeling benadrukt: "We stimuleren álle scholen om te starten of door te gaan met onze aanpak. Gezonde School-adviseurs in elke regio staan klaar om advies en begeleiding te bieden, zowel voor nieuwe scholen als voor ervaren scholen die zich verder willen ontwikkelen. Ons professionaliseringsaanbod is beschikbaar voor iedereen, voor starters en voor ervaren scholen ongeacht of zij gebruik maken van de regeling. Er is interessant en leerzaam aanbod, waar je je kennis en vaardigheden mee kan verbreden en verdiepen. En met onze nieuwe online tool ‘Aan de Slag’ kunnen onderwijsprofessionals makkelijker stapsgewijs werken volgens de aanpak; de tool biedt inzicht en inspiratie voor vervolgstappen. Zo maken we samen maken het werken aan gezondheid en welbevinden vanzelfsprekend!”