Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Basisschool de Bonckert geniet van buitenles met boswachter Tim

Op dinsdag 9 april werd op vele scholen de Nationale Buitenlesdag gevierd. Op basisschool De Bonckert in Boxmeer was deze dag extra speciaal. Zij hoorden dat zij dankzij de aanmelding van juffrouw Veronique de buitenles met boswachter Tim hadden gewonnen. Op woensdag 10 april kwam boswachter Tim op De Bonckert langs.

Mobieltje verstoort concentratie en slaap jongeren

Gemiddeld zitten jongeren 6,5 uur per dag op hun smartphone. Voor een kwart is dit zelfs meer dan 8 uur. Onderzoek van UvA-promovendus Teun Siebers bevestigt nu dat jongeren meer afleiding ervaren op momenten dat ze ook meer social media gebruiken. Ook zorgen social media en game-apps op de telefoon voor het slapengaan voor een slechtere nachtrust. Zorgelijk, volgens Siebers: “Het is een kwetsbare groep waarvan de mate waarin social media ze afleidt van taken gek genoeg nog niet veel onderzocht is.” Het onderzoek van Siebers is ook voor onderwijsprofessionals interessant.

Amsterdamse Familie School verbetert welbevinden

De aanpak van de Amsterdamse Familie School vergroot de leefwereld en verbetert het welbevinden van leerlingen. Ook lukt het om ouderbetrokkenheid te vergroten en armoede gericht te lijf te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, het Kohnstamm Instituut en de Hogeschool van Amsterdam.

Gemeente Groningen wint Gouden Wortel 2024

Groningen is de winnaar van de Gouden Wortel 2024. De gemeente ontving deze prijs op vrijdag 12 april tijdens de Week van de Schooltuin voor haar jarenlange ondersteuning van het schooltuinieren. De gemeente Schouwen-Duiveland ontving een eervolle vermelding.

Grote Pieperles tijdens Nationale Buitenlesdag bij opening buurtschooltuin

Deze week is het de Week van de Schooltuin. Op dinsdag 9 april vond op talloze basisscholen in Nederland de Nationale Buitenlesdag plaats met de Grote Pieperles. Op basisschool De 4 Heemskinderen in Etten-Leur kreeg de dag een extra feestelijk tintje omdat ook de nieuwe buurtschooltuin werd geopend.

Hoe zorg je dat kinderen meer bewegen tijdens de schooldag?

De schooldag biedt veel mogelijkheden om kinderen te stimuleren om meer te bewegen. Bijvoorbeeld tijdens de pauze of in de klas. Maar hoe doe je dat als school? En welke elementen zijn belangrijk om dat structureel te maken? Dat onderzochten Marthe Westerbroek, Sofie Vreeswijk, Robin Rauws en Amika Singh van het Mulier Instituut door vier basisscholen te bezoeken die hier actief mee bezig zijn.

De Waterhof (Delft) wint verkiezing Sportiefste Basisschool van Nederland 2024

Op dinsdag 9 april 2024 vond in Zwolle de uitreiking voor de ‘Sportiefste basisschool van Nederland’ plaats. Een deskundige jury verkoos CBS De Waterhof uit Delft tot winnaar. De KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseerden, in samenwerking met Hogeschool Windesheim, deze feestelijke finaledag.

Bewegend leren over de Schijf van Vijf met ENERGIE

Voedseleducatie voor elk kind. Dat is de missie van Skillz2Grow. Omdat ook bewegen belangrijk is in het aanleren van een gezonde leefstijl combineert Skillz2Grow dit in de interventie ENERGIE. Daarbij geven professionals door middel van bewegend leren les en leren leerlingen met speelse en interactieve beweegspellen belangrijke kennis over onder andere de Schijf van Vijf.

Jantje Beton komt met Buitenspeelalarm

Jantje Beton heeft op 3 april alarm in Natuurspeeltuin De Hoef in Utrechtgeslagen met het Buitenspeelalarm. Uit nieuwe onderzoekscijfers blijkt namelijk: steeds minder kinderen spelen buiten. Niet buitenspelen zorgt voor ernstige fysieke en mentale klachten onder kinderen, zoals overgewicht, slechtziendheid, depressie en slapeloosheid. Als het zo doorgaat, verliezen we een hele generatie aan 'binnenzitten’. Het Buitenspeelalarm is ook voor professionals in onderwijs en kinderopvang van belang.

Ouders positiever over mobieltjesverbod na invoering

Sinds 1 januari van dit jaar geldt het mobieltjesverbod op middelbare scholen. De groep ouders die positief is over het verbod op mobieltjes in de klas is het afgelopen jaar gestegen van 61% naar ruim 80%. Ook is de steun toegenomen voor een verbod op mobieltjes in de hele school, al is deze groep kleiner. Een kleine meerderheid van 54% geeft aan hierachter te staan, ten opzichte van 36% voor de invoering. Bovendien zien ouders een positief effect van de nieuwe regels op hun kinderen. Dit blijkt uit een recente peiling onder 544 ouders in het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs.

NJi roept professionals op ouders te stimuleren bij mediaopvoeding

Als het om mediaopvoeding gaat, voelen professionals in onder meer onderwijs en kinderopvang zich vaak onvoldoende bekwaam om ouders te adviseren. Maar professionals hebben de benodigde kennis allang in huis, benadrukt Nick van Hummel, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut. “Mediaopvoeding vraagt grotendeels hetzelfde van ouders als de rest van de opvoeding. Vergelijk mediaopvoeding met leren fietsen. Dan is het belang van mediaopvoeding voor ouders makkelijker te begrijpen. Daarna is het je rol als professional om die mediaopvoeding te stimuleren. Zonder oordeel, en vanuit interesse.”

Geslaagd Gezonde Schoolkantine Festival

Op 21 maart vond in zeven provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. Het was opnieuw een groot succes. Zo werden maar liefst 42 gouden en 11 zilveren schoolkantine schalen uitgereikt, en hebben 19 scholen de ambitieverklaring ondertekend.

Elf scholen Zuid-Holland een groen schoolplein dankzij subsidie

Elf scholen in Zuid-Holland ontvingen in 2023 een provinciale subsidie om hun versteende plein te vergroenen. Zo zorgen ze ook voor een groene plek voor de buurt. Het gaat om De Vrije School en de Blijberg in Rotterdam, Nutsschool Woonstede, SBO Merlijn en de Tamaraschool in Den Haag, Mozaiëk in Delft, Pieter Bas in Capelle ad IJssel, Cascade in Leidschendam–Voorburg, De Wereldwijzer in Vlaardingen, Haanstra in Leiden en De Regenboog in Ooltgensplaat.

Challenge Duurzaamheid in het onderwijs

Vind je duurzaamheid belangrijk? Heb jij dé oplossing om jouw school groener te maken? Of droom je van een school waar iedereen kan bijdragen aan een duurzame toekomst? Doe dan mee aan de Challenge Duurzaamheid in het onderwijs, een initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW), Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV), Infrastructuur & Waterstaat(I&W) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Inzenden kan tot en met 19 april 17.00 uur.

Winnaars Schoolkantine Challenge 2024 bekend

Op donderdag 21 maart vond in zeven provincies het Gezonde Schoolkantine Festival plaats. In vier daarvan – Flevoland, Overijssel, Noordoost Gelderland en Noord-Brabant – deden leerlingen en studenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs mee aan de Schoolkantine Challenge ‘Creëer jouw ideale gezonde kantinesnack’. Tijdens het Gezonde Schoolkantine Festival werden de winnaars bekend gemaakt.