Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Masterclass Veilige Beweegvriendelijke Schoolomgeving

Kenniscentrum Sport & Bewegen, JOGG, Fietsersbond en Wandelnet organiseren op 13 mei en 16 juni een tweedelige masterclass Veilige Beweegvriendelijke Schoolomgeving.

Praktijkschool De Faam in Zaandam zet schoolmaaltijdenbudget breed in

Op praktijkschool De Faam in Zaandam wordt het schoolmaaltijdenbudget breed ingezet, zodat zoveel mogelijk leerlingen ervan kunnen profiteren. Van een dagelijks broodjesbuffet in de pauzes en fruit in de kantine, tot boodschappentassen met producten voor thuis en traktaties bij feestdagen: het aanbod is veelzijdig en doordacht.

Aantal buitenlessen in primair onderwijs neemt toe

Het aantal buitenlessen in primair onderwijs is in de afgelopen tien jaar gestegen van veertien keer per jaar in 2016 tot twintig keer per jaar in 2025. Dat blijkt uit onderzoek onder leerkrachten van DUO in opdracht van IVN. Als belangrijkste redenen voor het geven van buitenles noemen de leerkrachten dat kinderen meer bewegen, het voor een fijne afwisseling zorgt, de buitenlucht gezond is en kinderen meer spelenderwijs leren.

Voedseleducatie op kinderdagverblijven en scholen doet ertoe

Voedseleducatie op kinderdagverblijven en scholen doet ertoe. Dat was de conclusie van het project ‘Inventarisatie Effecten Voedseleducatie Jeugd’, uitgevoerd door Wageningen Food & Biobased Research, het Louis Bolk Institute en Maastricht University. Hierbij richtten de onderzoekers zich op voedseleducatie in de brede zin: lessen, ervaringsgericht leren, voedselaanbod en voedingsbeleid voor kinderen en jongeren (0-18 jaar) in kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen.

Ouders: grote klassen niet goed voor kinderen

Ouders maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit, veiligheid en de sfeer in grote klassen, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport de Staat van de Ouder 2025. Bij klassen met meer dan 26 leerlingen daalt het vertrouwen van ouders in de kwaliteit en veiligheid op school flink. Ook zien ouders met kinderen in een grote klas dat hun kinderen met minder plezier naar school gaan, dan kinderen in een kleinere klas.

NCJ zoekt scholen voor project alcohol- en middelenpreventie jonge kind

Ben je leerkracht van groep 7 en/of 8? En vind je het belangrijk dat deze kinderen goed voorbereid worden op toekomstige verleidingen? Dan is het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) op zoek naar jou!

Mediagebruik onder jonge kinderen daalt, maar blijft hoger dan het officiële advies

Kinderen van 0-6 jaar besteden minder tijd aan digitale media dan vorig jaar. Maar met een gemiddelde van bijna anderhalf uur per dag is dit nog steeds meer tijd dan aanbevolen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit blijkt uit de Iene Miene Media-monitor van Netwerk Mediawijsheid, in het kader van de Media Ukkie Dagen. De Media Ukkie Dagen vonden in 2025 plaats van 4 tot en met 11 april.

Koninklijk Paar geeft startsein Koningsspelen in Roosendaal

Met een twist gaven Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima op donderdag 17 april het officiële startsein voor de dertiende editie van de Koningsspelen. De landelijke opening vond plaats op KPO De Vlindertuin in Roosendaal, waar bijna 300 leerlingen in de aanwezigheid van het Koninklijk Paar genoten van een gezond ontbijt, het optreden van Kinderen voor Kinderen met ‘Baila bailalaa’ en allerlei sportieve activiteiten.

Omgaan met armoede op school

Misschien merk je dat leerlingen opgroeien in armoede. Bijvoorbeeld omdat ze geen lunch mee naar school nemen of te kleine schoenen dragen. Wat kun je als leerkracht doen als je je daar zorgen over maakt? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rijtje.

School en studie grootste bron van stress voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen ervaren hun school of studie als de belangrijkste bron van stress in hun leven. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek van EMMA, in opdracht van GGD GHOR Nederland, waarin jongvolwassenen vertellen over hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik. Hoewel deze levensfase gekenmerkt wordt door groei en verandering, ervaren veel jongvolwassenen hierdoor ook onzekerheid en zorgen – met stress als gevolg.

Opnieuw vijf gemeenten aan de slag met Gezonde Schoolpleinen

Opnieuw gaan vijf gemeenten in ons land aan de slag om hun schoolpleinen om te toveren tot een gezonde leefomgeving. Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Enschede, Midden-Groningen en Purmerend zijn uit de vele aanmeldingen geselecteerd voor het project Gezonde Schoolpleinen van IVN Natuureducatie en Jantje Beton.

Rutgers, Atria en COC strijden tegen de manosphere en seksuele grensoverschrijding

Bijna de helft van de Nederlandse meiden heeft te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met de toenemende populariteit van vrouwenhatende influencers uit de manosphere, zoals Andrew Tate, is het juist nu essentieel dat de maatschappij geen ruimte laat voor grensoverschrijdend gedrag. Daarom lanceren Rutgers, Atria en COC de nieuwe campagne ‘Kleine !@#%?-dingen worden grote !@#%?-dingen’ om seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de bron aan te pakken. De organisaties moedigen jongeren, specifiek jongens, aan om niet mee te doen met seksistische opmerkingen en zetten zo een nieuwe sociale norm neer. De campagne is ook voor scholen relevant.

Eerste schooltuin aangelegd volgens de IVN Schooltuinaanpak

Op 22 maart gingen bij de Oosterwoldschool Sofia in Almere de handen in de grond. Met ouders en leerkrachten werd de start gemaakt van de aanleg van een schooltuin. Het is de eerste schooltuin die is aangelegd volgens de nieuwe IVN Schooltuinaanpak. Deze aanpak helpt je niet alleen bij het aanleggen, maar ook bij het beheer en educatief gebruik van een schooltuin. Om zeker te weten dat het aanbod aansluit bij de behoefte en werkwijze van basisscholen wordt de aanpak dit schooltuinseizoen op meerdere scholen getest. En de eerste testtuin is nu een feit.

Webinar ‘Burgerschapsonderwijs en leerlingparticipatie’

Burgerschap speelt een cruciale rol binnen en buiten de school. Het is de taak van scholen om hun leerlingen hierin te begeleiden. Maar hoe geef je dit concreet vorm? Dat komt aan de orde in het webinar 'Burgerschapsonderwijs en leerlingparticipatie' dat het Nederlands Jeugdinstituut organiseert op 15 mei van 15.00 tot 16.15.

Van grijs naar groen: meld je school aan!

Na het succes van de eerste editie slaan Praxis en Jantje Beton opnieuw de handen ineen om schoolpleinen te vergroenen. Vorig jaar lieten honderden basisschoolleerlingen hun creativiteit de vrije loop door hun ideale groene schoolplein te tekenen en in te zenden. Drie winnende scholen werden geselecteerd en samen met de kinderen, ouders en medewerkers zijn de schoolpleinen inmiddels vergroend. Dit jaar krijgen opnieuw drie basisscholen de kans om hun grijze schoolplein te veranderen in een groene oase. Aanmelden kan tot en met 16 mei 2025.