Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Jeugdarts grotendeels bekend bij ouders

Ouders zien in veel gevallen geen meerwaarde

De jeugdarts is grotendeels bekend bij ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs. Twee derde van de ouders weet dat hun kind een jeugdarts heeft. Sommige ouders weten ook wie dat is, maar de meeste ouders niet. Uit de peiling blijkt ook dat zo’n 60% van de ouders weet hoe ze de jeugdarts kunnen bereiken, of weten waar ze dat op kunnen zoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders uit het Landelijk Ouderpanel van Ouders & Onderwijs. Een vragenlijst werd ingevuld door 283 ouders met een kind op de basisschool.

Het onderzoek werd opgezet in samenwerking met de GGD-Twente, waarmee Ouders & Onderwijs werkt aan een betere inzet van de jeugdarts bij kinderen op school. Met name bij schoolverzuim, terugkeer na ziekte en aan school gerelateerde problemen kan de jeugdarts een belangrijke, onafhankelijke en ondersteunende rol spelen.

Het blijkt dat ouders niet altijd weten waarvoor ze bij de jeugdarts terecht kunnen. In de vragenlijst werden een aantal situaties voorgelegd die ze met de jeugdarts kunnen bespreken. Lang niet alle ouders wisten waar ze precies voor bij de jeugdarts terecht kunnen. Dit geldt ook voor aan school gerelateerde problemen. Slechts 60 tot 70% van de ouders weet dat ze hiermee bij een jeugdarts terecht kunnen.


Uit de reacties bleek dat een grote groep ouders over de meeste onderwerpen geen behoefte hadden met de jeugdarts te praten. Ouders zien dus in veel gevallen geen meerwaarde voor de inzet van een jeugdarts. Als ouders wel contact op willen nemen doen ze dat het liefst door zelf te bellen. Maar liefst 68% van de ouders geeft dat als voorkeur. En dan bij voorkeur doordeweeks; overdag, ’s middags of ’s avonds. Ouders zijn verdeeld over de locatie van het contact. Ouders hebben het liefste contact in het gebouw van de jeugdgezondheidszorg, op school of bij de praktijk van de huisarts. Er is ook een groep ouders die het contact met de jeugdarts niet nodig vinden. Zij schakelen liever de zorgcoördinator, de huisarts of een specialist in.


Ouders & Onderwijs en GGD-Twente onderzoeken al een tijd de manier waarop ze de mogelijkheden van de jeugdarts voor ouders duidelijker kunnen krijgen. De resultaten van dit onderzoek onder ouders helpen daarbij. Uitkomsten bij de GGD-Twente kunnen daarna ook landelijk vertaald worden.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met Lotte Cats via lotte.cats@oudersonderwijs.nl.


Ouders & Onderwijs is hét informatiepunt voor ouders. Het is de verbinder en ondersteuner van ouders rondom het onderwijs. Daarnaast is het de gesprekspartner voor de overheid en de onderwijssector.