Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Vijfde Kraanwaterdag voor de eerste keer landelijk georganiseerd

Meer dan 100.000 leerlingen en ruim 3600 klassen deden mee

Woensdag 25 september vond voor de vijfde maal de Kraanwaterdag plaats. Voor de eerste maal was het landelijk georganiseerd. De aftrap vond plaats op Basisschool De Diamant Het Rooster in Apeldoorn in aanwezigheid van onder meer staatssecretaris Paul Blokhuis.

Vitens organiseert Kraanwaterdag sinds 2015. Dit jaar was het doel om 750 klassen te laten meedoen. Hiervoor werd samenwerking gezocht met andere drinkwaterbedrijven. Brabant Water, PWN, Oasen, WMD en Waterbedrijf Groningen delen de ambitie van Vitens en sloten zich aan. Zo groeide dit jaar Kraanwaterdag van 500 klassen naar ruim 3600 klassen en werd Kraanwaterdag voor het eerst landelijk georganiseerd.

Op deze dag drinken kinderen op school alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over hoe gezond en duurzaam kraanwater eigenlijk is en maken ze hun eigen favoriete waterdrankje met groenten, fruit en kruiden. Uit onderzoek dit voorjaar blijkt dat ruim 67% van de basisschoolkinderen van hun ouders zoet drinken meekrijgt naar school. In het kader van het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis heeft afgesloten met meer dan 70 organisaties kunnen basisscholen sinds kort subsidie aanvragen voor een watertappunt op het schoolplein.

Subsidieregeling watertappunten

De drinkwaterbedrijven hebben voor Kraanwaterdag ook samenwerking gezocht met Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en de Gezonde School. JOGG brengt het drinken van kraanwater onder de aandacht bij de scholen in JOGG-gemeenten. Met financiering van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stimuleert Gezonde School het drinken van kraanwater met een nieuwe subsidieregeling voor watertappunten. Basisscholen kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen voor een watertappunt op het schoolplein. Bij deze subsidieregeling krijgt een school 75% van de kosten vergoed met een maximum bedrag van in totaal €2.000,- per schoollocatie. De vergoeding is voor de aanschaf, aanleg en het onderhoud van het watertappunt. Inmiddels hebben zich 200 scholen aangemeld voor de subsidieregeling. Tot 14 oktober kunnen scholen zich nog inschrijven via mijngezondeschool.nl.


Aftrap

De aftrap van Kraanwaterdag 2019 vond woensdagochtend 25 september plaats op Basisschool De Diamant Het Rooster in Apeldoorn. De leerlingen werden bij de start van de ochtend ontvangen door schooldirecteur Mark ter Horst en Vitens directielid Marike Bonhof. Daarna gaf staatssecretaris Paul Blokhuis het startsein voor de Kraanwaterdag-les. Voor de leerlingen van groep 7 en 8 was het extra spannend. Zij kregen deze ochtend een bijzondere meester voor de klas. Willem Voogd, bekend van MEES KEES en het VPRO-programma De Proefkeuken deed met de leerlingen een interactieve quiz en maakte bijzondere waterdrankjes met ze.