Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Scholen vo kunnen zich tot 1 oktober aanmelden voor de Smokefree Challenge

Vanaf 1 november half jaar niet roken

Scholen kunnen zich tot 1 oktober aanmelden voor de Smokefree Challenge. Met deze Gezonde School-activiteit beloven leerlingen van klas 1 en 2 in het voortgezet onderwijs een halfjaar lang niet te roken. De Smokefree Challenge start 1 november. Voor docenten zijn er diverse lessuggesties en aan het einde van de challenge levert de klas een creatieve opdracht in. Daarmee maken de deelnemers kans op een dagje uit of een gezonde activiteit met de hele klas.

Waarom de Smokefree Challenge?

Volgens het Trimbos-instituut, eigenaar van de Smokefree Challenge, heeft 32% van de 16-jarige leerlingen al eens gerookt. Onder 12-jarige leerlingen is dat 4%. Uit onderzoek blijkt dat hoe jonger leerlingen starten met roken, hoe vaker ze blijven roken. Door deelname aan Smokefree Challenge wordt de negatieve houding die leerlingen in klas 1 en 2 nog hebben ten aanzien van roken verstevigd. Met andere woorden: er wordt langer niet gerookt.

Ondersteuning

De Smokefree Challenge wordt ondersteund door preventiewerkers van regionale instellingen voor verslavingszorg of GGD. Zij begeleiden scholen bovendien tijdens de Challenge.

Prijzen

Aan het einde van de challenge levert de klas een creatieve opdracht in. De klas met de beste creatieve opdracht wint de hoofdprijs: een dagje uit naar keuze voor de hele klas, inclusief busvervoer. Daarnaast worden nog twee klassen beloond met een gezonde activiteit naar keuze.

Click hier voor een overzicht van de winnaars van de afgelopen jaren.

Smokefree Challenge en Gezonde School

De Smokefree Challenge is een van de Gezonde School-activiteiten waarmee scholen in het vo kunnen werken aan het thema Roken, alcohol- en drugspreventie.