Blik Op Je Eten is een leuk, snel en laagdrempelig voedseleducatieprogramma voor het basisonderwijs. Blik Op Je Eten is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten én leerlingen. Het is ook een samenwerking tussen Smaaklessen (Wageningen University & Research) en Kokkerelli (Kids university for Food & Health). Zowel Smaaklessen als Kokkerelli zijn erkende interventies door het RIVM.
Wat is Blik op je Eten?
Blik op je Eten bestaat uit activiteitenkaarten voor in de klas of op het schoolplein. Voor elke groep is er een blik met 20 kaartjes, die zonder of met weinig voorbereiding kunnen worden gegeven door de leerkracht. In slechts 5 minuten per activiteit ontdekken leerlingen van alles over eten. Hoe smaakt het, is het gezond, waar komt het vandaan, hoe komt het op mijn bord en hoe is het bereid? Verschillende soorten opdrachten komen voorbij, van een discussie, kringgesprek of tekenopdracht tot een beweegopdracht of quiz. De activiteitenkaarten zijn perfect inzetbaar voor of na een eetmoment, zoals de lunch of het fruitmoment.
Aansluiting kerndoelen en Smaaklessen
Blik op je Eten sluit naadloos aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs en bij andere activiteiten en lessen over eten en bewegen. Ze sluiten aan bij het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’, vooral bij het domein ‘Mens en samenleving’ (kerndoel 34, 35, 37, 39) en het domein ‘Natuur en techniek’ (kerndoel 40, 41). Blik op je Eten is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten én leerlingen.
Worden er ook Smaaklessen gegeven op jouw school? Perfect! De activiteitenkaarten kunnen uitstekend worden gecombineerd met Smaaklessen. Ken je Smaaklessen nog niet? Geen zorgen, de laatste kaarten van elke groep verwijzen naar een Smaakles. Ideaal als er meer tijd is om dieper in een onderwerp te duiken.
Voedseleducatie rondom de eetmomenten
Veel kinderen eten lunch en tussendoortjes in de klas. De school is een veilige, educatieve omgeving, waar kinderen geprikkeld kunnen worden om eens na te denken over dat eten. Hoe is die op je bord gekomen? Is die lunch gezond? Wat voor smaken kwamen erin voor? Met Blik op je Eten geef je aandacht aan onder andere de lunch, met leuke en leerzame lesactiviteiten.
Het hebben van hogere voedselvaardigheden leidt tot het maken van gezondere en duurzamere dieetkeuzes van (jong)volwassenen. Met andere woorden: hoe meer je weet en kunt, hoe gezonder en duurzamer je eet. Om ervoor te zorgen dat kinderen voedselvaardige volwassenen worden, is educatie belangrijk.
Leerlingen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn fitter en kunnen zich beter concentreren. Bovendien zijn ze beter gewapend tegen verleidingen in de voedselomgeving. Dat helpt om tijdens de middelbareschooltijd en daarna een gezonde en duurzame leefstijl te houden.
Bestel hier Blik Op je Eten.