Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Terugblik De Week van Ons Eten

Van 4 tot en met 11 oktober 2025 vond de Week van Ons Eten plaats. Tijdens De Week van Ons Eten ontdekken scholen samen met gemeenten en boeren waar jouw voedsel vandaan komt, hoe het wordt geproduceerd en welke impact het heeft op je gezondheid, de economie en de samenleving. Jong Leren Eten was betrokken bij diverse activiteiten.

Aandacht voor voedseleducatie

Met Blik op Je Eten werd nieuw voedseleducatie materiaal gelanceerd door demissionair minister Wiersma. Ook las zij groep 7 voor uit het boek 'Van Honingbij tot Hagelslag" over de oorsprong van ons voedsel.

Het blik wordt tevens door diverse JLE-makelaars geïntroduceerd aan basisschoolklassen in de verschillende provincies. Daarnaast wonnen 45 klassen een Blik Op Je Eten en 5 klassen een Boer in de klas gastles, met de Week van Ons Eten-prijsvraag van Smaaklessen.

Op De Dag van de Voedseleducatie op 7 oktober organiseerde Jong Leren Eten een gratis online inspiratiebijeenkomst voor medewerkers van kinderopvanglocaties uit heel Nederland. Meer dan 160 professionals beleidsmedewerkers, gastouders, teamleiders, Gezonde Kinderopvang coaches en andere professionals lieten zich inspireren door onder meer Jeltje Meijvogel (Spoony), De Voedingsjuf, Tanya Lammerse en moestuin- en kookcoaches Roxanne Buschman, Evelien Smits en Leonie van der Ende.

Tijdens het Burgemeestersontbijt ontbeten in 284 gemeenten burgemeesters samen met een basisschoolklas, als onderdeel van het Nationaal Schoolontbijt. Hierbij schoven ook lokale een bakker én of teler aan met eigen producten, waarover zij de leerlingen vertelden over de herkomst en de productie. De Kick-off vond plaats in Voorst, Gelderland, maar in andere provincies was dit ook een groot succes. In Terneuzen, Zeeland, ontbeet groep 7 samen met een kaasboer die lokale melk en kaas meebracht én wisselden ze met de burgemeester hun eigen ideeën uit voor een gezonde, duurzame stad!

Waarde-ring:

In Zeeland wonnen de moestuincoaches de Waarde-ring vanuit de provincie! Zij werden genomineerd door JLE Zeeland en werden op deze manier beloond voor hun waardevolle werk.

Ook in Utrecht ontvingen 3 Utrechtse voedselhelden de Waarde-Ring van de Provincie Utrecht - een onderscheiding voor hun inzet om inwoners en boeren dichter bij elkaar te brengen, met speciale aandacht voor jongeren. Dit zijn Miranda van leeuwen, educatieboerin en oprichter van de Boerderijschool, Jan Willem Doppenberg, MBO-docent en voedseleducatie-aanbieder en Marieke van Dalen, jonge sociaal ondernemer met haar tuinderij De Coöperij. In Overijssel wonnen agrariëres Judith de Rijk (Olst), Nieske Neimeijer (Heino) en Henk & Alina Udink (Markelo). “De winnaars van dit jaar zetten zich ieder op hun eigen manier in om die verbinding tussen boeren en burgers zichtbaar en voelbaar te maken.” Aldus gedeputeerde Gert Harm ter Bolscher.

Aftrap Schoolkantine Challenge:

In Flevoland presenteerden deze week de leerlingen van het Emelwerda College uit Emmeloord, tijdens de aftrap van de Schoolkantine Challenge, hun eerste ideeën voor een gezonde lunch aan wethouder René van Amersfoort van de Noordoostpolder. De wethouder gaf de leerlingen (samen met andere deskundigen uit het werkveld) feedback en onderstreepte het belang van voedseleducatie binnen de gemeente Noordoostpolder. Uit het werkveld waren vanuit het restaurant zelf de chefkok en bedrijfsleider aanwezig, vanuit Kom bij de Boer twee educatieboeren, Bart Maljars vanuit JOGG Noorddoostpolder en een jongerenwerker vanuit Welzijnwerk Carrefour (NOP).