Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Jeugdartsen bezorgd over stressklachten middelbare scholieren

AJN-vicevoorzitter Raquel Abrahams van de vereniging van Jeugdartsen vindt het belangrijk dat stressklachten zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd. “Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat de stress-, angst- en depressieve gevoelens gaan ontsporen.” Met als gevolg dat kinderen uiteindelijk gespecialiseerde hulp nodig hebben. “Wat vaak niet nodig was geweest als je er vroeg bij bent.”

Preventie en er vroeg bij zijn is belangrijk, maar blijkt in de praktijk soms lastig. Niet alleen is er een tekort aan jeugdartsen, ook is de zorg van jeugdartsen of schoolpsychologen voor deze leerlingen niet in elke gemeente hetzelfde geregeld. Abrahams pleit er daarom voor dat dit landelijk geregeld wordt.

Schoolpsycholoog Gezina Topper vindt het vooral belangrijk dat leraren goed contact hebben met de leerlingen. “Wij maken ons zorgen over of het wel gezien wordt door een school als jongeren zich voor de eerste keer ziek melden.” Het zou al enorm helpen als een leraar of mentor dan naar de jongeren vraagt, denkt ze.

Het probleem ligt overigens zeker niet alleen bij de school of jongeren, vinden zowel jeugdartsen als schoolpsychologen. Abrahams: “Een oorzaak is ook de prestatiemaatschappij waar we in leven.”

Lees hier het complete artikel op nos.nl.