Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Campus Erasmus Universiteit Rotterdam vanaf augustus 2020 volledig rookvrij

Vanaf 1 september 2019 roken alleen toegestaan in aantal rookzones

De Erasmus Universiteit Rotterdam hecht waarde aan een gezonde werk- en leeromgeving. Daarom realiseert de universiteit vanaf augustus 2020 een volledig rookvrije campus. Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in een aantal rookzones op het campusterrein.

Roken en meeroken zijn in Nederland de belangrijkste bronnen van verslechtering van de gezondheid. Uit onderzoek is gebleken hoe eerder jongeren in aanraking komen met roken, hoe groter de kans is dat zij hieraan verslaafd raken. Veel jongeren begint met roken als zij starten met hun studie. De Erasmus Universiteit Rotterdam neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waar vijf rookzones op de campus worden behouden.

Rookzones per september 2019

Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in een aantal rookzones op het campusterrein. De vijf rookzones worden meteen vanaf de start van het collegejaar 2019-2020 ingebruik genomen en bevinden zich op een aanzienlijke afstand van de entrees van gebouwen. Naast de rookzones zijn geen faciliteiten meer aanwezig om peuken te doven en weg te gooien. Vanaf augustus 2020 geldt een rookvrije campus (inclusief de terreinen van Erasmus University College en International Institute of Social Studies) voor alle studenten, medewerkers, bewoners, ouders, bezoekers en leveranciers, zonder uitzonderingen. Het rookverbod geldt 24 uur per dag, 7 dagen per week en geldt voor alle rook- en tabakswaar.

Met de slogan Change is in the air vraagt de universiteit aandacht voor het veranderende rookbeleid waarbij zowel rokers als niet rokers zich aangesproken voelen. De slogan geeft betrokkenheid aan en de wil om te veranderen ten aanzien van de samenleving, duurzaamheid en gezondheid/vitaliteit.

Algemene Maatregel van Bestuur

Het Ministerie van Volksgezondheid stelt een Algemene Maatregel van Bestuur op rondom rookvrije schoolterrein en deze maatregel treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt in dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn. Het doel is om Nederlanders gezondere keuzes te laten maken, waardoor Nederlanders minder ziek worden, minder zorg nodig hebben en het goede voorbeeld geven aan hun kinderen zodat zij minder of niet meer gaan roken. Daarom zijn maatregelen gericht op het laten opgroeien van kinderen in een rook- en tabaksvrije omgeving, het voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het beperken van ongewenst meeroken.

Veelgestelde vragen en informatie

Waarom een rookvrije campus?

Met het rookvrij maken van de campus bereidt de universiteit zich eveneens voor op de Algemene Maatregel van Bestuur rondom rookvrije schoolterreinen, die momenteel wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze Algemene Maatregel van Bestuur voor rookvrije schoolterreinen treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn.

Waarom beginnen we op de EUR al in september 2019?

De EUR neemt alvast haar verantwoordelijkheid en realiseert een rookvrije campus met een overgangsjaar vanaf september 2019 tot en met juli 2020, waarin vier rookzones worden behouden op de campus. Vanaf augustus 2020 is de campus geheel rookvrij. Roken kan vanaf die tijd alleen nog buiten het campusterrein. Zo komen we tegemoet aan mensen die nu al overlast ervaren van het roken en komen we rokers tegemoet door hen rookzones aan te bieden voor het roken van een sigaret.

Is dit een landelijk initiatief?

Met het rookvrij maken van de campus bereidt de universiteit zich voor op de Algemene Maatregel van Bestuur rondom rookvrije schoolterreinen, die momenteel wordt opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Deze Algemene Maatregel van Bestuur voor rookvrije schoolterreinen treedt per 1 augustus 2020 in werking. Dat houdt dat alle schoolterreinen (van basisschool tot HBO/Universiteit) geheel rookvrij dienen te zijn.

Hoe herken ik de rookzones?

De rookzones zijn herkenbaar en gemarkeerd op de grond. Daarnaast wijzen pijlen naar de vijf zones. Kan je de rookzones nog niet vinden? Kijk dan op de plattegrond van de campus.

Waar vind ik de vijf rookzones?

De vijf rookzones liggen verspreid over de campus en zijn op de plattegrond aangegeven.

Wat kan ik doen als ik wil stoppen met roken?

Als je wilt stoppen, is dat natuurlijk je eigen keuze. Op de website: ikstopnu.nl vind je veel informatie en tips over stoppen met roken. Daarnaast kun je via jouw huisarts advies krijgen en een eventueel een doorverwijzing naar een cursus of programma ‘Stoppen met roken’. Let op! Vanaf januari 2020 wordt dit bij (de meeste) zorgverzekeraars geheel vergoed. Let hier eventueel op bij de keuze voor jouw zorgverzekeraar.

Ik moet nu verder lopen naar de rookzones. Hoe doe ik dat met mijn werktijd?

Omdat je nu verder moet lopen om te roken, kun je best in de knoop komen met je werktijden. Bespreek dit punt met je leidinggevende.

Waar kan ik mijn peuk weggooien?

Peuken kun je weggooien in de speciale prullenbakken in de rookzones. Buiten de campus komen tegels waarin je je sigaret weg kan gooien.

Mag ik in de parkeergarage, in mijn eigen auto, roken?

In de parkeergarage mag in verband met brandgevaar niet gerookt worden. Als je auto geparkeerd staat in een van de parkeergarages, mag je daar dus niet roken.

Vanaf wanneer mag ik helemaal niet meer roken op de campus?

Vanaf 1 augustus 2020 is campus Woudestein een volledig rookvrije campus. Vanaf 1 september 2019 tot juli 2020 wordt roken alleen nog toegestaan in vier rookzones op het terrein.