Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Bewegen op school: elk stapje telt!

Blog Jorien Slot-Heijs van Mulier Instituut

Op 17 augustus begon voor een deel van de kinderen in Nederland een nieuw schooljaar. Zes weken lang was er geen school. Dat betekent veel tijd om te spelen! Hutten bouwen, badmintonnen, kamperen, fietsen, en met dit warme weer natuurlijk veel waterspelletjes. Genieten! De start van het nieuwe schooljaar is voor sommige kinderen dan ook een beetje dubbel: op school zie je eindelijk je klasgenootjes weer en een klas hoger is ook leuk, maar je moet ook weer van alles. Terug de schoolbanken in, oftewel: veel zitten.

Is veel zitten nodig op school? Het is wel hoe op veel scholen in Nederland het curriculum is ingedeeld. Maar in de afgelopen jaren is steeds meer aandacht om de schooldag actiever in te richten, en dus ook voor beweegstimulering in de schoolsetting. Op school kun je immers álle kinderen bereiken. Dat is voor scholen soms wel lastig: de verantwoordelijkheid voor bewegen ligt bij ouders, en op school staan de academische vakken centraal. Daar wordt een school op afgerekend, niet op de hoeveelheid beweging van kinderen.

We komen steeds meer te weten over bewegen op school. Er blijken talloze mogelijkheden te zijn om bewegen te integreren, zonder dat dit ten koste gaat van leerprestaties. Sterker nog, kinderen vinden de lessen zelfs leuker als ze daarbij mogen bewegen!

Laten we eens de schooldag doorlopen en kijken welke mogelijkheden er zijn om te bewegen. Kinderen komen naar school. Hopelijk lopend of op fiets. De les begint. Kinderen vinden leren rekenen aan de hand van een beweegspelletje leuk, dus in de les worden rekensommen gemaakt door te jongleren. Tussen de lessen door wordt even een dansje gedaan, om vervolgens goed te kunnen focussen op de volgende les. Dan komt de pauze. Het schoolplein is uitdagend ingericht en er is genoeg speelmateriaal voorhanden voor kinderen van alle leeftijden en met verschillende voorkeuren. Dat stimuleert beweging bij kinderen. Na de pauze start de volgende les, die wordt buiten gegeven. Daarna rennen de kinderen The Daily Mile. In de middag staat bewegingsonderwijs op het rooster. Er is iemand van de hockeyclub uit de buurt uitgenodigd om een clinic te geven. Wie weet ontdekken een aantal kinderen dat hockey echt hun sport is! Maar bovenal staat bewegen en plezier centraal. Na schooltijd is de buurtsportcoach op het schoolplein met een beweegactiviteit voor alle kinderen die dat willen. Op deze manier komen kinderen actief lerend en spelend hun schooldag door, en daar worden zij blij van!

Het begin van een nieuw schooljaar is een mooie kans om een start te maken met meer bewegen op school. In deze blog staan al veel mogelijkheden, bedoeld als inspiratie. Komende weken verschijnen meer blogs van mijn collega’s, die bijvoorbeeld dieper ingaan op het belang van bewegingsonderwijs en hoe bewegen en leren gecombineerd kunnen worden. Elk stapje telt, letterlijk en figuurlijk!

Het Mulier Instituut houdt zich bezig met bewegen op school, blijkend uit de onderzoeken naar school en sport, gezonde school(omgeving), de relatie tussen bewegen, cognitieve functies en leerprestaties en The Daily Mile.

Meer weten? Neem dan contact op met Jorien Slot-Heijs (onderzoeker bij het Mulier Instituut, gespecialiseerd in leren bewegen en gezondheid en betrokken bij onderzoeken rondom bewegen op school).