Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Podcast over Specialisten Sportieve en Gezonde School

Interview met initiatiefnemer Monique van Ark en SSGS-afgestudeerde Daan Wassens

Onlangs studeerden de eerste Specialisten Sportieve en Gezonde School (SSGS) af. Deze post-HBO opleiding werd opgezet door Monique van Ark, Landelijke projectleider PABO’s ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’ bij Hogeschool Leiden. In een podcast van Meesterwerk vertelt ze er alles over. In dezelfde podcast komt ook Daan Wassens aan het woord, een van de SSGS-afgestudeerden.

Wassens vertelt dat hij bewust koos voor PABO Leiden vanuit gezondsperspectief en vanwege de SSGS-opleiding. Van Ark licht toe dat de SSGS-opleiding ooit ontstond omdat scholen wel aan de slag wilden met gezondheid maar nog weinig kennis hadden over zaken als voeding en bewegen. Bovendien zag ze zelf ook steeds meer het belang in van bewegen in het onderwijs. De kern van de opleiding werd daarom: een structurele verandering op het gebied van gezondheid doorvoeren op je eigen school.

Wassens noemt ook een bij-effect van het meer aandacht geven aan sport en gezondheid: de PABO-opleiding is er aantrekkelijker door geworden voor mannen.

Daarnaast wijst hij op het belang van verandermanagement: hoe krijg je de verschillende stakeholders mee om een school sportiever en gezonder te maken?

Luister hier naar de podcast van Meesterwerk op soundcloud.