Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Toolbox ‘Nut en Noodzaak’ voor beweegstimulering bij kinderen

Het Kenniscentrum Sport & Bewegen kreeg regelmatig van professionals vragen over waarom inzetten op beweegstimulering bij kinderen noodzakelijk is en waar bewegen precies aan bijdraagt. Het Kenniscentrum ontwikkelde daarom ‘Nut en Noodzaak’, een toolbox met verschillende praktische instrumenten voor professionals in de praktijk.

Online publicatie

Eerder dit jaar lanceerden het Kenniscentrum de online publicatie met informatie en handvatten om het thema ‘belang van bewegen voor kinderen’ met ouders te bespreken. Ter aanvulling op de kennis van professionals en voor de bewustwording van ouders. Een deel van de online publicatie is namelijk specifiek bedoeld voor de ouders zelf, professionals kunnen deze pagina delen met ouders na afloop van een consult. Ook kan de informatie helpen in gesprek met samenwerkingspartners om zo samen in te zetten op beweegstimuleren bij kinderen.

Flyer in de vorm van kubus

De flyer in de vorm van een kubus is bedoeld om mee te geven aan ouders na afloop van een consult. De bedrukking van de kubus legt in een notendop het belang van bewegen voor jonge kinderen uit (binnenkant), aangevuld met ‘weetjes’ hoe bewegen samenhangt met andere leefstijlthema’s (buitenkant). Hiermee kunnen ouders thuis aan de slag. De QR-code op de kubus verwijst naar de online publicatie waar ouders meer informatie of tips kunnen vinden.

Poster

De langgerekte poster is bedoeld voor aan de muur in de wachtkamer of consultruimte. De poster bevat een meetlint waar kinderen zich aan kunnen meten. Daarnaast staan er verschillende ‘weetjes’ over waar bewegen allemaal effect op heeft bij jonge kinderen en hoe dit in verband staat met andere leefstijlthema’s. Ontstaan er bij ouders vragen na het zien van de poster, kunnen ze die tijdens het consult stellen. Dit helpt professionals: het spoort ouders aan om zelf actief vragen te stellen over bewegen of andere gerelateerde leefstijlthema’s en opvoedingsvraagstukken.

Voor wie?

Nut en Noodzaak is vooral gericht op professionals die werken met kinderen, zoals kinderfysiotherapeuten, buurtsportcoaches en professionals in de jeugdgezondheidszorg of kinderopvang. Benieuwd naar Nut en Noodzaak? Ga naar de productpagina en open de online publicatie of vraag de toolbox met de poster en kubus aan.