Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Act4Respect over Nationale Onderwijsweek

Van 7 tot en met 11 oktober is het de Nationale Onderwijsweek. Act4Respect komt daarom met een aantal onderwerpen, tools en interventies die van belang zijn voor zowel jongeren als professionals in het onderwijs en die bijdragen aan een veilige, inclusieve omgeving voor alle jongeren.

Smokefree Challenge 2024: meld jouw klas aan!

Op 4 november gaat de 26e editie van de Smokefree Challenge van start, een wedstrijd voor klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. De leerlingen beloven om een halfjaar lang niet te roken, vapen of snus te gebruiken. De klas met de beste creatieve opdracht wint de hoofdprijs: een dagje uit naar keuze voor de hele klas, inclusief busvervoer.

Wageningen University & Research doet effectstudie naar Smaaklessen

Wageningen University & Research zoekt schoolklassen die in 2025 willen meewerken aan een effectonderzoek rondom het lesprogramma Smaaklessen. Om beter zicht te krijgen op de effectiviteit van Smaaklessen en welke factoren daaraan bijdragen, zijn veel deelnemende klassen door heel Nederland nodig. Elke deelnemende schoolklas ontvangt alle benodigde materialen gratis.

Eén op de vier basisschoolkinderen gaat gebukt onder geldzorgen

Een stressvolle thuissituatie heeft een sterke negatieve invloed op de leerprestaties van Nederlandse kinderen. Dertig procent van de kinderen ervaart thuis stress, vooral door financiële zorgen. Die conclusies komen uit het jaarlijkse rapport ‘Kansenongelijkheid in Nederland’.

Aandacht voor voedsel en duurzaamheid op school

De maand oktober staat ieder jaar in het teken van voedsel en duurzaamheid. De Dag van de Duurzaamheid en Nationale Groente- en Fruitdag vinden plaats op 10 oktober, de Wereldvoedseldag op 16 oktober en van 5 tot 12 oktober is het de Week van Ons Eten. Oktober is kortom de ideale gelegenheid om hier als school aandacht aan te besteden via een les of activiteit.

Basisschool Wereldkids Albatros in Zeist wint ANWB Verkeersplein

Basisschool Wereldkids Albatros in Zeist is de trotse winnaar van de actie ‘Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Utrecht. Op 26 september werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Annemarie Gerards (adviescommissielid ANWB Fonds), Hanneke van Nieuwenhuijzen (directeur basisschool) en Frances van de Graaf (leerkracht basisschool).

Roddelen door kinderen en jongeren: is dat erg en wat kan ik doen?

In de week van 23 tot en met 27 september is de Week Tegen Pesten. De slogan is dit jaar ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’. Roddelen lijkt soms onschuldig, maar roddelen kan een grote impact hebben op kinderen en jongeren. Wat kun je als professional, bijvoorbeeld in het onderwijs, doen als kinderen en jongeren roddelen? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rijtje.

Bestel gratis posters over gezonde voeding voor op school

Elke dag groente of fruit bij de lunch, water drinken of een feestbeleid in plaats van traktaties, het zijn allemaal stappen richting een gezondere leefstijl op school. Het Voedingscentrum zet op een rij wat scholen kunnen doen komend schooljaar.

Waarom heet het de Week Tegen Pesten?

Van 23 tot en met 27 september 2024 is er de Week Tegen Pesten. Het is een initiatief van de Stichting School & Veiligheid. Thema dit jaar is ‘Denk ff na! Als het om geklets gaat’. Maar waarom heet het eigenlijk de Week Tegen Pesten. De gelijknamige site zet samen met de Stichting School & Veiligheid en het Kenniscentrum Omgaan met Pesten de acht redenen op een rijtje.

TikTok biedt ruimte voor drugspreventie onder jongeren

Jongeren krijgen verschillende drugsgerelateerde beelden op sociale media te zien. Maar slechts een klein deel gaat over de verkoop van drugs. Dat blijkt uit onderzoek onder jongeren tussen de 16 en 18 jaar dat op 19 september 2024 door het Trimbos Instituut is gepubliceerd. Daarnaast laat een pilot van een preventiecampagne op TikTok zien dat dit kanaal mogelijkheden biedt voor drugspreventie onder jongeren, vooral vanwege de mogelijkheid om correcte informatie te verspreiden en misverstanden te corrigeren. De uitkomsten zijn ook voor het onderwijs interessant.

Inspiratiegids Onderwijs voor Week van de Mediawijsheid

Van 8 tot en met 15 november 2024 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. De themaweek staat de komende drie jaar in het teken van de digitale balans. In 2024 is het hoofdthema: gezond schermgebruik. Netwerk Mediawijsheid heeft per sector een Inspiratiegids gemaakt. Een daarvan is de Inspiratiegids Onderwijs.

Opstapeling verantwoordelijkheden zorgt voor druk en stress bij mbo-studenten

Mbo-studenten die prestatiedruk en stress ervaren geven aan dat dit komt door een opstapeling van verantwoordelijkheden. Zoals stages in combinatie met volle onderwijsdagen en bij sommigen ook spanningen en verantwoordelijkheden thuis. Meer vaardigheden en begeleiding om met al deze verantwoordelijkheden om te gaan lijkt nodig. Ook meer waardering en toekomstperspectief is belangrijk, waardoor er meer gelijkheid komt tussen mbo-, hbo- en wo- studenten. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Als je door de bomen het bos niet meer ziet’ van het Trimbos-instituut, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), Pharos, Erasmus SYNC Lab en de Universiteit Utrecht.

Alternatieven voor filmpje tijdens eten bij pauzes op basisschool

Op veel basisscholen wordt er tijdens pauzes een filmpje aangezet. Er komen ook meer scholen bij die experimenteren met eten zonder de televisie aan. Het Voedingscentrum zet op een rijtje wat de effecten van televisiekijken tijdens het eten zijn en wat de voordelen van eten met voldoende tijd en aandacht zijn. Daarnaast geven ze alternatieven voor televisiekijken tijdens de pauzes.

Stappenplan welbevinden voor het MBO gepubliceerd

Veel MBO-scholen willen structureler aandacht geven aan welbevinden. Wat kun je doen om hier een goede start mee te maken? De belangrijkste tip: kies niet alleen voor losse acties en interventies, maar denk na over samenhang en een blijvende inzet op de lange termijn. Wat betekent dit precies en waar begin je? Om goed van start te gaan, heeft een groot aantal organisaties samen een stappenplan ‘Werken aan welbevinden’ opgesteld, speciaal voor het middelbaar beroepsonderwijs.

Bedrijven en scholen in Noordoost-Brabant starten uniek voedseleducatieprogramma

Dit schooljaar doen zo'n 10.000 basisschoolleerlingen op 85 scholen in de regio Noordoost-Brabant mee met een vernieuwend voedseleducatieprogramma: Smikkelen van eetbaar groen. In dit vrolijke, praktijkgerichte groenteprogramma werken scholen samen met 45 lokale ondernemers - van boeren, supermarkten en groentetoko’s tot restaurants en zorginstellingen - en met moestuincoaches om leerlingen spelenderwijs voedselvaardigheden en kennis over gezonde en duurzame voeding bij te brengen. De samenwerking op deze schaal is uniek in Nederland.