Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties willen vrijwillige ouderbijdrage in po afschaffen

Om de kansengelijkheid in het funderend onderwijs (po en vo) te bevorderen moet de vrijwillige ouderbijdrage in het po worden afgeschaft en moeten laptops en tablets voor school in het funderend onderwijs kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen. Dat schrijven ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Praktijkvoorbeeld schoolveiligheid: samenwerking onderwijs, jeugdwerk, politie

In de aanpak van ondermijnende jeugdcriminaliteit is de gemeente Arnhem het VIOS-project gestart: Veilig In en Om School. Een samenwerking voor schoolveiligheid tussen onderwijs, jongerenwerk, politie en andere partijen. Mette van Duijn is als kwartiermaker betrokken bij dit project, dat ze twee jaar geleden opzette. Ze vertelt er over in het online magazine Jeugdcriminaliteit van het Nederlands Jeugdinstituut.

Alle schoolpleinen gezond en groen in 2030!

Honderdduizenden kinderen in Nederland brengen nu dag in dag uit hun pauzetijd door op een kaal, versteend schoolplein. Bij warm weer is het er vaak te heet om buiten te spelen en bij hevige regenval staat het plein blank. Zo’n 60% van de basisscholen heeft zo’n fantasieloos, betegeld schoolplein. Tijd dat daar een einde aan komt! IVN vindt dat er volop geïnvesteerd moet worden in natuurrijke schoolpleinen, waar kinderen naar hartenlust kunnen bewegen en spelen in het groen. Daarom is IVN een petitie gestart.

Nieuwe jongerencampagne over mentale gezondheid: ‘Hey, het is oké’

Op 23 mei – in de Europese Week van de Mentale Gezondheid – hebben het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, sor en Tabitha het nummer ‘Het is oké’ gelanceerd. Hiermee trapten zij de nieuwe jongerencampagne ‘Hey, het is oké’ af. Met het nummer willen ze jongeren het vertrouwen geven om te praten als ze zich bijvoorbeeld somber of gestrest voelen.

Een op de zes scholen start met gratis schoolmaaltijden

Er is veel behoefte aan gratis schoolmaaltijden. Amper twee maanden na de lancering eind maart 2023 hebben al 1302 basis- en middelbare scholen zich opgegeven voor het programma Schoolmaaltijden. Scholen komen in aanmerking voor het programma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen.

Breda wint als schooltuinvriendelijke gemeente de Gouden Wortel 2023

Breda is de winnaar van de Gouden Wortel 2023. De gemeente ontving deze prijs woensdag 24 mei in de Week van de Schooltuin voor haar ondersteuning van het schooltuinieren. In Breda hebben acht scholen recent een schooltuin geopend en binnenkort komen er nog meer bij.

‘Goed voor elkaar!’ thema Week Tegen Pesten 2023

Van 25 tot en met 29 september 2023 organiseert de Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten. Het thema is dit jaar ‘Goed voor elkaar!’.

Kabinet vraagt aandacht voor mentale gezondheid op school

Het kabinet roept scholen op om aandacht te besteden aan mentale gezondheid tijdens de European Mental Health Week, die loopt van 22 tot en met 28 mei. De oproep is een van de acties uit de kabinetsaanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’.

Zestiende Nationale Buitenspeeldag op woensdag 14 juni

Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon organiseren op woensdag 14 juni de zestiende editie van de Nationale Buitenspeeldag. Op deze dag wordt van heel Nederland een grote speelplek gemaakt. Inmiddels zijn er al 517 activiteiten door heel Nederland.

Draag bij aan congres Schoolaanwezigheid

Elke leerling heeft recht op een positieve, kwalitatief goede ervaring in het onderwijs. Schoolaanwezigheid en deelnemen aan onderwijs zijn daarbij cruciaal. Daarover gaat het ‘Nederlandse Congres Schoolaanwezigheid: Geïnspireerd aan de slag!’ op 16 en 17 november in het Pullman Hotel Eindhoven. Wil je bijdragen aan het succes van het congres? Stuur dan jouw idee voor een bijdrage aan het programma uiterlijk vrijdag 16 juni.

Ruime verdubbeling deelnemende basisscholen aan Week van de Schooltuin

De schooltuin is hot! Bijna 50.000 leerlingen van zo’n 500 basisscholen in Nederland doen mee aan de tweede editie van de Week van de Schooltuin, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 mei. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen zo’n 20.000 kinderen tijdens deze speciale week in aanraking kwamen met de schoolmoestuin.

Zet de deur open voor afstandsonderwijs

Corona is voorbij, het onderwijs op afstand ook, zo lijkt het. Toch moet dit beschikbaar blijven voor een grote groep thuiszittende kinderen. Bijvoorbeeld kinderen met een kwetsbare gezondheid, waaronder long covid, maar ook kinderen die om een andere reden niet fysiek naar school kunnen of dreigen thuis te komen zitten. Marieke Boon-Mens, thema-adviseur passend onderwijs bij Ouders & Onderwijs, vertelt hierover in OOMagazine.

Sociale veiligheid in de Staat van het Onderwijs 2023

Een sociaal veilige leeromgeving zou een vanzelfsprekende basis moeten zijn in het onderwijs. Dat zei Alida Oppers, inspecteur-generaal van het Onderwijs, tijdens de presentatie van de Staat van het Onderwijs 2023. In dit rapport geeft de Inspectie van het Onderwijs jaarlijks een overzicht van de belangrijkste bevindingen in het onderwijs. Hieronder licht Stichting School & Veiligheid een aantal onderwerpen op het gebied van sociale veiligheid uit.

Duurzaam eten op school

Steeds meer scholen letten op duurzaamheid. Rekening houden met duurzame voedselkeuzes en het tegengaan van voedselverspilling helpen immers de milieu-impact van ons eten te verkleinen. Deze drie tips van het Voedingscentrum helpen je op weg bij het organiseren van een duurzamer schoolontbijt- en lunch.

Oplossingenlab over zorg organiseren in onderwijs

Hoe organiseer je de zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag in het onderwijs? Daarover organiseren het Nederlands Jeugdinstituut, de Vereniging Gehandicaptenzorg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Sectorraad GO op 6 juni een Oplossingenlab. Het Oplossingenlab focust op het verhaal achter de cijfers en brengt succesfactoren en knelpunten in beeld.