Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Zeventiende Nationale Buitenspeeldag groot succes

Op 12 juni vond de zeventiende editie van de Nationale Buitenspeeldag plaats, een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Meer dan 100.000 kinderen op bijna 700 locaties in Nederland deden mee. De aftrap vond plaats in Gouda.

Bezoek aan de natuur verbetert ontwikkelkansen en gezondheid kinderen

Wolvendrollen ruiken, zoeken naar sporen, regenwormen voelen. 133 leerlingen van een basisschool uit Dieren gingen op 19 juni op avontuur in Nationaal Park Veluwezoom in Rheden. Voor sommige kinderen was dit initiatief van OERRR en het Jeugdeducatiefonds een eerste kennismaking met de natuur. De organisaties willen de komende twee jaar zeker 10.000 kinderen natuurervaringen laten opdoen.

Nieuwe versie van Smaaklessen

Er is een nieuwe versie van Smaaklessen. Net zo leuk en smakelijk als de vorige versie, maar dan met nieuwe lessen, nieuwe recepten, weer helemaal van deze tijd én in een nieuw jasje.

Frisdrank of sap als dorstlesser? Zoveel suiker krijg je ermee binnen

Genoeg drinken is belangrijk. Kies jij vaak voor frisdrank of sap als dorstlesser? Bedenk dan dat je daarmee ook een hoop suiker binnenkrijgt. Voor je gezondheid én je tanden is het beter om deze dranken vol suiker niet te veel en niet te vaak te drinken. Vraag je je af om hoeveel suiker het gaat? Het Voedingscentrum heeft een nieuw overzicht gemaakt van populaire dranken.

Opnieuw groei en succes Gezonde School in 2023

Met trots kijkt Gezonde School terug op het jaar 2023. De positieve resultaten van eerdere jaren zetten zich door. Steeds meer scholen in Nederland werken aan het bevorderen van een gezonde leefstijl met de Gezonde School-aanpak.

Kamer wil geen verlenging schoolmaaltijden

De nieuwe regering van PVV, VVD, BBB en NSC hoeft bij de uitwerking van haar hoofdlijnenakkoord geen geld vrij te maken voor structurele financiering van schoolmaaltijden. De Tweede Kamer heeft op 11 juni een motie met die strekking verworpen.

28 juni ModderDag

Op vrijdag 28 juni is het Modderdag. Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag en zelf iets organiseren.

1878 schoollocaties en opleidingen structureel aan de slag met gezonde leefstijl

Gezonde School heeft aan scholen in het po, vo, mbo en so 1878 toekenningen gedaan voor vier regelingen: Ondersteuningsaanbod Gezonde School, Stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit, Stimuleringsregeling Gezond en Veilig Werken en de Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten van Jong leren Eten. Met de verschillende stimuleringsregelingen kunnen scholen een extra zetje geven aan een gezonde leefstijl voor hun leerlingen of studenten. Omdat er voor alle regelingen meer aanvragen zijn gedaan dan het budget toelaat, zijn er selectiecriteria toegepast.

Online kick-off Week van de Mediawijsheid 2024

De Week van de Mediawijsheid 2024 vindt plaats van 8 t/m 15 november. De voorbereidingen gaan van start en daar hebben we jou bij nodig! Meer weten over het thema, de campagne en hoe je kan bijdragen? Kom naar de digitale kick-off op donderdag 27 juni 2024.

Speedy Bites: kinderen maken snel en speels eenvoudige gezonde hapjes

Speedy Bites zijn eenvoudige gezonde hapjes die bestaan uit een combinatie van groente, fruit en kruiden. Kinderen maken ze speels en snel in drie tot vijf minuten klaar tussen het spelen en bewegen door. Daardoor kunnen Speedy Bites ook eenvoudig bij activiteiten en evenementen in en om de school en in de wijk worden ingezet. Bovendien passen ze perfect in de missie van Skillz2Grow: voedseleducatie voor elk kind. ‘

Oproep om door te gaan met schoolmaaltijden

Vertegenwoordigers van Jeugdeducatiefonds, Nederlandse Rode Kruis, Voedselbanken en Voedingscentrum doen namens ruim 2100 deelnemende scholen en 350.000 deelnemende kinderen in een brandbrief een oproep aan woordvoerders en bewindslieden van OCW, SZW, VWS en Financiën om schoolmaaltijden ook na 2024 financieel mogelijk te maken.

Een op de tien kinderen slachtoffer van cyberpesten

Naar schatting wordt tien procent van de kinderen en jongeren in Nederland het slachtoffer van cyberpesten. Dat concluderen Remco Spithoven en Cathy van Tuijl, lectoren Maatschappelijke Veiligheid en Jonge Kind Educatie bij Hogeschool Saxion, in hun boek Cyberpesten. Volgens hen hebben ouders vaak geen idee van wat er speelt, terwijl de gevolgen van online pesten vaak groter zijn dan die van offline pesten.

Ruim een derde van de kinderen klaagt wel eens over het schoolplein

Zo’n 37 procent van de Nederlandse kinderen in de basisschoolleeftijd klaagt thuis wel eens over het schoolplein. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlandse vaders en moeders dat in opdracht van Jantje Beton en Praxis is uitgevoerd door Motivaction. Volgens ongeveer de helft van de bevraagde ouders bestaat de speelplaats van hun kroost te veel uit tegels en is er niet genoeg groen. Om die reden slaan de doe-het-zelfketen en Jantje Beton de handen ineen om samen schoolpleinen te vergroenen.

‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’

Stichting School & Veiligheid organiseert elk jaar de Week Tegen Pesten om scholen te helpen bij het werken aan een veilige en gezellige groep. Het thema voor de Week Tegen Pesten 2024, die van 23 tot en met 27 september 2024 plaatsvindt, is nu bekend met daarbij de volgende slogan: ‘Denk FF na! Als het om geklets gaat’.

Minder tweede- en vierdeklassers zijn positief over hun eigen gezondheid

Minder tweede- en vierdeklassers zijn positief over hun eigen gezondheid dan voorgaande jaren. Ook hun mentale gezondheid laat na de coronapandemie nog geen herstel zien. Daarnaast zien we een toename van ongezond gedrag, zoals vapen en problematisch gebruik van sociale media. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek onder ruim 188.000 jongeren uitgevoerd door de GGD’en en het RIVM in het najaar van 2023. De resultaten van dit onderzoek vragen om passende maatregelen.