Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Met MDT Buitenkans leren MBO- en HBO-studenten meer over natuur

IVN Natuureducatie biedt met MDT Buitenkans MBO- en HBO-studenten tussen de 18 en de 30 jaar de ruimte om buiten de schoolmuren, maar binnen de lesuren, meer te ontdekken over zichzelf en de natuur. Samen met een coach bepalen deelnemers waar ze op in willen zetten tijdens de natuurdriedaagse en doeplek-activiteiten. MDT Buitenkans is daarmee een unieke kans voor persoonlijke groei en om concreet impact te maken op je omgeving.

Meeste scholen hebben mobieltje verbannen

De meeste scholen voor basis-, voortgezet en speciaal onderwijs hebben beleid om mobiele telefoons uit de klas te verbannen. Dat meldt het ministerie van OCW op basis van een peiling van het Kohnstamm Instituut. Vincent Fafieanie van het Nederlands Jeugdinstituut adviseert scholen om leerlingen te begeleiden bij hun toegenomen sociale contacten.

Rutgers houdt workshop over consent

Met de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die 1 juli 2024 is ingegaan, komt consent centraal te staan. Het afstemmen, herkennen en respecteren van elkaars wensen en grenzen is daarmee nog belangrijker. Jongeren geven aan consent afstemmen belangrijk te vinden, maar toch gaat het nog te vaak mis. Daarom organiseert Rutgers op 7 november een workshop over consent voor professionals die met jongeren werken, zoals onderwijsprofessionals.

Webinar ‘Handelen rond veiligheid op school: wat werkt?’ terug te kijken

Hoe handel je als schoolleider en/of schoolbestuurder in het vo als zich op jouw school een (heftig) incident voordoet, hoe bereid je je hierop voor en wat kun je doen om veiligheidsincidenten zoveel mogelijk te voorkomen? Op 27 juni jl. organiseerden de VO-raad en Stichting School & Veiligheid een webinar rond deze vraagstukken. Deelnemers kregen hierbij handvatten en tips van experts aangereikt, hoorden de praktijkervaring van een school en konden vragen stellen. Dit webinar is nu terug te kijken.

Onderzoek naar gezond en duurzaam eetgedrag op kinderopvang

Brengt meer aandacht voor voeding positieve effecten teweeg bij kinderen en pedagogisch medewerkers in een kinderopvang en is het een manier om pm-ers langer te binden aan een organisatie? Dat gaan het Louis Bolk Institute en Wageningen University & Research onderzoeken. Daarvoor hebben ze (leveranciers aan) kinderopvangorganisaties nodig die aan het onderzoek willen meedoen.

Aangepaste voedseleducatie voor het (voortgezet) speciaal onderwijs

De school biedt een ideale omgeving om kinderen kennis en vaardigheden bij te brengen die hen in staat stellen om (later) een bewuste voedselkeuze te kunnen maken. Er zijn al meerdere voedseleducatieprogramma’s voor het reguliere onderwijs beschikbaar, maar deze zijn minder geschikt voor de ruim 72.000 leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Hiervoor heeft het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Rijksprogramma Jong Leren Eten, Stichting Special Heroes Nederland, het Voedingscentrum en Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit voedseleducatielessen aangepast en getest op haalbaarheid binnen het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Dynamische Schooldag Evenement gaat landelijk

Na de succesvolle eerste editie van de Amsterdamse Dynamische schooldag op 22 september 2023 gaat de Beweegalliantie nu landelijk met het evenement. Op 20 september vindt het evenement voor en door de praktijk op drie locaties plaats: Amsterdam, Groningen en Maastricht.

Congresweek ‘Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!’

Gezonde Kinderopvang en Gezonde School organiseren van 6 tot en met 13 november de congresweek ‘Gezond leven, leren en ontwikkelen. Vanzelfsprekend!’. Tijdens de week staat de vraag centraal hoe je ervoor kunt zorgen dat een gezonde leefstijl op elke school en in elke kinderopvangorganisatie vanzelfsprekend wordt.

Onderzoek naar effectiviteit integrale gehoorschadepreventie in basisonderwijs

Erasmus MC, UMC Utrecht en VeiligheidNL gaan samen de effectiviteit van de HoorToren onderzoeken bij leerlingen uit groep 6 en 7 middels een gerandomiseerd experiment.

Gouden Weken kleuren Groen

Na de zomervakantie beginnen de Gouden Weken, en die kleurt IVN dit jaar groen! Dat doet IVN met een lespakket met daarin tips én buitenlessen die gericht zijn op groepsvorming.

Brabant weer 25 groene schoolpleinen rijker

Noord-Brabant krijgt er weer 25 groene schoolpleinen bij. Twintig basisscholen, twee middelbare scholen en drie beroepsonderwijsinstellingen gaan aan de slag om hun schoolplein klimaatbestendig en groen te maken. Vanaf 1 mei konden Brabantse scholen hiervoor subsidie aanvragen. De Brabantse waterschappen, Provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant investeren dit jaar samen € 250.000,- in de realisering van 25 gezonde, klimaatbestendige en groene schoolpleinen. Vanaf 2024 is er vier jaar lang jaarlijks € 250.000,- beschikbaar om te verdelen.

Martin van Rooijen promoveert op risicovol buitenspelen

De buitenomgeving heeft meer aandacht nodig, kinderen moeten serieus genomen in hun risicovol spel en hun begeleiders hebben ondersteuning nodig in hun autonomie om verrijkte risico-inschattingen te maken. Dat zijn de suggesties van Martin van Rooijen die op 8 juli promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek op een onderzoek naar risicovol buitenspelen. De uitkomsten van zijn onderzoek zijn ook voor onderwijsprofessionals van belang.

Yuverta College Heerlen wint MBO Challenge Voedselverspilling 2023/2024

Een groep studenten Dier en Management van het Yuverta College Heerlen heeft de MBO Challenge Voedselverspilling 2023/2024 gewonnen. Ze hebben samen een Verspillingsboek ontwikkeld, dat praktische oplossingen biedt om voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd heerlijke gerechten te bereiden.

Winnaar Gouden Wortelzaadje flink aan de slag

OBS De Ontdekking uit Hoogezand won tijdens de Week van de Schooltuin (8-12 april 2024) met een video het Gouden Wortelzaadje. Als prijs wonnen ze 500 euro waarmee ze gereedschap hebben aangeschaft voor hun net gestarte schoolmoestuin. Leerkracht Jacquelien Doornbosch vertelt erover in een interview met Alliantie Schooltuinen.

Vierde editie Gezonde Smikkelweken op bso gestart

Op woensdag 3 juli zijn de Gezonde Smikkelweken ‘24 officieel ingeluid. Het grootste groenteprogramma van Nederland voor kinderen in de basisschoolleeftijd, heeft drie eerdere edities bewezen dat groente eten leuk, lekker en belangrijk is. De helft van de volwassenen en 1 op de 7 kinderen heeft overgewicht; dit vraagt om meer aandacht voor gezonde voeding. Zo’n 70.000 kinderen, thuis en op bso’s, doen dit jaar mee aan het gezonde initiatief van Stichting Spoony. Een zomer vol met groente-challenges, spelletjes en recepten, op weg naar een betere leefstijl en toekomst.