Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Ouders: grote klassen niet goed voor kinderen

Ouders maken zich zorgen over de onderwijskwaliteit, veiligheid en de sfeer in grote klassen, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport de Staat van de Ouder 2025. Bij klassen met meer dan 26 leerlingen daalt het vertrouwen van ouders in de kwaliteit en veiligheid op school flink. Ook zien ouders met kinderen in een grote klas dat hun kinderen met minder plezier naar school gaan, dan kinderen in een kleinere klas.

NCJ zoekt scholen voor project alcohol- en middelenpreventie jonge kind

Ben je leerkracht van groep 7 en/of 8? En vind je het belangrijk dat deze kinderen goed voorbereid worden op toekomstige verleidingen? Dan is het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) op zoek naar jou!

Mediagebruik onder jonge kinderen daalt, maar blijft hoger dan het officiële advies

Kinderen van 0-6 jaar besteden minder tijd aan digitale media dan vorig jaar. Maar met een gemiddelde van bijna anderhalf uur per dag is dit nog steeds meer tijd dan aanbevolen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit blijkt uit de Iene Miene Media-monitor van Netwerk Mediawijsheid, in het kader van de Media Ukkie Dagen. De Media Ukkie Dagen vonden in 2025 plaats van 4 tot en met 11 april.

Koninklijk Paar geeft startsein Koningsspelen in Roosendaal

Met een twist gaven Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima op donderdag 17 april het officiële startsein voor de dertiende editie van de Koningsspelen. De landelijke opening vond plaats op KPO De Vlindertuin in Roosendaal, waar bijna 300 leerlingen in de aanwezigheid van het Koninklijk Paar genoten van een gezond ontbijt, het optreden van Kinderen voor Kinderen met ‘Baila bailalaa’ en allerlei sportieve activiteiten.

Omgaan met armoede op school

Misschien merk je dat leerlingen opgroeien in armoede. Bijvoorbeeld omdat ze geen lunch mee naar school nemen of te kleine schoenen dragen. Wat kun je als leerkracht doen als je je daar zorgen over maakt? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rijtje.

School en studie grootste bron van stress voor jongvolwassenen

Jongvolwassenen ervaren hun school of studie als de belangrijkste bron van stress in hun leven. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek van EMMA, in opdracht van GGD GHOR Nederland, waarin jongvolwassenen vertellen over hun mentale gezondheid, stress en middelengebruik. Hoewel deze levensfase gekenmerkt wordt door groei en verandering, ervaren veel jongvolwassenen hierdoor ook onzekerheid en zorgen – met stress als gevolg.

Opnieuw vijf gemeenten aan de slag met Gezonde Schoolpleinen

Opnieuw gaan vijf gemeenten in ons land aan de slag om hun schoolpleinen om te toveren tot een gezonde leefomgeving. Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Enschede, Midden-Groningen en Purmerend zijn uit de vele aanmeldingen geselecteerd voor het project Gezonde Schoolpleinen van IVN Natuureducatie en Jantje Beton.

Rutgers, Atria en COC strijden tegen de manosphere en seksuele grensoverschrijding

Bijna de helft van de Nederlandse meiden heeft te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met de toenemende populariteit van vrouwenhatende influencers uit de manosphere, zoals Andrew Tate, is het juist nu essentieel dat de maatschappij geen ruimte laat voor grensoverschrijdend gedrag. Daarom lanceren Rutgers, Atria en COC de nieuwe campagne ‘Kleine !@#%?-dingen worden grote !@#%?-dingen’ om seksueel grensoverschrijdend gedrag bij de bron aan te pakken. De organisaties moedigen jongeren, specifiek jongens, aan om niet mee te doen met seksistische opmerkingen en zetten zo een nieuwe sociale norm neer. De campagne is ook voor scholen relevant.

Eerste schooltuin aangelegd volgens de IVN Schooltuinaanpak

Op 22 maart gingen bij de Oosterwoldschool Sofia in Almere de handen in de grond. Met ouders en leerkrachten werd de start gemaakt van de aanleg van een schooltuin. Het is de eerste schooltuin die is aangelegd volgens de nieuwe IVN Schooltuinaanpak. Deze aanpak helpt je niet alleen bij het aanleggen, maar ook bij het beheer en educatief gebruik van een schooltuin. Om zeker te weten dat het aanbod aansluit bij de behoefte en werkwijze van basisscholen wordt de aanpak dit schooltuinseizoen op meerdere scholen getest. En de eerste testtuin is nu een feit.

Webinar ‘Burgerschapsonderwijs en leerlingparticipatie’

Burgerschap speelt een cruciale rol binnen en buiten de school. Het is de taak van scholen om hun leerlingen hierin te begeleiden. Maar hoe geef je dit concreet vorm? Dat komt aan de orde in het webinar 'Burgerschapsonderwijs en leerlingparticipatie' dat het Nederlands Jeugdinstituut organiseert op 15 mei van 15.00 tot 16.15.

Van grijs naar groen: meld je school aan!

Na het succes van de eerste editie slaan Praxis en Jantje Beton opnieuw de handen ineen om schoolpleinen te vergroenen. Vorig jaar lieten honderden basisschoolleerlingen hun creativiteit de vrije loop door hun ideale groene schoolplein te tekenen en in te zenden. Drie winnende scholen werden geselecteerd en samen met de kinderen, ouders en medewerkers zijn de schoolpleinen inmiddels vergroend. Dit jaar krijgen opnieuw drie basisscholen de kans om hun grijze schoolplein te veranderen in een groene oase. Aanmelden kan tot en met 16 mei 2025.

Plan herinvoering verplicht schoolzwemmen van de baan

Het plan om verplicht schoolzwemmen opnieuw in te voeren is van de baan. Staatssecretaris Vincent Karremans oordeelde op vrijdag 4 april 2025 dat het te duur en te belastend is voor scholen, die zich volgens hem vooral moeten richten op basisvaardigheden zoals taal en rekenen. Dit besluit volgde op het rapport Een slag slaan voor zwemveiligheid van SEO Economisch Onderzoek, waarin de kosten en baten van herinvoering zijn onderzocht.

Wageningen University & Research mag vier jaar verder met Smaaklessen

Wageningen University & Research (WUR) werkt samen met 17 bedrijven in het Voedseleducatie Platform (VEP) om kinderen bewuster te maken van gezonde en duurzame voedselkeuzes. Met het programma Smaaklessen bereikt het VEP inmiddels 80 procent van de basisscholen. De komende vier jaar blijft het platform actuele voedseleducatie ontwikkelen, dankzij een nieuwe financiering binnen het Topsectorenbeleid, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Terugblik congres Jongeren in de (toekomstige) eetomgeving

Op donderdag 20 maart organiseerde het Voedingscentrum in het hart van de Food Valley het congres Jongeren in de (toekomstige) eetomgeving. Een uniek gratis symposium waar de onderwijssector en gemeenten elkaar ontmoetten en van elkaar konden leren.

Eligant Lyceum in Zutphen wint Schoolkantine Challenge 2025 Gelderland

Luuk Kuiten, Mohammed Abdikariin, Remco Griemink en Stephan Heyting van het Eligant Lyceum in Zutphen hebben met hun Bananenbrood de Schoolkantine Challenge 2025 in Gelderland gewonnen.