Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Nederlands Jeugdinstituut: ‘Houd essentiële functies van scholen overeind’

Nu de coronabesmettingscijfers minder dalen dan gehoopt, klinkt opnieuw de roep om de scholen te sluiten. Maar hoe zit het met de besmettelijkheid van kinderen en jongeren? En wat zijn de gevolgen van schoolsluiting voor hun ontwikkeling? Het Nederlands Jeugdinstituut weegt de argumenten en pleit ervoor om in ieder geval de essentiële functies van scholen op het gebied van kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming overeind te houden.

OBS De Tweemaster uit Goes wint Verdienactie met sommenparcours

OBS De Tweemaster uit Goes is de winnaar van de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie. De winnende inzending ging over het sommenparcours in de speelzaal op De Tweemaster.

Handhaving rookverbod op schoolterreinen

Sinds 1 augustus geldt een rookverbod op schoolterreinen en moeten deze volledig rookvrij zijn. Vanaf 1 januari gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht houden op het rookverbod. In dit informatieblad gaat de NVWA in op veelgestelde vragen over handhaving van het rookverbod.

Rutgers start campagne #TotHier

Seksueel geweld komt nog veel te vaak voor. Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. Daarom start Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, op 24 november de petitie campagne #TotHier. Scholen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, evenals de overheid.

De vrijheid van meningsuiting en het recht op een eigen levensovertuiging

De afgelopen weken ging het debat in politiek en samenleving over de vraag hoe scholen kunnen omgaan met de spanning tussen de vrijheid van meningsuiting en het recht op een eigen levensovertuiging. Leerlingen en studenten voelen zich geraakt in hun religieuze identiteit (zoals bij een cartoon) of in hun seksuele identiteit (zoals bleek uit verhalen van christelijk-orthodoxe oud-leerlingen). Vaak genoeg botsen die identiteiten met elkaar.

35 organisaties ondertekenen Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025

35 organisaties waaronder cateraars, groothandels, automatenleveranciers, producenten en leveranciers van watertappunten hebben op donderdag 19 oktober hun handtekening gezet voor een gezonder voedingsaanbod op scholen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2021-2025 is een initiatief van JOGG in samenwerking met het Voedingscentrum.

Virtuele schalenparade

Donderdagmiddag 12 november was de virtuele schalenparade, waarbij de Schoolkantine Brigade de eerste 25 Schoolkantine Schalen van dit schooljaar heeft uitgereikt.

Enquête om gehoorschadepreventie op scholen in te richten

In Nederland heeft een op de zeven kinderen gehoorschade opgelopen door hard geluid. Deze gehoorschade is onomkeerbaar en heeft negatieve impact op onder meer (leer)prestaties en welzijn. VeiligheidNL wil daarom graag gehoorschadepreventie op scholen gaan inrichten. Daarom vragen ze docenten bovenbouw PO en onderbouw VO en intern begeleiders om een enquête in te vullen.

Lesprogramma Krachtvoer vernieuwd en online beschikbaar!

Krachtvoer is een gratis lesprogramma om VMBO-onderbouw leerlingen te helpen gezond te leven en in het bijzonder om gezonde voedingskeuzes te maken. In Krachtvoer draait het voor leerlingen om actief bezig zijn met hun eigen voeding. Dit komt terug in de vele actieve en afwisselende werkvormen. De vernieuwde website www.krachtvoer.nu is sinds juli 2019 beschikbaar voor iedereen! Docenten melden zich eenmalig aan en hebben direct toegang tot al het lesmateriaal. Het lesprogramma biedt ook mogelijkheden voor thuisonderwijs.

Tilly de Jong over Charge Your Brainzzz bij JGZ Live!

Tilly de Jong van GLOS Educatief is woensdag 18 november te gast bij JGZ Live!, het online actualiteitenprogramma voor managers, staf- en beleidsmensen en professionals in de Jeugdgezondheid van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De Jong vertelt in de uitzending alles over Charge Your Brainzzz, het lespakket over slaap voor voortgezet onderwijs.

NCJ en GLOS Educatief: bondgenootschap voor een gezonde school- en leefomgeving

Om een zo gezond en gelukkig mogelijke jeugd te realiseren, moet je preventief de jeugd versterken. Want vroeg begonnen is veel gewonnen. Vanuit deze gezamenlijke overtuiging slaan het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en GLOS Educatief de handen ineen. Beide partijen geloven ook in een krachtige omgeving als buffer en ingrediënt voor gezond, veilig en kansrijk opgroeien en in het aansluiten bij de doelgroep zelf. Een interview met Ellen-Joan Wessels (op de foto rechts), adviseur en changemaker bij het NCJ, en Tilly de Jong, directeur van GLOS Educatief.

Maak leren leuk voor kinderen!

Kinderen bewegen van nature. Die hebben daarvoor geen oproep nodig. Yolanda van Hoorn van Wieblie wil leerkrachten echter graag oproepen om deel te nemen aan de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie: “Doe mee met deze toffe actie en maak kans op een workshop Bewegend Leren voor je team!”

Schoolkantines gezonder door begeleiding

Het aanbod én de uitstraling van schoolkantines wordt gezonder als scholen begeleiding krijgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Irma Evenhuis. Goed nieuws, want een gezond voedselaanbod op school kan jongeren stimuleren tot gezondere voedselkeuzes. En jong geleerd is oud gedaan. Evenhuis promoveerde op 11 november aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie slaan handen ineen

Presikhaaf Schoolmeubelen, JOGG en Wieblie promoten dit jaar gezamenlijk de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’. Volgens marketingmanager Ronald Burgers van Presikhaaf Schoolmeubelen past de Verdienactie precies bij de filosofie van het bedrijf: “We verkopen niet alleen schoolmeubilair, maar zijn ook altijd op zoek naar initiatieven om kinderen in beweging te zetten. Ons credo is niet voor niets: 'Inrichten met ruimte en flexibiliteit voor beweging'.”

Bewegen geeft plezier in de klas

Bezig zijn met bewegen geeft vooral veel plezier in de klas. Dat is voor Peter Legters van JOGG een van de voornaamste redenen waarom scholen zouden moeten meedoen aan de Verdienactie ‘Samen brengen we jullie klas in beweging’ van JOGG, Wieblie en Presikhaaf Schoolmeubelen.