Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Aandacht voor studentenwelzijn onverminderd van belang ondanks lichte verbetering

Met een deel van de hbo- en wo-studenten lijkt het in mentaal opzicht iets beter te gaan, maar veel studenten ervaren nog steeds psychische klachten. Hun gebruik van tabak, alcohol en drugs is sinds 2021 grotendeels op hetzelfde niveau gebleven. Vooral de sociaal-maatschappelijke omgeving van de student speelt een rol bij mentale gezondheid en middelengebruik. Dat blijkt uit het tweede landelijke onderzoek naar de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten in het hbo en wo. De cijfers laten zien dat het onverminderd belangrijk is om samen te werken aan een beter studentenwelzijn.

Maak schoollunch gezond en educatief

Nu een aanzienlijk aantal scholen in Nederland via het rijk (schoolmaaltijden.nl) de kans heeft om voor hun leerlingen een ontbijt of lunch te organiseren ligt er een uitgesproken mogelijkheid om ook op het gebied van een gezonde leefstijl spijkers met koppen te slaan. De schoollunch kan namelijk ook direct gezond en met een educatieve uitwisseling aan de kinderen worden aangeboden. Onderwijsgezond is een stichting die gezonde schoollunches op school realiseert door deze samen met kinderen uit de bovenbouw op school te koken.

Tilly de Jong van Glos Educatief op Radio 1 over traktatiebeleid basisscholen

Tilly de Jong van Glos Educatief (zie foto) werd dinsdagavond 28 november bij Radio 1 in het programma Dit is de dag geïnterviewd over het traktatiebeleid op basisscholen. Bij het programma, dat werd gepresenteerd door Joram Kaat, kwam ook opvoedkundige Marina van der Wal aan het woord.

Toolkit helpt samenwerking ouders en school

Een goede samenwerking tussen ouders, school en andere jeugdprofessionals bevordert de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe krijg je zo'n samenwerking echt voor elkaar? De digitale toolkit ‘Sámen voor het kind’ van het Nederlands Jeugdinstituut helpt hierbij. De toolkit is tot stand gekomen in samenwerking met Ouders & Onderwijs en oudervereniging Balans.

Naar school met aanhoudende lichamelijke klachten

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn lichamelijke klachten die jongeren langere tijd kunnen hebben en hun dagelijks leven beïnvloeden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jongeren met deze klachten naar school blijven gaan? En welke ondersteuning kun je als professional daarbij geven? Het Nederlands Jeugdinstituut, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en Ingrado deden een praktische verkenning naar wat jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten helpt om naar school te blijven gaan. Daarbij is ook bekeken hoe de samenwerking met de jongeren, ouders en professionals in en rond de school in de praktijk vorm kan krijgen.

Ouderbetrokkenheid bij voedingsinterventies op basisscholen

De Wageningen Unversity & Research zoekt leerkrachten en ouders die hun ervaringen met voedingsinterventies op de basisschool – waarbij ouders betrokken worden – op 11 december willen delen in een online groepsgesprek.

Games kunnen mentale gezondheid voor jongeren bespreekbaar maken

Depressie komt veel voor onder jongeren, maar vaak krijgt deze doelgroep niet de hulp die ze nodig hebben. Boeken, beweging en andere depressiepreventieprogramma's behalen niet voor iedereen het beoogde resultaat. Met games bereik je mogelijk een ander deel van die doelgroep. Anouk Tuijnman, wetenschappelijk onderzoeker bij het Trimbos-instituut, co-ontwikkelde twee toegepaste videogames voor depressie bij jongeren en promoveert op 28 november aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek is ook voor onderwijsprofessionals interessant.

MBO Challenge voedselverspilling

Voor het vijfde jaar op rij is de MBO Challenge Voedselverspilling van start gegaan. Dit is een evenement waarbij MBO studenten aan de slag gaan met een verspillingsvraagstuk uit het bedrijfsleven. Dit jaar staat werken aan een duurzaam voedselsysteem centraal. Onderwijsinstellingen kunnen zich hiervoor aanmelden tot 1 december 2023. Heb je nog geen verspillingsvraagstuk maar wil je wel meedoen? Schrijf je dan toch in! Je kunt later nog een vraagstuk indienen of mogelijk is er een match voor je.

BBB en GroenLinks/PvdA zien belang gezond voedsel op scholen

Slechts twee partijen – BBB en GroenLinks/PvdA – gaan naar aanleiding van vragen van het Voedingscentrum over gezond voedsel specifiek in op de rol van scholen hierbij.

Gratis moestuinzaadjes voor onderbouw basisschool

Ook dit schooljaar kun je weer gratis moestuinzaden aanvragen, want zelf ontdekken en beleven in een moestuin is effectief, leuk en leerzaam! Ben je leerkracht van groep 1, 2, 3 of 4? Vraag dan vanaf donderdag 11 januari 2024 een gratis moestuinpakketje aan met tien soorten zaden en ga aan de slag met de Smaakmissie Moestuin! De pakketjes worden begin maart op school bezorgd.

Basisschoolkinderen weinig natuurintelligent

Bijna 40 procent van de basisschoolleerlingen in groep 7 en 8 scoort laag op het begrip ‘natuurintelligentie’ (NQ). Het gaat dan vooral om kinderen, die met hun ouders weinig natuuractiviteiten ondernemen en ook op school weinig natuurles krijgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie. IVN vindt het lage NQ van veel kinderen in deze tijd van klimaatverandering en biodiversiteitscrisis zorgelijk.

Vooral jongeren bewegen te weinig aldus onderzoek RIVM

Steeds minder Nederlanders voldoen aan de beweegrichtlijnen. Vooral jongeren van 12 tot en met 17 jaar bewegen te weinig. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een onderzoek onder 8.442 mensen. Het Nederlands Jeugdinstituut is bezorgd.

De e-sigaret is populair: hoe ga je als school om met vapen?

Elektronische sigaretten zijn populair onder leerlingen en studenten. 21,7 procent van de jongeren (tussen de 12 tot en met 25 jaar) gebruikte in het afgelopen jaar een e-sigaret. Dit blijkt uit de Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten van het Trimbos-instituut, een onderzoek onder 4732 Nederlandse jongeren dat in oktober uitkwam. Hiermee rijst de vraag: ‘Hoe ga je als school om met het onderwerp vapen.’ Gezonde School zette het op een rij.

EU-Schoolfruit weer van start

Op 13 november is EU-Schoolfruit weer van start gegaan. EU-Schoolfruit stimuleert kinderen op de basisschool om samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende scholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie. Dit jaar is het project extra leuk omdat er drie spelen beschikbaar zijn voor sociale interactie tijdens het fruitmoment: groente- en fruitdomino (groep 1,2 en 3), groente- en fruitbord (groep 4 en 5), groente- en fruitkwartet (groep 6, 7 en 8).

Charge Your Brainzzz zoekt vmbo-scholen voor pilot

Op donderdag 9 november zijn zorgwekkende cijfers van het CBS gepubliceerd Maar liefst 22% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geeft aan slaapproblemen te ervaren. Slapen is essentieel voor jongeren om gezond op te groeien, lekker in hun vel te zitten en optimaal te presteren op school.