Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Forse verschillen binnen VMBO in aandacht voor gymles

Uit de 1-meting lichamelijke opvoeding en sport in het voortgezet onderwijs (2018) kwam naar voren dat het aantal lesuren op veel scholen voor VMBO GL/TL significant lager is dan de richtlijn die het ministerie van OCW hanteert. 56 procent van deze scholen voldoet niet aan deze richtlijn. In een nadere analyse van de onderzoeksgegevens van het Mulier Instituut blijkt dat er binnen het VMBO flinke verschillen zijn in aandacht voor de gymles.

Nieuwe buitenlesideeën gezocht voor online database

Geef jij wel eens buitenles en heb je lessen die je wel wilt delen met andere leerkrachten? Word dan onderdeel van het Buitenles-ontwikkelteam en help Jantje Beton en IVN de verzameling buitenlessen nog groter te maken. Dit schooljaar start Team Nationale Buitenlesdag een digitale database op waar allerlei buitenlessen beschikbaar komen.

Maak een Koningsmatch

Op vrijdag 17 april 2020 vindt de achtste editie van de Koningsspelen plaats. Wil je als school hulp bij de organisatie van de Koningsspelen 2020? Misschien kan een sportvereniging of sportaanbieder bij je in de buurt helpen.

Gelukskoffer lanceert Gelukswijzer voor groep 8

Geeft je basisschool al lessen in geluk? Met Gelukskoffer – (een sociaal emotionele methode voor groep 1 t/m 8) – werk je in zeven lessen aan de persoonlijke ontwikkeling en de eigen invloed op het geluk van je leerlingen. Het resultaat is een positiever zelfbeeld en een sterk verbeterde sociale veiligheid in de klas. Gelukskoffer is een van de Gezonde School-activiteiten voor het primair onderwijs binnen het thema Welbevinden.

Strijd om titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ barst los

Van 8 tot en met 15 november is er voor de tiende keer de Week van de Mediawijsheid. In dezelfde week vindt ook de negende editie van MediaMasters plaats: een spannende serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Meer dan 200.000 leerlingen uit het hele land staan in de startblokken om in de klas én thuis de game te spelen en zo de wereld van mediawijsheid te ontdekken. De klas die de meeste punten scoort, mag zich een jaar lang de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen.

Valuascollege uit Venlo wint Inspiratieprijs Gezonde School 2019

Het Valuascollege uit Venlo heeft tijdens de Dag van de Gezonde School op 31 oktober 2019 de Inspiratieprijs Gezonde School 2019 gewonnen. De prijs is voor de school die het meest inspirerende idee heeft om te werken aan een gezonde leefstijl op school. De Gouden Tip van het Valuascollege is gericht op extra aandacht voor mentaal welbevinden van de leerlingen via positieve psychologie, mindfulness en yoga.

Verslag Studiereis Gezonde School IJsland

Van 22 tot en met 27 september vond de Studiereis Gezonde School IJsland plaats. Deelnemers gingen op zoek naar het geheim van het succes van de IJslandse aanpak. Inmiddels is er een verslag beschikbaar over de reis, geschreven door Goof Buijs en Tilly de Jong. Hieronder de samenvatting.

Bijna een op de tien meisjes heeft weleens geen geld voor maandverband of tampons

Bijna negen procent van meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar in Nederland geeft aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons en meer dan de helft geeft aan menstruatieproducten te duur te vinden. Ruim negen procent heeft een vriendin of kennis om maandverband of tampon moeten vragen, omdat ze daar zelf te weinig geld voor had. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Bloedserieus’ van ontwikkelingsorganisatie Plan International.

Nationaal Schoolontbijt start in Het Koninklijk Concertgebouw

Groep 8 van de Amsterdamse basisschool De Rivieren heeft maandagochtend met een ontbijt in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw de aftrap gegeven van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt heeft als thema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’.

Symposium ‘Slaap in de eerste lijn’

Om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren gezond opgroeien is een gezonde leefstijl van groot belang. En daar hoort ook goed slapen bij. Als je alles daarover te weten wilt komen, kun je terecht bij het symposium ‘Slaap in de eerste lijn’, dat op vrijdag 27 maart plaatsvindt in InnStyle in Maarssen.

5 miljoen euro extra voor leerlingen met ernstige meervoudige beperking

Het kabinet stelt vanaf 2020 €5 miljoen extra beschikbaar voor zorg en ondersteuning op school aan kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) in een brief aan de Tweede Kamer.

Basisschool De Wiene krijgt certificaat voor buitenles

Basisschool De Wiene in het Overijsselse Ambt Delden heeft deze week als eerste school in Nederland het certificaat BuitenWijzer gekregen. Het certificaat geeft aan dat de school dagelijks minstens een half uur buitenles geeft.

Effecten op bewegingsgedrag en voedingsgedrag GBT-scholen vooral thuis of op school?

Onlangs verscheen een artikel over De Gezonde Basisschool van de Toekomst in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nutrients'. In deze studie onderzocht de onderzoekster Nina Bartelink of de eerder gevonden gunstige effecten op bewegings-, en voedingsgedrag vooral in de thuissituatie of op de school plaatsvinden.

Smokefree Challenge weer van start

Op 1 november is de aftrap van de Smokefree Challenge van het schooljaar 2019-2020. De Smokefree Challenge daagt leerlingen uit klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uit om voor een gezonde leefstijl te kiezen. Door een half jaar niet te (beginnen met) roken en een creatieve opdracht in te leveren, maken ze kans op leuke prijzen.

De gezonde school en genotmiddelen bestaat 30 jaar

Al 30 jaar krijgt iedere nieuwe generatie leerlingen, studenten en ouders via het programma De gezonde school en genotmiddelen (DGSG) een eigentijds preventieaanbod van alcohol, tabak, drugs en gamen binnen het onderwijs. Om dit te vieren is er op donderdag 21 november een feestelijke middag van 12.15 tot 16.30 in Kanaal30 in Utrecht.