Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Gezonde kantinesnack ‘Tempeh-ation’ wint Flevolandse Schoolkantine Challenge

Leerlingen van het Almere College Dronten hebben met hun gezonde kantinesnack ‘Tempeh-ation’ de Flevolandse Schoolkantine Challenge gewonnen. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Dutch Food Week op Aeres Hogeschool Almere.

Her-erkenning van het lesprogramma Krachtvoer

Onlangs is het doorontwikkelde lesprogramma Krachtvoer her-erkend als effectieve interventie. Krachtvoer gaat over het maken van gezonde voedingskeuzes en richt zich op vmbo-leerlingen in de onderbouw (alle leerwegen). Het gratis lesprogramma is één van de Gezonde School-activiteiten voor het thema Voeding.

Vierde editie Kindermenu 2.0 in provincie Drenthe

In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met een frikandel of kroket óf een pannenkoek. Maar het kan ook gezonder! Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond hebben daarom alle basisscholen, kinderopvang én ook de ouders uitgedaagd om samen met de kinderen mee te doen aan de vierde editie van de receptenwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’.

Factsheet 'Het schoolplein als beweeg- en leerplein'

KVLO, KCSB, Mulier Instituut, Jantje Beton, JOGG, Wij Buurtsportcoaches, BuurtspeelcoachIn en IVN hebben een factsheet gemaakt over de voordelen en kansen voor het schoolplein als beweeg- en leerplein en welke factoren spelen, bewegen en leren bevorderen. Niet alleen op het gebied van de inrichting, maar ook bij het gebruik en de organisatie hiervan.

Factsheet Toezicht en Handhaving Kinderopvang

Hoe wordt het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang uitgevoerd? Waarop inspecteert de GGD en wanneer? Wat is de rol van de gemeente? En vooral: op welke plaatsen in het proces van toezicht en handhaving kan de oudercommissie een belangrijke rol spelen?

Toolkit voor beter samenwerken school met ouders

Het NJi zoekt onderwijsprofessionals die de samenwerking met ouders willen versterken. Kinderen groeien thuis, op het schoolplein en in de klas op. De ene plek is niet los te zien van de andere. Om de ontwikkeling van kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen, is het van belang dat school en ouders goed samenwerken. Daarvoor is de toolkit ‘Samen voor het kind’ ontwikkeld. Dit voorjaar kunnen scholen deelnemen aan een bijeenkomst over het gebruik van de toolkit.

Tweede editie ‘Samen zijn wij iedereen’

Van 21 tot en met 25 maart 2022 organiseert de Stichting School en Veiligheid voor de tweede maal de campagne ‘Samen zijn wij iedereen’. In de tweede editie ligt de focus op het mbo als gemeenschap.

Netwerksessie ‘Online shaming – Aan de slag met preventie’

Op 8 februari, tijdens Safer Internet Day, organiseert Netwerk Mediawijsheid i.s.m. Helpwanted en Bureau Jeugd & Media de online sessie ‘Online shaming – Aan de slag met preventie’.

Validatieonderzoek gehoorschade jongeren zoekt nog steeds middelbare scholieren

Eind 2020 zijn VeiligheidNL en het Erasmus MC een onderzoek gestart naar luistergedrag en gehoorschade bij jongeren. Inmiddels hebben 325 jongeren zich aangemeld om een vragenlijst in te vullen. Omdat niet elke jongere ook daadwerkelijk meedoet, willen de onderzoekers graag meer jongeren en bieden ze nog tot aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 jongeren de kans om deel te nemen.

Gezonde School, de podcast

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? In 'Gezonde School, de podcast' gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School tien afleveringen lang op onderzoek. Hij bezoekt scholen door heel Nederland en spreekt met inspirerende experts. De eerste aflevering is dinsdag 11 januari verschenen.

Platform Perspectief Jongeren: Houd scholen te allen tijde open

Bij het opleven van het virus moet het sluiten van scholen geen optie zijn. In plaats daarvan moet gekeken worden naar wat er nodig is om het onderwijs aan leerlingen en studenten op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen. Dit staat in de eerste adviesbrief van het Platform Perspectief Jongeren.

Koningsmatch bij Koningsspelen

Op vrijdag 22 april vindt de 10e editie van de Koningsspelen plaats. Onderdeel daarvan is de Koningsmatch, een samenwerking tussen een basisschool en een sportaanbieder met als doel het gezamenlijk organiseren van het sportieve gedeelte van de Koningsspelen.

Jantje Beton en IVN Natuureducatie op zoek naar beste buitenleerkracht

Op 5 april is het Nationale Buitenlesdag. Jantje Beton en IVN Natuureducatie vieren deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door. Dit jaar zetten Jantje Beton en IVN Natuureducatie al deze leerkrachten in het zonnetje en gaan ze op zoek naar de beste buitenlesleerkracht van het jaar.

Onrust en mentale problemen in de klas: hoe pak je dat als docent aan?

Deze week gaan de scholen weer open. Maar hoe zorg je er als docent voor dat leerlingen zich goed voelen in een jaar vol ups en downs? En hoe herken je mentale problemen in de klas? Dat bespraken schoolpsycholoog Gezina Topper in de corona expert groep van het Nederlands Instituut van Psychologen en Irene Prins, teamleider op het Kaj Munk College, een middelbare school in Hoofddorp, in een uitzending van De Nieuws BV van BNNVARA op 5 januari.

Kwart van basisscholen heeft te maken met online shaming

Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen, blijkt uit onderzoek van Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies naar het basis- en voorgezet onderwijs. Dat terwijl scholen op dit moment niet verplicht zijn om les te geven over online shaming.