Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Nationale Kraanwaterdag: 24 september 2025

Wil je dat in het nieuwe schooljaar meer water wordt gedronken? Zet dan met je klas kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser in de spotlight tijdens Nationale Kraanwaterdag op woensdag 24 september. Zo ontdekken jouw leerlingen waarom kraanwater gezond is en hoe je er een feestelijk drankje van maakt! De Nationale Kraanwaterdag vindt voor de zesde maal plaats.

Scholen zien effect van schoolmaaltijden

Bijna 90 procent van de scholen die schoolmaaltijden organiseren, merkt dat leerlingen minder honger hebben. Ook ervaart bijna 50 procent minder stress bij ouders rondom voedselzekerheid. Dat blijkt uit het rapport ‘Samen eten verbindt’ van het Jeugdeducatiefonds. Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut: “Naast een gevulde maag kan een schoolmaaltijd eraan bijdragen dat kinderen en ouders beter in hun vel zitten.”

Leefomgeving van kinderen moet gezonder

8 op de 10 ouders vinden dat de leefomgeving van kinderen gezonder moet. Dat blijkt uit eerder peilingsonderzoek en wordt nu opnieuw bevestigd in het kwalitatief onderzoek van Het Onderzoekshuis in opdracht van JOGG. Ouders zien én voelen het verschil, wanneer de leefomgeving gezonder is. Het laat zien dat kleine veranderingen groot effect kunnen hebben.

25 nieuwe groene schoolpleinen in Noord-Brabant

Ook in 2025 hebben provincie Noord-Brabant, de waterschappen Aa en Maas, De Dommel en Brabantse Delta en het Cultuurfonds Noord-Brabant hun krachten gebundeld voor een groenere leeromgeving. Met een gezamenlijke investering van 250.000 euro krijgen 25 Brabantse scholen de kans om hun schoolplein om te vormen tot een gezonde, speelse en klimaatbestendige buitenruimte.

Wet Vrij en Veilig Onderwijs versterkt sociale veiligheid

De Wet Vrij en Veilig Onderwijs is een nieuw wetsvoorstel dat de sociale veiligheid in het Nederlandse onderwijs wil versterken. De wet treedt naar verwachting in werking op 1 augustus 2026. Scholen kunnen zich nu al voorbereiden met behulp van ondersteunende middelen van Stichting School & Veiligheid. De wet richt zich op drie hoofdthema’s: goed zicht op veiligheid, ondersteuning en begeleiding, en evaluatie van het veiligheidsbeleid.

Stimuleringsregeling Gezonde School 2025-2026 toegekend aan 800 scholen

Scholen in het primair, voortgezet en gespecialiseerd onderwijs en mbo vroegen afgelopen weken de Stimuleringsregeling Gezonde School 2025-2026 aan. Komend schooljaar krijgen 800 scholen extra ondersteuning om te werken aan gezond leven, leren en ontwikkelen voor hun leerlingen en studenten.

Aan de slag voor kinderen met een motorische achterstand

Tikkertje, touwtje springen of de gymles op school. Dit lijken hele alledaagse activiteiten, maar dat geldt niet voor alle kinderen. Kinderen met een motorische achterstand zijn bijvoorbeeld vaak minder actief dan leeftijdsgenoten. Zo staan ze op het schoolplein vaker langs de kant toe te kijken naar hoe andere kinderen spelen.

Hoe Rotterdam alcoholgebruik onder studenten succesvol aanpakt

In 2018 ontving de gemeente Rotterdam zorgwekkende cijfers over het alcoholgebruik onder studenten. Dit vormde het startpunt van een intensieve samenwerking tussen de gemeente, het Trimbos-instituut, onderwijsinstellingen, verslavingszorg en studenten zelf. De aanpak werd gebaseerd op een verkennend onderzoek van Laura Nijkamp (Trimbos-instituut), dat wees op het belang van samenwerking en een helder alcoholbeleid. Doel was het terugdringen van problematisch alcoholgebruik onder studenten, zoals beoogd in het Nationaal Preventieakkoord: een halvering in 2040.

Goede start nieuwe schooljaar met Trommel zonder Rommel

Voor een goede start van het nieuwe schooljaar kunnen scholen in september aandacht besteden aan de gezonde lunchtrommel met één van de lessen over de gezonde lunch, vanuit het initiatief Trommel zonder Rommel.

Zo stimuleer je meer beweging op school

In de gemeente Westland werken inmiddels 17 basisscholen actief aan een beweegvriendelijke schooldag. Dit initiatief, begeleid door Gezonde School-adviseur Muriel Weltens en een beweegtrainer, omvat onder meer beweegtussendoortjes, dynamische schooldagen en uitnodigende schoolpleinen. Dankzij de inzet van schoolbesturen en praktische ondersteuning tijdens studiedagen en workshops is dit project succesvol gebleken; alle deelnemende scholen zijn bovendien Gezonde School geworden.

Terugblik Olympic Moves 2025

Op vrijdag 6 juni 2025 vond op Sportcentrum Papendal The School Final plaats van Olympic Moves. Meer dan 6000 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 19 jaar deden mee in 19 sporten. Ze hadden zich geplaatst via regionale finales, waaraan 36000 leerlingen deelnamen.

Drie aanbevelingen voor sociale veiligheid

Recent bracht de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek uit over (sociale) veiligheid op scholen. Uit het onderzoek blijkt dat alle scholen/besturen (sociale) veiligheid belangrijk vinden, maar er is meer nodig dan beleid om daadwerkelijk een veilige omgeving te creëren. School & Veiligheid zet in een dit artikel de aanbevelingen van de Inspectie op een rij.

Kinderopvang kliedert op 30 juni tijdens ModderDag

Op 30 juni gaat de kinderopvang weer lekker kliederen tijdens ModderDag. Vrij spelen met de elementen water en zand staat centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, voelen, smeren, gooien…en daarbij mag je vies worden! En dat vies worden is niet alleen leuk, maar ook gezond, zo blijkt uit Fins onderzoek. Het aantal gevallen van astma en allergieën is daar sterk afgenomen, doordat kinderen in de natuur worden blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Is vies worden in de modder dus eigenlijk wel zo vies? Door in contact te komen met allerlei micro-organismen, die wel in de natuur voorkomen en minder in stedelijke omgevingen, bouwen kinderen namelijk aan een sterk immuunsysteem. Lekker modderen dus!

Kabinet presenteert ‘Richtlijnen gezond en verantwoord scherm- en sociale mediagebruik’

Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) heeft op 17 juni de ‘Richtlijn gezond en verantwoord scherm- en sociale mediagebruik’ gepresenteerd. De richtlijn, op basis van het onderzoek van wetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties, moet ouders en opvoeders houvast bieden bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Het belangrijkste advies is een leeftijdsadvies van 15 jaar voor sociale media, zoals Instagram en Tiktok. De richtlijn is ook voor onderwijsprofessionals interessant.

Het buitenspeelmaatje verdwijnt uit het straatbeeld

Op 11 juni was het Nationale Buitenspeeldag. In meer dan 1.000 buurten gingen de straten dicht voor auto’s en open voor spelende kinderen. Op die dag luidde Jantje Beton ook de noodklok: steeds minder kinderen spelen buiten. Niet omdat ze dat niet willen, maar omdat er simpelweg geen andere kinderen meer op straat zijn. Het feit dat buiten spelen onder druk staat is ook voor onderwijsprofessionals van belang.