Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Trommel zonder Rommel krijgt Gezonde Innovatie Award

Het concept Trommel zonder rommel heeft van Foodlog en FoodPersonality de Gezond Innovatie Award gekregen als beste gezonde initiatief van 2022. Jenna Davies, JOGG-regisseur gemeente Dordrecht en regiocoördinator Zuid-Holland Zuid, en Nikita Verkaart, micro marketing coördinator van Lidl Nederland namen samen de prijs in ontvangst.

Als onderwijsprofessional in gesprek over armoede

Steeds meer gezinnen hebben geldproblemen. Maar hoe herken je de signalen van armoede bij kinderen en gezinnen op jouw school? En wat kun je vervolgens als professional voor hen betekenen? Het NJi organiseert voor professionals in het onderwijs een online gesprek over armoede.

Bijna helft ouders wil gezonde schoollunch

Hoe staan ouders tegenover een gezonde lunch op school? De meningen zijn erover verdeeld. 44% van de ouders is voorstander en 38% is tegen. Het is één van de conclusies uit het onderzoek dat Ouders en Onderwijs samen met het journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) uitvoerden onder ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Vernieuwd leerplankader voor voedseleducatie op school

Voor jongeren is het steeds belangrijker om voedselvaardig te zijn: te beschikken over kennis en vaardigheden die het mogelijk maken om te kiezen voor gezond en duurzaam. Nu en in de toekomst. Ze worden op elke straathoek geconfronteerd met ongezonde verleidingen, die vaak ook goedkoper zijn dan gezonde producten. Daarnaast wordt de impact van ons voedingspatroon op het milieu steeds zichtbaarder. Om deze uitdagingen te trotseren is het leerplankader voeding door het Voedingscentrum en het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling SLO geactualiseerd.

RIVM beoordeelt Smaaklessen wederom als effectief

Het Centrum Gezond Leven van het RIVM heeft het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research opnieuw erkend. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit drie Nederlandse effectstudies.

Actieprogramma moet onderwijsprofessionals helpen bij het respecteren van seksuele grenzen door jongeren

Professionals in onderwijs, welzijn en zorg weten hoe zij seksualiteit bespreekbaar maken en helpen jongeren om elkaars wensen en grenzen te herkennen en te respecteren. Dat is een van de doelen van het Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het kabinet heeft dat op 13 januari naar de Tweede Kamer gestuurd.

Fruit op een presenteerblaadje bij Vista College in Zuid-Limburg

Hoe krijg je voor elkaar dat studenten gezonder eten? Niet door alleen maar gezonde opties aan te bieden in de kantine, zegt Frank Schoonbrood, Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering bij VISTA College in Maastricht, Sittard en Heerlen. “Dan lopen ze naar de supermarkt om de hoek. Slecht voor hun gezondheid en voor de omzet van het cateringbedrijf.” Frank zegt daarom in een interview met Gezonde School: begin klein. Bijvoorbeeld met fruit in de kantine.

Onderwijsconferentie ‘Met alle respect! Samen voor een sociaal veilige school'

Woensdag 5 april vindt de jaarlijkse onderwijsconferentie Met Alle Respect! plaats. Dit jaar is de conferentie van de Stichting School & Veiligheid volledig hybride. Je kunt dus kiezen of je naar Gooiland in Hilversum komt of dat je het online programma volgt. Met Alle Respect! is dé kans om je kennis over sociale veiligheid in het onderwijs op te frissen! Het thema dit jaar is verbinding. Dagvoorzitter is Splinter Chabot.

OK-GEZOND app geeft praktische tips gezonde leefstijl peuters

Altijd bij de hand op tablet of telefoon; de OK-GEZOND app van BOinK en HvA biedt ouder-kind activiteiten en praktische tips over gezond eten en drinken, voldoende bewegen en goed slapen voor peuters. De app is ontwikkeld voor medewerkers in de kinderopvang en is een eenvoudig hulpmiddel om samen te werken met ouders aan een gezonde leefstijl van hun peuters.

Eerstejaars Universiteit van Maastricht krijgen verplicht les over seksueel wangedrag

De circa 8.000 eerstejaars die najaar 2023 gaan starten als student aan de Universiteit van Maastricht krijgen tijdens de introductieweek verplicht les over seksueel wangedrag. Daarbij gaat het om gedrag tussen studenten onderling, niet tussen medewerkers en studenten. De Universiteit van Maastricht is de eerste universiteit die dit gaat doen. Het is nog niet bekend hoe de lessen eruit gaan zien.

Met Een-Tweetjes kan iedereen meedoen

Vanaf 11 januari tot en met 28 februari kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 11e editie van de Koningsspelen op donderdag 20 april en vrijdag 21 april. Met dit jaar als thema: ‘1-2, iedereen doet mee’. Voormalig Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, Anna Maria van Dillen van SO-school Olivijn en televisiepresentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard gaven op woensdag 11 januari het startsein voor de Koningsspelen op SO-school Olivijn in Almere. Ook werd de titel van het nieuwe Koningsspelenlied door Kinderen voor Kinderen met een rap bekend gemaakt.

Nieuwe Oplossingenlabs Zorg in Onderwijstijd

Ook dit jaar organiseert het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) de zogeheten Oplossingenlabs, samen met partners. Deze werkbijeenkomsten zijn bedoeld voor iedereen die betrokken is bij zorg in onderwijs of onderwijs in zorg. Hoe organiseer en financier je onderwijs en zorg voor kinderen met een zeer intensieve zorgvraag in het onderwijs? Dit jaar organiseert het NJi drie bijeenkomsten rondom drie bouwstenen. De eerste is op 14 februari.

Steeds meer basisscholen en gemeenten meten motorische vaardigheden van kinderen

Vier op de vijf scholen in het primair onderwijs meten de motorische vaardigheden van leerlingen. Ook 70 procent van de gemeenten gebruikt inmiddels een meetinstrument voor motorische vaardigheden. Dat is een flinke toename ten opzichte van eerdere jaren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘De inzet van meetinstrumenten voor motorische vaardigheden door scholen en gemeenten’ van Maxine de Jonge en Marthe Westerbroek van het Mulier Instituut.

Inschrijven voor Kok in de Klas editie 2023 van start

Op 10 januari is de inschrijving gestart voor de vierde editie van het jaarlijkse evenement Kok in de Klas, onderdeel van het programma Smaaklessen. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 gaan bij dit evenement, dat ditmaal van 27 tot en met 29 maart plaatsvindt, koken onder begeleiding van een kok. In het hele land bezoeken koks scholen om leerlingen meer te leren over smaak, koken én het koksvak.

Gratis webinar ‘Goed reageren na een (poging tot) suïcide in het onderwijs’

Bent u werkzaam in het onderwijs (vo, mbo, hbo of wo) of werkt u hiermee samen? Dan kunt u zich vast voorstellen dat een (poging tot) zelfdoding van een leerling of student een ontzettend ingrijpende gebeurtenis is voor zowel leerlingen en studenten, maar ook voor schoolmedewerkers. Als een jongere zelfdoding pleegt, kan dit het risico op zelfdoding vergroten bij andere kwetsbare jongeren. Het is daarom belangrijk om als school of onderwijsinstelling zorgvuldig en planmatig te reageren. Wilt u weten hoe u kunt handelen en voorbereidingen kunt treffen? Dan bent u van harte welkom bij de webinar op donderdag 2 februari van 16.00-17.30 uur van Trimbos-instituut en 113.