Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Gezonde School, de podcast

Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga inspireert onderwijsprofessionals over gezonde leefstijl

Hoe kunnen scholen bijdragen aan de fysieke en psychische gezondheid van hun leerlingen? In 'Gezonde School, de podcast' gaat journalist en podcastmaker Maarten Dallinga in opdracht van Gezonde School tien afleveringen lang op onderzoek. Hij bezoekt scholen door heel Nederland en spreekt met inspirerende experts. De eerste aflevering is dinsdag 11 januari verschenen.

Van schermgebruik tot seksualiteit en van middelengebruik tot voeding: scholen spelen een sleutelrol waar het gaat om het bevorderen van een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren. Maar wat kun je als professional in of rond het onderwijs het beste doen?

In Gezonde School, de podcast verdiept presentator Maarten Dallinga zich in bijzondere initiatieven op scholen. Zo bezoekt hij in Vaassen een training waar kinderen uit groep 7 en 8 leren hun grenzen aan te geven. Ook is hij bij de aftrap van de Smoke Free Challenge op een vmbo in Zaandam. Deskundigen van onder meer Stichting School & Veiligheid, Trimbos-instituut, Bureau Jeugd & Media en Universiteit Utrecht geven achtergrondinformatie en concrete tips voor onderwijsprofessionals. In iedere aflevering behandelt Maarten een ander aspect van gezonde leefstijl.

Hoe werk je samen?

Gezonde school, de podcast besteedt ook veel aandacht aan de vraag hoe scholen op het gebied van gezondheid kunnen samenwerken met bijvoorbeeld ouders en GGD’en. Pedagoog Mariëtte Lusse, lector ‘Samenwerken met ouders’ aan de Hogeschool Rotterdam, laat hier in verschillende afleveringen haar licht op schijnen. Ook maakt de luisteraar kennis met de familie Huisman in Barendrecht. Met vader, moeder en de drie kinderen heeft Maarten openhartige gesprekken over de onderwerpen uit de podcast. De jongste zit op de basisschool, de middelste op het voortgezet onderwijs en de oudste gaat naar het mbo. Dit zijn, naast het speciaal onderwijs, de schooltypen waar Gezonde School zich op richt.

Gezonde School, de podcast is een initiatief van Gezonde School – een landelijk programma dat scholen stimuleert om te werken aan een gezonde leefstijl. Vanaf dinsdag 11 januari 2022 verschijnt wekelijks een aflevering. De serie is te beluisteren via Anchor en podcastplatforms als Apple Podcasts en Spotify.

Dinsdag 11 januari aflevering 1: Mentale gezondheid in het mbo

Inmiddels is de eerste podcast uitgezonden. Podcastmaker Maarten Dallinga spreekt in deze aflevering met Gonneke Stevens, universitair hoofddocent bij Interdisciplinaire sociale wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ook bezoekt hij Nova College Beverwijk, een mbo waar jongeren worden begeleid die tijdelijk geen opleiding volgen en extra aandacht nodig hebben.

Overige afleveringen

Inmiddels zijn ook de onderwerpen van zeven van de negen resterende podcasts bekend:

  • 18 januari: #2 - gezonde voeding in het po
  • 25 januari: #3 - schermgebruik in het mbo
  • 1 februari: #4 - inclusiviteit (onderwijstype volgt nog)
  • 8 februari: #5 - ingrijpende gebeurtenissen in het po
  • 15 en 22 februari: #6 en #7 - relaties en seksualiteit in het vo en po
  • 1 maart: #8 - middelengebruik in het vo

Over de maker

Maarten Dallinga maakte meer dan tien podcastseries. Twee daarvan, Anoniem Intiem en Verstrikt, werden bekroond met de journalistieke prijs De Tegel. In 2021 publiceerde hij Zwarte Muisjes, een goed ontvangen serie over psychische problemen rondom zwangerschap.