8 op de 10 ouders vinden dat de leefomgeving van kinderen gezonder moet. Dat blijkt uit eerder peilingsonderzoek en wordt nu opnieuw bevestigd in het kwalitatief onderzoek van Het Onderzoekshuis in opdracht van JOGG. Ouders zien én voelen het verschil, wanneer de leefomgeving gezonder is. Het laat zien dat kleine veranderingen groot effect kunnen hebben.
In het onderzoek ging JOGG door het hele land in gesprek met ouders. Wat blijkt? Veruit de meeste ouders ervaren positieve veranderingen door de JOGG-aanpak. Vooral in de schoolomgeving maakt JOGG het verschil. Denk aan gratis groente- en fruitaanbod, waterdrinkbeleid en extra beweegmomenten. Ouders waarderen deze initiatieven enorm. Kinderen maken zo kennis met gezonde keuzes die thuis minder vanzelfsprekend zijn. Zo geven ouders aan dat hun kinderen thuis zelf vragen om bijvoorbeeld snoeptomaatjes, omdat ze die op school hebben geproefd. Ook wordt het avondeten minder een strijd, omdat kinderen overdag al groenten hebben gegeten.
Ouders voelen zich soms machteloos
Wat ouders duidelijk aangeven: ze willen een gezondere leefomgeving, maar kunnen dat niet alleen. Gezond opvoeden gebeurt niet alleen aan de keukentafel, maar ook op school, bij de sportclub, in de wijk en in het dagelijks aanbod. Ouders geven aan dat ze zich soms machteloos voelen tegenover omgevingen die ongezond gedrag juist stimuleren.
Veel ouders pleiten voor een aanpak die niet belerend is, maar helpt. Een goede balans tussen gezond en ongezond is daarbij belangrijk, benadrukken ze. Het gaat erom dat gezonde keuzes vanzelfsprekend worden, niet verplicht. Ze merken dat kinderen sneller voor fruit kiezen, als het simpelweg goed zichtbaar en aantrekkelijk gepresenteerd wordt.
Waar zien ouders nog kansen?
Hoewel scholen vaak worden geprezen om hun zichtbare en positieve inzet voor een gezondere leefomgeving, blijft de sportomgeving achter. Ouders noemen sportkantines en zwembaden vaak ‘ongezond terrein’.
Ook bij sportclubs ervaren ouders een gemis aan gezond aanbod. Eén moeder gaf aan dat haar dochter wat steviger is, maar dat het lastig is haar een banaan mee te geven als andere kinderen om haar heen alleen snoep eten. Juist op plekken die bijdragen aan een gezonde leefstijl, verwachten ouders dat gezondere keuzes beter ondersteund worden.
Daar blijft JOGG zich voor inzetten – samen met gemeenten, scholen, sportverenigingen en ouders zelf. Want kinderen gezond laten opgroeien doe je niet alleen.
Lees hier het volledige onderzoek over wat ouders vinden van de leefomgeving van hun kind en de impact van JOGG.