Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Middelbare scholieren gezocht voor validatieonderzoek gehoorschade jongeren

VeiligheidNL en het Erasmus MC ontwikkelen in opdracht van het Ministerie van VWS een gevalideerde vragenlijst om het risico op gehoorschade bij jongeren in kaart te brengen. Om deze vragenlijst te valideren vragen ze JGZ-organisaties en scholen mee te helpen met de werving van middelbare scholieren om deel te nemen aan dit onderzoek naar luistergedrag en gehoorschade bij jongeren.

Waarom dit onderzoek?

Middelbare scholieren lopen risico op gehoorschade door het luisteren naar harde muziek en het is belangrijk om dit te voorkomen. In de NCJ richtlijn ‘Vroegtijdige opsporing van gehoorverlies bij kinderen en jongeren (0-18 jaar)’ staat omschreven dat de JGZ op de middelbare school tenminste één keer het gehoorgedrag inventariseert met behulp van vragenlijsten. Op dit moment is er echter geen gevalideerde screeningsvragenlijst beschikbaar. Daarnaast is er op landelijk en lokaal niveau veel behoefte aan inzicht in hoeveel jongeren gehoorschade hebben of hier risico op lopen. Om deze redenen ontwikkelen VeiligheidNL en het Erasmus MC, in opdracht van het Ministerie van VWS, een gevalideerde vragenlijst om het risico op gehoorschade in kaart te brengen. De onderwerpen die uitgevraagd gaan worden zijn ‘luisteren met oortjes of een koptelefoon’ en ‘uitgaan’.

Wat vraagt VeiligheidNL van de JGZ-organisatie of school?

Om deze vragenlijst te valideren vraagt VeiligheidNL JGZ-organisaties en scholen mee te helpen met de werving van middelbare scholieren om deel te nemen aan dit onderzoek naar luistergedrag en gehoorschade bij jongeren. Het onderzoek houdt in dat een ingevulde vragenlijst over (risico)gedrag omtrent muziek luisteren wordt vergeleken met objectief luistergedrag, dat via de smartphone van leerlingen wordt gemeten. VeiligheidNL vraagt deelnemende JGZ-organisaties en scholen het validatieonderzoek bij middelbare scholieren onder de aandacht te brengen en leerlingen warm te maken om mee te doen aan het onderzoek. Het onderzoek is eind 2020 gestart en VeiligheidNL beoogt 250 deelnemers te werven. Voor een zo representatief en betrouwbaar mogelijk onderzoek streeft VeiligheidNL naar een gelijkmatige verdeling van onderbouw-bovenbouw en VMBO-HAVO/VWO.

Wat vraagt VeiligheidNL van de JGZ-verpleegkundige of docent?

Van de JGZ-verpleegkundige of docent vraagt VeiligheidNL om de informatie over het onderzoek in de desbetreffende klassen te delen, de leerlingen te enthousiasmeren en de informatieflyer over het onderzoek voor de leerling en ouders uit te delen. Uiteraard loopt VeiligheidNL voorafgaand aan het onderzoek samen de procedure door met de betrokken verpleegkundigen of docenten.

Wat vraagt VeiligheidNL van de jongere?

De leerlingen kunnen de (speciaal voor dit onderzoek ontwikkelde) VolumeTracker-app downloaden op hun telefoon, zich in die app registreren en krijgen dan een informatiebrief en toestemmingsformulier thuis gestuurd, met het verzoek om schriftelijk toestemming van ouders/verzorgers te krijgen om mee te doen aan het validatieonderzoek. Nadat er toestemming is verleend wordt in de VolumeTracker-app het luistergedrag van de leerling gedurende een maand gevolgd en de deelnemer ontvangt via de app wekelijks een vragenlijst. Leerlingen die het volledige onderzoek meedoen krijgen aan het eind een Bol.com-bon uitgereikt via de app en ze maken kans op een noisecancelling koptelefoon.

Goedkeuring en privacy

Dit validatieonderzoek is goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsing Commissie (METC) van het Erasmus MC. In deze METC wordt ook uitgebreid gekeken naar de privacy van de deelnemers en hoe wordt omgegaan met de data over de deelnemers.

Meer informatie of aanmelden

Voor meer informatie over het onderzoek of om direct aan te melden als JGZ-organisatie of school kun je contact opnemen met Anne-Marie van Beijsterveldt, onderzoeker bij VeiligheidNL, via a.vanbeijsterveldt@veiligheid.nl of 06-43 01 14 34.