Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Vijfde editie Week voor de Gezonde Jeugd een succes

Tijdens de landelijke Week voor de Gezonde Jeugd van 7-11 juni vroeg het JOGG-werknet, bestaande uit meer dan 200 gemeenten en een honderdtal maatschappelijke organisaties en bedrijven, extra aandacht voor een gezondere samenleving voor de jeugd. Ze hebben gezamenlijk laten zien wat de Grote Mensen uit het JOGG-werknet al doen om een gezondere samenleving waar te maken.

“Er was extra aandacht voor het feit dat we er nog niet zijn en dat er méér Grote Mensen nodig zijn voor een gezonde toekomst”, aldus JOGG-directeur-bestuurder Marjon Bachra. “Maar, ook dit jaar deelden we voorbeelden van de veranderingen die we als JOGG-werknet al waarmaken. Daarmee willen we laten zien dat als we het samen aanpakken, we steeds dichter bij een samenleving kunnen komen waarin gezond kunnen leven wél het uitgangspunt is.”

Lokaal werden door JOGG-gemeenten en partners uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Een terugblik op een geslaagde week met landelijke, regionale en lokale media-aandacht en ook vol reuring op social media.

Van Peuter4daagse, watertonnen, boksles voor kleuters, buitenspeeldag tot inspiratie voor gezonde voeding
In de meer dan 200 aangesloten gemeenten die onderdeel zijn van de JOGG-beweging, liepen de activiteiten uiteen: Wethouder Siert Jan Lap heeft in JOGG-gemeente Dronten watertonnen overhandigd aan Jacolien Lokhorst, de nieuwe directrice van Kinderopvang Dronten. Deze watertonnen zijn er in de week uitgedeeld om water drinken bij kinderen meer te stimuleren. In Oostellingwerf konden kinderen een week lang kennismaken met allerlei sporten. De gemeente wil een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Er werd veel geleerd over gezonde voeding, diverse scholen werden beloond met een Gouden Kantineschaal en ondanks de weersomstandigheden is er flink buiten gespeeld tijdens de Buitenspeeldag.

Hoogtepunten met bijdragen door Ambassadeurs
Diverse JOGG-gemeenten kregen bezoek van JOGG-ambassadeurs. Zo verzorgde acteur en danser Juvat Westendorp een Dance battle in Medemblik, kwam hij in actie bij de lancering van de pleintje-app in Epe en gaf hij op het Agnieten College in Zwartsluis in JOGG-Zwartewaterland een beweegworkshop. De Healthy Sisters waren in Haarlem voor een kookworkshop, brachten de buurt in beweging en inspireerden professionals in de gemeente Utrecht. Herre Zonderland was in Dordrecht en vierde daar het 10-jarig jubileum van de JOGG-aanpak in de gemeente. Olympiër en topsporter Nicole Beukers gaf het startsein voor de landelijke Peuter4daagse in Nijmegen en inspireerde in Zaanstad meer professionals uit het onderwijs. Erik Scherder gaf een Online college aan ouders/verzorgers in regio Noord-Holland. Erben Wennemars sprong op de fiets (stand-up bike) in de Betuwe, deed een tour langs diverse dorpen, was bij sportieve activiteiten en bracht kinderen in beweging door samen met hen The Daily Mile te lopen.