Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nationale Buitenlesdag 13 april

Initiatief Jantje Beton en IVN Natuureducatie

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Doe jij ook mee?

Leerkrachten willen vaker buitenles geven

Buitenles is niet alleen gezond en goed voor de leerprestaties van de kinderen, het is ook nog eens heel leuk! Steeds meer leerkrachten willen vaker met hun leerlingen naar buiten.Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier. Helaas ontbreekt het leerkrachten vaak aan ruimte en buitenlesmaterialen om buitenles te geven. Jantje Beton en IVN Natuureducatie ondersteunen hierin en stimuleren leerkrachten om buitenles te geven door het organiseren van de Nationale Buitenlesdag. De teller staat momenteel op 1946 scholen en 289100 leerlingen. Voor de actuele stand click hier.

Buitenles niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling

Dat buiten zijn goed is voor kinderen is algemeen bekend. Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen.

Buitenles biedt ruimte voor uitdagend onderwijs

Een buitenles biedt ook mogelijkheden voor de leerkracht om uitdagende lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Bewegen tijdens het leren is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen, maar heeft ook positieve effecten op cognitieve processen.

Onderzoek laat zien dat buitenles goed is voor de gezondheid, plezier en leerprestaties van kinderen. Bekijk de onderzoeken.

Lesinspiratie

Benieuwd welke lessen je allemaal kan geven in de buitenlucht? Bekijk de lessen hier.