Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Lessen burgerschap mbo over voeding

In vernieuwde versie meer aandacht voor duurzaamheid

Het lespakket voor mbo-studenten van het Voedingscentrum is vernieuwd. In zes lessen gaan studenten aan de slag met eten en eetgedrag. Daarbij komen vragen aan de orde als: wat krijg ik eigenlijk allemaal binnen? En is dat gezond? Hoe zit het met duurzaamheid? Hoe blijf ik verleidingen de baas?

Het pakket is speciaal ontwikkeld voor het mbo, niveau 2-4, vak Vitaal Burgerschap. De lessen vormen samen een geheel, daarom gaat de voorkeur uit naar het geven van alle lessen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is het ook mogelijk om een of meerdere lessen los aan te bieden.

Wat vind je in de downloads?

Voor elke les zijn er twee documenten:

  • Een PowerPoint om te gebruiken in de les
  • Een werkblad voor de studenten (een invulbare pdf)

In de docentenhandleiding vertelt het Voedingscentrum meer over de inhoud van de lessen, activiteiten en gebruikte materialen. Ook bieden ze per les een handig schema dat je kunt gebruiken bij het voorbereiden en geven van de les. De lessen zijn interactief.

Overzicht per les

De zes lessen zijn verdeeld over drie thema’s: Gezond eten, Verleidingen en Duurzaamheid

Thema 1. Gezond eten

Gezond eten staat misschien niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de meeste jongeren. Terwijl het ook voor hen belangrijk is. In deze 2 lessen nemen studenten hun eigen eetgedrag onder de loep, leren ze meer over de Schijf van Vijf en verschillende apps en tools die kunnen helpen om gezonder te eten. Zoals het online eetdagboek Mijn Eetmeter, de 'Kies Ik Gezond?'-app en de tool 'Staat dit in de Schijf?'. Ook kijken ze op welk punt ze hun eigen eetpatroon kunnen veranderen.

Lesuren:

  • Les 1a: Wat eet ik eigenlijk?
  • Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf?

Thema 2. Verleidingen

Op school, op straat, in het station of de bioscoop: de kans is groot dat studenten gedurende de dag allerlei voedselverleidingen tegenkomen. Hoe gaan ze met die verleidingen om? In deze 2 lessen leren studenten de plekken herkennen waar ze verleid worden door ongezond eten, om zo hun bewustzijn te vergroten. Ook gaan ze aan de slag met een ALS-DAN-plan om zich te wapenen tegen ongezonde snacks.

Lesuren:

  • Les 2a: Eten is overal
  • Les 2b: ALS-DAN-plan

Thema 3. Duurzaamheid

Voedsel legt een hele weg af voordat het op ons bord belandt. Als je je daarvan bewust bent, denk je misschien wel twee keer na voordat je eten weggooit. Daarom duiken studenten in deze twee lessen in de herkomst van eten, aan de hand van een veelgebruikt product: brood. Ze maken ook zelf een infographic over de herkomst van een product.

Daarnaast leren ze over de impact van de voedselproductie op onze planeet en het probleem van voedselverspilling. Ze kijken daarbij ook naar hun eigen verspillingsgedrag. Gooien ze nu vaak iets weg wat je eigenlijk nog kunt eten of drinken? Of zijn ze al best goed bezig?

Lesuren:

  • Les 3a: Waar komt mijn eten vandaan?
  • Les 3b: Hoe verspil ik minder eten?

De lessen zijn hier gratis te downloaden.