Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Basisschool De Wiene krijgt certificaat voor buitenles

Eerste school in Nederland

Basisschool De Wiene in het Overijsselse Ambt Delden heeft deze week als eerste school in Nederland het certificaat BuitenWijzer gekregen. Het certificaat geeft aan dat de school dagelijks minstens een half uur buitenles geeft.

BuitenWijzer is opgericht door Reinate Bruins Slot, omdat ze ervan overtuigd is dat het goed voor kinderen is om veel buiten te zijn. Die overtuiging deed ze onder meer op door werkbezoeken en trainingen in Engeland. Om scholen te stimuleren meer buitenonderwijs te geven, reikt BuitenWijzer een certificaat uit aan scholen die aantoonbaar op regelmatige basis buitenles geven.

Er bestaan 2 verschillende certificaten:

1. Voor scholen die dagelijks een buitenles geven in combinatie met bewegend leren.

2. Voor scholen die dagelijks een buitenles geven in combinatie met bewegend leren en één dagdeel per week buiten zijn in een natuurlijke en groene omgeving (groen schoolplein, natuurgebied, park).

Scholen die ermee aan de gang willen, krijgen van BuitenWijzer eerst een checklist om te kijken waar ze staan. Vervolgens volgt er een gesprek en na een controle of aan de voorwaarden is voldaan het certificaat. De school moet jaarlijks een evaluatieformulier invullen. BuitenWijzer komt eenmaal in de twee jaar langs om te checken of de school het certificaat mag behouden.