Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Koninklijk paar opent twaalfde editie Koningsspelen in Hoofddorp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaven afgelopen vrijdag 26 april in Hoofddorp het startsein voor de Koningsspelen. Het Koninklijk Paar schoof aan bij het Koningsontbijt, opende met kinderen van basisscholen KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet het sportieve Oranjefeest en ontdekten allerlei sporten. Dat deden zij tijdens hun ronde langs het sportieve programma, want de twaalfde editie van de Koningsspelen stond in het teken van 'Ontdek!'.

Dit jaar deden 6.300 basisscholen en 1,3 miljoen kinderen mee aan de Koningsspelen. Daarbij ging het om basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk en om Nederlandse scholen in het buitenland. Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen, tijdens de landelijke opening. “Ik ben trots dat 93 procent van de basisscholen meedoet aan de Koningsspelen, want onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op een jonge leeftijd al voldoende én gevarieerd sporten, ook op latere leeftijd vaker blijven sporten en bewegen.”

Landelijke opening Koningsspelen

De 650 leerlingen van basisscholen KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet genoten tijdens de landelijke opening van een gezond ontbijt, het optreden van Kinderen voor Kinderen met Daba Die Daba Daa en de sportieve activiteiten.

De feestelijke aftrap werd gedaan door het Koninklijk Paar, samen met presentatoren Ron Boszhard en Britt Dekker en kinderen van de scholen. Het thema ‘Ontdek!’ werd zichtbaar door verschillende sportoutfits die de kinderen tijdens de opening droegen. Na een druk op de grote oranje knop kleurde de lucht oranje en kon de feestelijke dag van start gaan. Naast het Koninklijk Paar was ook Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanwezig.

Het thema: Ontdek!

Met het thema ‘Ontdek!’ worden kinderen dit jaar tijdens de Koningsspelen uitgedaagd om nieuwe dingen op het gebied van bewegen en gezonde voeding uit te proberen. Ontdekken maakt kinderen nieuwsgierig, helpt met het ontwikkelen van nieuwe skills en is bovenal heel erg leuk.

Ter inspiratie ontvingen de scholen een sport- en feestpakket met sportmateriaal en spelideeën, het gratis Jumbo Koningsontbijt en een online doe- en beweegprogramma voor in de klas. Ook krijgen scholen de mogelijkheid om een verbinding met een lokale sportaanbieder te leggen. Zo stimuleert de Koningsspelen langdurige samenwerkingen.

Over de Koningsspelen

De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander met als doel kinderen in het primaire onderwijs en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven.

De Koningsspelen worden financieel en/of faciliterend ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Jumbo Supermarkten, PostNL, Gezonde School, JOGG, Kinderen voor Kinderen, Zappsport, Interimage, Pantar en Kenniscentrum Sport en Bewegen. De landelijke coördinatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation en de Johan Cruyff Foundation.

Fotografie: Roos Pierson.