Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuwe campagne Sense leidt jongeren naar betrouwbare info over anticonceptie, hormonen en condoomgebruik 

Om jongeren te wijzen op betrouwbare informatie over seksualiteit, anticonceptie en soa-preventie, heeft Sense.info onlangs een nieuwe campagne gelanceerd. Sense.info is een platform waar jongeren antwoorden krijgen op al hun vragen. De campagne is ontwikkeld door expertisecentra Rutgers en Soa Aids Nederland en mogelijk gemaakt met financiering van het ministerie van VWS. 

De campagne bestaat uit korte filmpjes op o.a. TikTok, Youtube en Instagram, die jongeren laten nadenken over wat zij zelf weten of willen weten over veilige seks, en uitnodigen om Sense.info te bezoeken. Op de site vinden ze alles wat ze willen weten over seksualiteit en relaties: of je nu wilt weten hoe je een condoom goed gebruikt, hoe de hormonen in anticonceptie werken of welk anticonceptiemiddel het beste bij je past.  

“Er gaat op sociale media veel informatie rond over anticonceptie, en die informatie klopt niet altijd, of is sturend. Het is belangrijk dat jongeren weten waar wél betrouwbare informatie te vinden is. om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken in hoe ze zich beschermen tegen onbedoelde zwangerschap en soa’s” zegt Ingvil de Haan, expert reproductieve gezondheid bij Rutgers.

Uit het onderzoek Seks onder je 25e, uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met de GGD’en, blijkt dat veel jongeren moeite hebben met het vinden van juiste informatie op het gebied van seksualiteit, anticonceptie en soa-preventie.  

Daarnaast zien we dat onder deze doelgroep het condoom- en pilgebruik afneemt en dat het aantal soa’s toeneemt. De pil is nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel, maar het pilgebruik neemt al jaren af. 1 op de 5 meiden heeft wel ervaring met penis-in-vagina seks maar gebruikt geen anticonceptie. De belangrijkste reden daarvoor is dat ze geen hormonen willen gebruiken. Deze meiden kiezen ook niet voor het condoom als alternatief. En bij 4 op de 10 onenightstands wordt geen condoom gebruikt. Daar is naast een risico op soa’s mogelijk ook een risico op onbedoelde zwangerschap.