Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nederlandse gemeenten aan de slag met IJslandse aanpak tegen middelengebruik

27 mei Inspiratiesessie

IJsland heeft het aantal gebruikers van drank, sigaretten en drugs onder jongeren met succes teruggedrongen. Zes Nederlandse gemeenten hebben daarom een pilot gedraaid met hun aanpak. Hieronder lees je hoe het IJslandse model Nederlandse gemeenten helpt hun jongeren een kansrijke en gezonde toekomst te geven. Op 27 mei vertellen ze erover tijdens een inspiratiesessie.

IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden in Europa de grootverbruikers van drank, sigaretten en drugs. Inmiddels gebruiken ze het minste van Europa. Ook scoren de jongeren goed in sport en is de veiligheid op straat verbeterd. Hoe hebben ze dat in IJsland gedaan? En vooral: wat kunnen Nederlandse gemeenten daarvan leren?

Zes gemeenten helpen die vraag te beantwoorden. Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut zijn in 2018 een leertraject gestart waarbij ze samen met deze zes gemeenten deze aanpak nader hebben verkend én hebben toegepast in Nederland. Ze zijn enthousiast en delen graag hun ervaringen met je. Het gaat om Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk.

Video over het IJslands preventiemodel

In deze video laten het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut zien wat de implementatie van het IJslands preventiemodel voor Nederlandse gemeenten kan betekenen. Er wordt uitgelegd wat het IJslandse preventiemodel inhoudt. Ook vertellen wethouders, beleidsmedewerkers, scholen en jeugdcoaches uit de eerste Nederlandse pilot wat het model hen gebracht heeft.Inspiratiesessie

Op donderdagochtend 27 mei houden het Nederlands Jeugdinstituut en Trimbos van 9.00 tot 12.00 uur een inspiratiesessie over het IJslands preventiemodel. In deze afsluitende inspiratiesessie van het pilottraject praten ze u graag bij over het verloop van de pilot en zullen de deelnemende gemeenten hun ervaringen delen. Aanmelden kan hier.