Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Wapen- en kluisjescontrole: wat mag en wat niet?

Dinsdag 4 februari kwam in het nieuws dat de politie bij een kluisjescontrole op een school allerlei wapens en illegaal vuurwerk aangetroffen heeft. Mag de politie zomaar kluisjes openbreken? En hoe gaat de samenwerking tussen politie en school? De Stichting School & Veiligheid zette op een rij welke mogelijkheden er zijn als het gaat om controle op wapens, drugs en alcohol.

Controle op wapens, drugs en alcohol

Op de website van de Stichting School & Veiligheid kunt u informatie vinden over de controle op wapens, drugs en alcohol. Daar zijn verschillende protocollen te vinden, evenals voorbeelden van draaiboeken. Ook staat hier wat wel en niet is toegestaan als het gaat om wapen- en kluisjescontroles. En welke rol de politie daarbij speelt. Belangrijk is vooral dat de schoolleiding regels over wapen- en kluisjescontrole opneemt in het schoolveiligheidsplan of -reglement.

Deze informatie staat ook in het infoblad Politie als partner in schoolveiligheid. Het infoblad is echter breder: het gaat in op de relatie tussen de school en de politie. Zo kunnen scholen een convenant sluiten met de politie. Hierin staan afspraken over wat de partijen aan elkaar hebben en wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Meer weten?

  • Bekijk de voorbeeldconvenanten omtrent de samenwerking tussen school, gemeente en politie.
  • Wil u het nieuwsbericht lezen over de kluisjescontrole van 4 februari 2020? Kijk dan op de website van de NOS.