Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Wet Vrij en Veilig Onderwijs versterkt sociale veiligheid

In werking op 1 augustus 2026

De Wet Vrij en Veilig Onderwijs is een nieuw wetsvoorstel dat de sociale veiligheid in het Nederlandse onderwijs wil versterken. De wet treedt naar verwachting in werking op 1 augustus 2026. Scholen kunnen zich nu al voorbereiden met behulp van ondersteunende middelen van Stichting School & Veiligheid. De wet richt zich op drie hoofdthema’s: goed zicht op veiligheid, ondersteuning en begeleiding, en evaluatie van het veiligheidsbeleid.

1. Goed zicht

De wet verplicht scholen om veiligheidsincidenten te registreren en ernstige gevallen direct te melden aan de inspectie. Denk aan geweld, seksuele intimidatie, discriminatie, bedreiging en drugsgebruik. Registraties mogen geen namen bevatten, maar kunnen indirect toch persoonsgegevens omvatten.

De meld-, overleg- en aangifteplicht (MOA) bij seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt uitgebreid. Dit geldt voortaan ook voor gevallen van seksuele intimidatie door mensen met een functie binnen de school richting leerlingen en studenten, ook in het mbo en hoger onderwijs.

Daarnaast wordt de leerlingmonitor veiligheid uitgebreid met meer specifieke vragen over bijvoorbeeld pesten. Leerlingen vanaf groep 6 in het basisonderwijs doen hieraan mee, mits zij daartoe in staat zijn.

2. Ondersteuning en begeleiding

Scholen zijn verplicht om zowel een interne als externe vertrouwenspersoon aan te stellen voor leerlingen, personeel en ouders. Kleine scholen (tot 150 leerlingen) hoeven alleen een externe vertrouwenspersoon te hebben. Deze personen moeten onafhankelijk en deskundig kunnen werken en jaarlijks rapporteren.

Ook moeten scholen beschikken over een interne klachtenregeling, waarin duidelijk staat hoe klachten worden ingediend en afgehandeld. Tevens is aansluiting bij een landelijke klachtencommissie verplicht. Het oordeel van deze commissie moet in principe worden overgenomen, tenzij zwaarwegende redenen anders vereisen.

3. Evaluatie

Scholen moeten sociale veiligheid als structureel onderdeel van het beleid opnemen. Het veiligheidsbeleid wordt jaarlijks geëvalueerd aan de hand van o.a. incidentregistraties, beleving van veiligheid onder leerlingen en personeel, en adviezen van vertrouwenspersonen. Deze evaluatie moet worden besproken met de medezeggenschapsraad.

Daarnaast wordt het aanstellen van een veiligheidscoördinator verplicht. Deze persoon is verantwoordelijk voor het gehele veiligheidsbeleid, inclusief het anti-pestbeleid.

De wet versterkt bestaande maatregelen en benadrukt het belang van gezamenlijke inzet van personeel, leerlingen en ouders voor een veilige schoolcultuur. Stichting School & Veiligheid biedt hierbij diverse praktische middelen en ondersteuning.

Lees hier het complete bericht van School & Veiligheid.