Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Charge Your Brainzzz 2.0: samen VMBO-scholieren helpen gezond te slapen

Onderzoekers VU organiseren op 2 december online brainstorm workshop

Social media, stress én slaaptekort; allemaal dingen waarmee jongeren steeds meer mee te maken hebben. In het project Charge Your Brainzzz zetten de Hersenstichting en GLOS Educatief zich in om jongeren te stimuleren gezond te slapen: voldoende slaap van goede kwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat dit met name bij VMBO-scholieren een groot probleem is. Daarom willen de Hersenstichting en GLOS Educatief nu samen met leraren/mentoren van VMBO (alle stromingen) van leerlingen tussen de 13-15 jaar een speciale versie van Charge Your Brainzzz voor deze doelgroep maken.

‘Slaap; het verborgen wondermiddel’

Slapen doen we allemaal en is net zoals gezond eten en voldoende bewegen heel belangrijk voor een gezonde leefstijl. Als je genoeg slaapt voel je je fit, kun je beter leren en blijf je lichamelijk en mentaal gezond. Slaap je structureel te weinig? Dat merk je op korte termijn doordat je moe bent, je kunt je niet concentreren, maar ook je mentale gezondheid, fysieke gestel en immuunsysteem lijden er onder. Op lange termijn heeft het zeer ernstige zaken tot gevolg; denk aan veel meer kans op overgewicht, diabetes, alzheimer en depressie. Zeker in de belangrijke ontwikkelingsfase van de tienertijd is structureel slecht slapen riskant. Des te zorgwekkender is het dat onderzoek laat zien dat veel tieners, en met name VMBO-scholieren, niet goed slapen. Zo rapporteert 65% van de jongeren een slechte slaapkwaliteit en slaapt 43% minder dan 8 á 10 uur per nacht. Dit heeft niet alleen invloed op hun stemming, maar ook op hun schoolprestaties, risicogedrag én fysieke en mentale gezondheid. Slaaptekort is hiermee een stil gevaar dat vaak wordt onderschat!

Het lespakket ‘Charge Your Brainzzz’ van de Hersenstichting en GLOS Educatief heeft daarom als doel om de slaapgezondheid van jongeren op het voortgezet onderwijs te verbeteren. Het lespakket biedt jongeren kennis en een positieve houding met betrekking tot gezond slapen, maar om echt hun gedrag te beïnvloeden, moet het beter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan social media gebruik voor het slapen gaan. Daarom ontwikkelen de Vrije Universiteit Amsterdam, vier grote GGD-en, de Hersenstichting en GLOS Educatief in samenwerking met vele andere partners een nieuwe versie: ‘Charge Your Brainzzz 2.0’. En daarvoor hebben we jullie hulp nodig.

Oproep: Help ons!

Charge Your Brainzzz wil graag samen met jongeren, ouders én met professionals uit de wetenschap en praktijk verder ontwikkelen. School is een belangrijk onderdeel van de leefwereld van jongeren. We willen Charge Your Brainzzz op maat maken voor VMBO-scholieren. Daarom is Charge Your Brainzzz op zoek naar leraren/mentoren van VMBO (alle stromingen) van leerlingen tussen de 13-15 jaar die mee willen denken over wát het slaapgedrag van jongeren beïnvloedt. Op die manier kunnen we samen een effectieve, praktische manier bedenken om jongeren tot een goede nachtrust te laten komen.

Wat vraagt Charge Your Brainzzz aan u?

Onderzoekers van de VU Amsterdam zullen op woensdag 2 december van 15:00-17:00 uur een online workshop organiseren waarin ze verschillende brainstorm activiteiten zullen doen over welke zaken slaap van jongeren beïnvloeden. Vragen die aan de orde komen zijn:

  • Wat doen jongeren allemaal voordat ze gaan slapen?
  • Waardoor komt het dat zij of hun vrienden goed of niet slapen?
  • Welke invloed hebben ouders en school?

Allemaal dingen waar u een uniek en cruciaal perspectief op kunt bieden!

Vergoeding

Deelnemers ontvangen een cadeaubon ter waarde van 25 euro.

Deelname en meer informatie

Interesse en wilt u meedenken? Of wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met verantwoordelijk onderzoekster Danique Heemskerk | Email: danique.heemskerk@vu.nl | telefoon: +31 20 59 87620