Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Zijn sociale media, games en AI per definitie goed of slecht voor ons?

Het korte antwoord: nee. De invloed van digitale technologieën op welzijn is complex. Hiermee bedoelen we niet dat het onbegrijpelijk is, maar dat de impact niet voor iedereen altijd hetzelfde is. Het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn legt in het position paper ‘Het digitale prisma belicht’ uit wat we al weten hierover en geeft concrete adviezen voor onder andere digitale mediagebruikers, ouders, onderwijsinstellingen, overheden en de industrie.

We kunnen tegelijkertijd positieve en negatieve effecten ervaren van digitale technologieën. Het hangt af van de context, situatie en individuele factoren óf en wat voor effect een gebruiker ervaart. Zo kan hetzelfde half uur op sociale media goed bevallen als je de intentie had om even lekker te ontspannen, en minder goed als je eigenlijk iets anders had willen doen maar afgeleid raakte. Het is dus helaas niet zo simpel als ‘4 uur schermtijd per dag is slecht voor je’.

Hoe krijgen we een goed begrip van de relatie tussen mens en digitale technologie?

Is een goed begrip van de relatie tussen mens en digitale technologie dan helemaal ongrijpbaar? Zeker niet. Het is zaak dat we weten wát we moeten onderzoeken en hoe we dit goed kunnen onderzoeken. Daarnaast is het belangrijk dat wat we weten vanuit de wetenschap gebruikt wordt voor concrete adviezen waar de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven mee aan de slag kunnen. Gelukkig weten we al meer dan we soms denken over sociale media, games en AI.

Tipje van de sluier: wat weten we?

Of het nu sociale media, videogames of kunstmatige intelligentie is: positieve en negatieve ervaringen met digitale technologieën kunnen allebei en soms tegelijkertijd binnen één persoon plaatsvinden. Zo kunnen videogames voordelen brengen voor cognitieve ontwikkeling en sociaal welzijn, maar ook nadelen brengen voor welzijn als gevolg van bijvoorbeeld zittend gedrag.

Ook hangt het af van context, situatie en persoonlijke eigenschappen óf en wat voor effect er optreedt. Zo weten we bijvoorbeeld dat jongeren die meer moeite hebben met emotieregulatie of die een laag zelfbeeld hebben een grotere kans hebben op een negatief verband tussen hun welzijn en hun sociale mediagebruik.

Het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn doet in het position paper aanbevelingen voor ouders en opvoeders en voor het onderwijs en het maatschappelijk middenveld.

Aanbevelingen voor ouders en opvoeders

  • Blijf in gesprek over wat je kind doet en meemaakt op digitale media
  • Betrek je kind bij de mediaopvoeding en doe dit met oog voor wat jouw kind in zijn of haar ontwikkeling aankan
  • Stem je mediaopvoeding af op de leeftijd van je kind
  • Maak afspraken en regels expliciet in het gezin en probeer ze zoveel mogelijk voor iedereen gelijk te laten gelden
  • Geef je kind het goede voorbeeld in je eigen mediagebruik
  • Maak gebruik van de adviezen voor leeftijdsgeschikte content
  • Zorg voor balans tussen digitale mediagebruik en andere activiteiten zoals slaap, school en sociale contacten

Aanbevelingen voor het onderwijs en maatschappelijk middenveld

  • Neem de digitale wereld mee als leefwereld binnen preventie
  • Breid het digitale curriculum rond mediawijsheid uit met aandacht voor digitaal welzijn
  • Betrek kinderen en jongeren structureel in beleid en aanbod

Download hier het position paper.