Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Artikelen

Schooltuinonderwijs voor vijftien basisscholen Schouwen-Duiveland

Wat je kunt bereiken als je samenwerkt en je goed voorbereidt laat het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland zien. Aankomend seizoen krijgen maar liefst vijftien basisscholen daar schooltuinonderwijs. Janneke Donkers van NME Schouwen-Duiveland (NME SD) ziet haar grote droom uitkomen. Janneke vertelt erover in een interview met Alliantie Schooltuinen.

Aftrap Schoolkantine Challenge voor leerlingen vo in Flevoland, Overijssel en Gelderland

Jong Leren Eten organiseert voor de 4e keer de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Flevoland, Overijssel en Gelderland worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken.

10 handige kookvideo’s voor koken op school

Smaaklessen en het Voedingscentrum willen het jou als leerkracht graag makkelijk maken, daarom hebben ze 10 handige kookvideo's gemaakt. Kok Maryam laat stap voor stap zien hoe jij en je leerlingen een feestelijke traktatie of lekker lunchgerecht maken.

Schooltuin inclusief onderwijs in de gemeente Lingewaard wint Steenbreektrofee

‘Schooltuin inclusief onderwijs’ in de gemeente Lingewaard is in de categorie maatschappelijke initiatieven winnaar geworden van de Steenbreektrofee 2024. De winnaars van de prijzen werden bekendgemaakt tijdens de Nationale Groendag die dit jaar op 10 oktober in Eindhoven werd gehouden.

Slimme marketing en groepsdruk: hoe beschermen we onze jongeren?

Het gebruik van nicotine onder jongeren is de afgelopen jaren sterk toegenomen door slimme marketing die hen rechtstreeks beïnvloedt. Kunnen we dit tij keren door jongeren simpelweg te leren om ‘nee’ te zeggen tegen groepsdruk? In onderstaand blog legt Simone Onrust van het Trimbos-instituut uit waarom dit niet zo eenvoudig is en wat we wél kunnen doen om jongeren te beschermen.

Amsterdam wil in 2030 voor alle basisscholen Dynamische Schooldag

De gemeente Amsterdam wil dat in 2030 alle basisscholen werken met een Dynamische Schooldag. Daarbij bewegen kinderen minimaal 60 minuten per dag.

Turkse ouders van kinderen groep 3 t/m 8 gezocht voor onderzoek

Het Researchteam van Wageningen Universiteit, dat zich bezighoudt met Smaaklessen, is op zoek naar Turkse ouders met kinderen in groep 3 tot en met 8 voor een onderzoek naar ouderbetrokkenheid. Het doel is om te leren hoe ouders betrokken zijn bij voedingsprogramma’s op de basisschool van hun kind en om de mening van de ouders daarover te weten.

Een sociaal veilige school; daar kan iedereen zichzelf zijn

Aandacht voor genderdiversiteit en seksuele diversiteit op school is van groot belang. Onderzoeken laten keer op keer zien dat lhbti+-leerlingen zich minder veilig voelen op school en vaker worden gepest dan heteroleerlingen. Ook neemt de acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren af. Daarom is het juist nu belangrijk om hierover met elkaar in gesprek te gaan, vindt Melissa, beleidsadviseur bij School & veiligheid. En school is daar volgens haar bij uitstek de plek voor.

Peuters eten gezond, pubers niet

Nederlandse peuters eten over het algemeen gezond. Pubers eten juist het ongezondst van alle leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leeftijdsmonitor 2023 van het CBS. De resultaten zijn ook van belang voor onderwijsprofessionals.

Handreiking studiedag organiseren over welbevinden in onderwijs

Als je in het primair, voortgezet of gespecialiseerd onderwijs blijvend wilt werken aan het welbevinden van leerlingen en het schoolteam, kan het organiseren van een studiedag daarover een belangrijke stap zijn. Maar wat laat je op zo’n studiedag aan bod komen? Wat vraagt extra aandacht? En vooral; hoe zorg je ervoor dat de dag effectief is en een vervolg krijgt? In de nieuwe ‘Handreiking Studiedag organiseren’ van Trimbos-instituut en Pharos vind je tips, inspirerende voorbeelden, en ervaringen van onderwijsprofessionals om je daarbij op weg te helpen.

Minder storend en meer taakgericht gedrag leerlingen dankzij stoplichtmethode

Met de stoplichtmethode kunnen leerkrachten gedragsregels met de kleuren rood, oranje en groen duidelijk maken in de klas. Leerlingen vertonen met die aanpak meer taakgericht en minder storend gedrag. Dit geldt voor leerlingen van verschillende leeftijden en in verschillende onderwijssettings. Het lijkt belangrijk om de stoplichtmethode zorgvuldig te introduceren en te bespreken met de leerlingen. Dat zijn de voornaamste bevindingen van de Kennisrotonde.

Sociale media en pesten – een uitdaging, waar je tóch wat mee kunt

Wat is de invloed van sociale media op pesten en roddelen en wat kun je mee als school? Daarover schreef Loïs Gampierakis, medewerker Adviespunt & Inhoudelijk medewerker sociaal veiligheidsbeleid bij School & Veiligheid, onderstaand blog.

Campagne scholen feestbeleid en trakteren van Voedingscentrum

Steeds meer scholen en BSO’s stappen over op een feestbeleid. Om dit te stimuleren kunnen de feestkaartjes gratis gedownload worden via de website Wie jarig is viert feest.

Interessante webinars voor onderwijs tijdens Week van de Motoriek

Van 11 tot en met 14 november is er de Week van de Motoriek. Tijdens de week zijn er twee webinars die voor onderwijsprofessionals interessant zijn.

Te weinig gymles op een derde van basisscholen

Een derde van de scholen in het primair onderwijs voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters. Onderzoekers van het Mulier Instituut noemen het zorgwekkend dat veel scholen het niet hoog op hun prioriteitenlijst hebben die situatie snel te verbeteren.