Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Doet jouw school ook mee aan de Verspillingsvrije Week 2023?

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 11 tot en met 17 september. Iedereen die eet kan meedoen, ook scholen!

Gezonde School kijkt trots terug op 2022

Gezonde School kijkt trots terug op 2022. Met gebundelde krachten is er in 2022 op ingezet een gezonde leefstijl zichtbaar en merkbaar te maken en de aandacht hiervoor nog steviger te verankeren in alle scholen binnen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het mbo.

Doe ook in 2023 mee aan de Peuter4daagse!

Op 9 juni 2022 werd het startsein gegeven voor de eerste landelijke Peuter4daagse. Ook in 2023 nodigen JOGG en de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) alle peuters in Nederland uit om op een zelf te bepalen moment in het jaar vier dagen een kwartier te wandelen rondom hun kinderdagopvang-locatie.

Peuterbeweging brengt map Beroepen uit

Peuterbeweging heeft de map Beroepen uitgebracht. De inhoud van de map bestaat uit: een algemene inleiding, instructies per verhaal, 10 vertelplaten over Bouwer Simon Stier, 10 vertelplaten over Brandweer Olga Olifant, 10 vertelplaten over Dokter Aagje Aap en10 vertelplaten over Kapper Lex Landkrab, 4 spiekbrieven (één per verhaal) als ondersteuning bij de uitvoering van de activiteit.

6000 leerlingen, 400 scholen en 18 sporten tijdens Olympic Moves The School Final

Op vrijdag 9 juni vond de 21ste editie van Olympic Moves The School Final plaats op sportcentrum Papendal in Arnhem. Olympic Moves is de grootste schoolsportcompetitie van Nederland met dit jaar zo’n 400 deelnemende scholen en 6000 leerlingen. Tijdens de openingsceremonie waren onder andere acteur Juvat Westendorp, en TeamNL sporters Merel Smulders (bmx) en Tim de Vries (handbike) aanwezig.

Studenten noemen opstapeling van onzekerheden als bron voor prestatiedruk

Studenten die prestatiedruk en stress ervaren geven aan dat dit enerzijds komt door een opstapeling van onzekerheden in hun leven. Anderzijds ontstaan hoge druk en stress door studieprogramma’s met veel piekbelastingen, onduidelijke informatie over toetsen en roosters en grote zorgen over diverse crises in de wereld die vooral de jongeren raken. Veel van de studenten hebben moeite met omgaan met druk en stress omdat zij zich hier niet vaardig in voelen.

Een derde van de kinderen op basisschool leeft in een stressvolle thuissituatie

Bijna een op de drie basisschoolleerlingen in groep 5 kampt met stressvolle situaties thuis, veroorzaakt door bijvoorbeeld financiële zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de ABN AMRO Foundation en het Jeugdeducatiefonds.

‘Wie jarig is viert feest’ nu ook voor kinderdagverblijven en BSO’s

In 2022 startte in de Week van de Gezonde Jeugd 2022 (7-11 juni) de campagne ‘Wie jarig is viert feest’ voor basisscholen. In de Week van de Gezonde Jeugd 2023 (12-17 juni) wordt de campagne uitgebreid naar kinderdagverblijven en BSO’s. Ook zij worden opgeroepen om hun traktatiebeleid om te zetten naar een feestbeleid.

Je kind is afwezig. Wat doet school daaraan?

De meeste kinderen voelen zich veilig op school en weten bij wie ze terecht kunnen als er problemen zijn. Maar wat de school doet bij afwezigheid van hun kind weten veel ouders niet. Bijna de helft van de ouders geeft zelfs aan dat de school geen actie onderneemt als hun kind langer afwezig is van school. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders & Onderwijs onder 956 ouders in het Landelijk Ouderpanel.

Als onderwijsprofessional omgaan met signalen van een onveilige thuissituatie

Als onderwijsprofessional heb je intensief contact met de leerlingen in jouw klas. Behalve dat hun welbevinden op school je bezighoudt, ben je ook alert op hoe zij zich voelen buiten de muren van de school. Kinderen zijn een heel groot deel van hun opgroeiende leven op school. Als het thuis niet goed gaat of zelfs onveilig is, ben jij vaak een van de eersten die dat opmerkt. Je kunt als onderwijsprofessional een belangrijke rol spelen in het zorgen voor een prettige thuissituatie. Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rij.

Webinar Aandacht voor relaties en seksualiteit

14 juni kunnen onderwijsprofessionals de webinar Aandacht voor relaties en seksualiteit: waar te beginnen? volgen. De webinar is gericht op professionals in het primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Deelnemers krijgen tips over het vormgeven van het thema Relaties en seksualiteit met de Gezonde School-aanpak.

Burgemeester, kom je buitenspelen?

Op woensdag 14 juni vindt de zestiende editie van de Nationale Buitenspeeldag plaats. In aanloop daar naartoe heeft Jantje Beton de burgemeesters van Nederland een brandbrief geschreven om in gesprek te gaan met kinderen, ervaringsdeskundigen op het gebied van spelen. Dat is nodig, aldus Jantje Beton, omdat uit onderzoek blijkt dat een op de zes kinderen nooit buitenspeelt.

Minder incidenten in het onderwijs rond relaties en seksualiteit bij deelname aan stimuleringsregeling

In het schooljaar 2021-2022 namen 567 scholen deel aan de stimuleringsregeling Gezonde Relaties & Seksualiteit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze regeling bestaat onder meer uit inhoudelijk advies, lespakketten, gastlessen en scholing voor docenten. Uit evaluatie van het RIVM blijkt dat er op 23% van deze scholen, na het ingaan van de regeling, minder incidenten zijn geweest. Denk hierbij aan grensoverschrijdend gedrag of genderdiscriminatie.

Ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties willen vrijwillige ouderbijdrage in po afschaffen

Om de kansengelijkheid in het funderend onderwijs (po en vo) te bevorderen moet de vrijwillige ouderbijdrage in het po worden afgeschaft en moeten laptops en tablets voor school in het funderend onderwijs kosteloos beschikbaar moeten zijn voor alle leerlingen. Dat schrijven ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Praktijkvoorbeeld schoolveiligheid: samenwerking onderwijs, jeugdwerk, politie

In de aanpak van ondermijnende jeugdcriminaliteit is de gemeente Arnhem het VIOS-project gestart: Veilig In en Om School. Een samenwerking voor schoolveiligheid tussen onderwijs, jongerenwerk, politie en andere partijen. Mette van Duijn is als kwartiermaker betrokken bij dit project, dat ze twee jaar geleden opzette. Ze vertelt er over in het online magazine Jeugdcriminaliteit van het Nederlands Jeugdinstituut.