Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nieuws

Vergroening van schoolpleinen en het inzetten van voedseleducatie op basisscholen: is dit te combineren?

Steeds meer scholen geven voedseleducatie of vergroenen hun schoolplein. Een studie van Louis Bolk Instituut, in samenwerking met Jong Leren Eten, IVN en JOGG, onderzocht hoe basisscholen denken over de combinatie van voedingseducatie en vergroening van het schoolplein, bijvoorbeeld door het aanleggen van een moestuin. Succesvolle implementatie blijkt afhankelijk van visie, draagvlak en integratie in het curriculum.

Kan een sociale media-verbod ook een tegengesteld effect hebben?

In Australië is een verbod op socialemediagebruik voor kinderen onder de 16 inmiddels een feit. In Europa wordt er door een aantal landen met interesse naar vergelijkbare maatregelen gekeken. En ook in Nederland gaan stemmen op voor een socialemediaverbod voor jonge gebruikers. Geert van der Veen van Netwerk Mediawijsheid beschrijft de situatie en laat experts aan het woord.

Met Akkerbouw Avonturen leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt

Het project Akkerbouw Avonturen brengt basisschoolleerlingen dichter bij de akker en laat hen zien hoe voedsel groeit, van grond tot mond. Met professioneel lesmateriaal en educatieve bedrijfsbezoeken worden kinderen bewust gemaakt van duurzaam geproduceerd voedsel en de belangrijke rol die de akkerbouwsector hierin speelt.

10 wist-je-datjes over het onderwijs

Kinderen leren een heleboel op school. Maar als ouder ben je natuurlijk ook nooit uitgeleerd. Daarom zette Ouders & Onderwijs 10 leuke én nuttige wist-je-datjes op een rij over het onderwijs.

Scholencampagne 4vuurwerkveilig gestart

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Daarmee ook het afsteken van vuurwerk. Vuurwerk is mooi, maar er raken jaarlijks helaas veel mensen gewond door vuurwerk. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen en omstanders. Om kinderen bewust te maken van de gevaren, biedt VeiligheidNL sinds 2015 het gratis lespakket 4vuurwerkveilig aan voor kinderen van groep 7 en 8.

Moestuincoach wil in najaar en vroege winter met school om tafel

Moestuincoach en tuinontwerper Marijke Starke heeft al vele scholen in Brabant, Limburg en Overijssel geholpen met het starten van een schooltuin. Haar favoriete moment om met een school om tafel te gaan: het najaar en de vroege winter. Zo kunnen er meteen wat vaste planten en struiken de grond in.

Kom naar de Kick-Off van Charge Your Brainzzz 3.0

Slaaptekort bij jongeren is een groeiend probleem met grote gevolgen voor hun concentratie, leerprestaties, en algehele welzijn. Met steun van een subsidie van de Hersenstichting kan deze unieke aanpak om de slaap van jongeren te verbeteren voortgezet worden. De Kick-Off van Charge Your Brainzzz 3.0 vindt plaats op dinsdag 21 januari 2025, van 15.00 tot 17.00 bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Week van de Liefde – 10 t/m 14 februari 2025

Van 10 tot en met 14 februari is er weer de Week van de Liefde, een initiatief van Rutgers en Soa Aids Nederland. Scholen kunnen zich aanmelden. De scholen ontvangen praktische en originele lesmaterialen, trainingen en een webinar. Een kickstart voor iedere school of docent die graag wil bijdragen aan de relationele en seksuele gezondheid, weerbaarheid en welzijn van nieuwe generaties.

Het hoe en waarom van een inclusief en groen schoolplein

Suzanne van Ginneken van Speelnatuur weet alles over het groene en inclusieve schoolplein. Ze vertelt erover in een interview met Stedebouw & Architectuur.

Webinars Week van de Motoriek nu terug te kijken

Van 11 tot en met 14 november vond de Week van de Motoriek plaats. Tijdens de week waren er twee webinars die voor onderwijsprofessionals interessant zijn. De webinars zijn nu terug te kijken.

Wetsvoorstel moet schoolverzuim terugdringen

Scholen moeten meer doen om langdurige schooluitval te voorkomen. Betere registratie van afwezigheid moet hierbij helpen. Dat staat in het wetsvoorstel Terugdringen Schoolverzuim dat door staatssecretaris Mariëlle Paul van Onderwijs naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Paarse Vrijdag

Op 13 december 2024 is het weer Paarse Vrijdag. Op deze dag laten scholen zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Expertisepunt Burgerschap geeft uitleg.

KVLO zet vijf beweegrijke vo-scholen op podium

Vijf beweegrijke middelbare scholen maken kans om op 19 maart de Beweegrijke School Award te ontvangen. De Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) geeft hen het podium om meer scholen te inspireren om een actieve en beweegvriendelijke schooldag en -omgeving te creëren en zo bij te dragen aan de gezondheid en het welzijn van leerlingen. Deze award vervangt de vroegere verkiezing 'Sportiefste School van Nederland' en benadrukt het belang van goed leren bewegen en voldoende bewegen, in en rond de school.

Experiment naar effect van planten in de klas

Bloemenbureau Holland start samen met GreenBee Foundation, een stichting die zich inzet voor meer groen in klaslokalen, een experiment naar het effect van planten in de klas op het welzijn en de ontwikkeling van leerlingen. Tijdens het experiment krijgen basisschoolklassen verspreid door heel Nederland een les over planten en plantenverzorging. Ieder kind ontvangt een eigen plant en leert deze plant zelf te verzorgen.

Inspirerende verhalen over het organiseren van eten op school

Hoe organiseren scholen het eten op school en welke effecten merken ze? Het Jeugdeducatiefonds deelt inspirerende verhalen. Zoals dat van het Mediacollege in Amsterdam.