Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Beslisboom terugkeer uit oranje of rood gebied

Mag kind naar kinderopvang of school?

Om te bepalen of een kind na terugkomst van vakantie uit oranje of rood gebied naar de kinderopvang of school mag, heeft de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) samen met AJN Jeugdartsen Nederland een beslisboom oranje/rood gebied gemaakt.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 12 augustus 2020 het protocol kinderopvang & corona aangevuld met regels over thuisquarantaine. Voor ouders die terugkomen uit een gebied met een oranje of rood reisadvies, geldt een dringend advies om twee weken thuis te blijven. Voor kinderen van 0 t/m 12 jaar zijn er verschillende thuisblijfregels. De regels voor 0 tot 4 jarigen zijn strenger dan de regels voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Met deze beslisboom kan eenvoudig worden bepaald of een kind wel of niet naar de kinderopvang (kinderdagverblijf, peuteropvang, bso en gastouder) en/of school mag.

De beslisboom is gemaakt in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland. Deze beslisboom kan worden gebruikt naast de beslisboom voor neusverkouden kinderen. Eerst wordt de beslisboom voor terugkomst uit oranje/rood gebied doorlopen en indien nodig daarna de beslisboom voor neusverkouden kinderen. Er is bewust voor gekozen om de beslisbomen los van elkaar te houden, want de beslisboom voor neusverkouden kinderen werkt goed en wordt landelijk ingezet. Zo hoeft deze niet aangepast te worden en kan de nieuwe boom erboven worden gelegd.

Het BOinK adviseert bij twijfel of vragen om te bellen met het landelijke publieksinformatienummer coronavirus van Rijksoverheid: 0800-1351 (gratis). Dit nummer is iedere dag bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Download hier de beslisboom oranje/rood gebied.