Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Kinderopvang ’t Werkel wint Groene Twinkeling 2019

Prijs voor biodiversiteit bij ondernemers van Landschap Overijssel

Groene kinderopvang ’t Werkel in de Zwolse wijk Stadshagen heeft de Overijsselse biodiversiteitsprijs Groene Twinkeling 2019 gewonnen. De kinderopvang laat kinderen ‘groeien in rust, ruimte en natuur’. De jury noemt ’t Werkel ‘een groot voorbeeld voor de Nederlandse kinderopvang’.

De Groene Twinkeling is een initiatief van Landschap Overijssel, dat het Overijsselse landschap - met zijn bijzondere natuur en streekeigen historie met waarde voor mens, plant en dier om in te leven en om het te beleven – beschermt, ontwikkelt en beheert. De Groene Twinkeling wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemer in Overijssel die bedrijfsvoering en biodiversiteit het beste weet te verbinden door aandacht voor biodiversiteit te stimuleren, kennis te delen en succesvolle resultaten te boeken ter verbetering van biodiversiteit in de directe omgeving.

Bij de Zwolse kinderopvanglocatie ’t Werkel worden kinderen van nul tot dertien jaar zoveel mogelijk uitgedaagd buiten te spelen in de natuurtuin, waar ze mogen klimmen in bomen, slepen met takken, verstoppertje spelen in bosjes, hutten bouwen en spelen met modder. Er is ook een moestuin, waar kinderen verschillende groentes van het seizoen verbouwen. ’t Werkel maakt uitsluitend gebruik van biologische producten en zoveel mogelijk gerecyclede materialen.

Erkenning

“Deze prijs betekent veel voor ons, het is de erkenning en waardering van hoe wij ons werk doen”, vertelt oprichtster van ’t Werkel, Mariëlle Hettinga. “Veel kinderen komen nog maar weinig buiten. Terwijl we weten uit onderzoek dat een natuurlijke buitenruimte een positief effect heeft op de ontwikkeling van het jonge kind. Het uitdragen van het belang van de natuur en haar biodiversiteit is verankerd in ons werken. Dat proberen wij de kinderen spelenderwijs bij te brengen.”

Brandnetels plukken

De kinderen leren het belang van de kringloop kennen, plukken brandnetels en maken daarmee soep, maar trekken ook naar sloten in het bos met een zoekkaart om te kijken wat er beweegt en leeft. De kinderen doen jaarlijks mee aan de landelijke Natuurwerkdag en Earthday, om hun steentje bij de dragen aan de biodoversiteit en het opschonen van de natuur. In Zwolle houden de kinderen het Tiny Forrest (aangelegd bos) vrij van afval en leren ze over de verschillende bomen die daar te vinden zijn.

Zestien ondernemers

De groene kinderopvang moest wedijveren met zestien ondernemers uit Overijssel, die in aanmerking wilde komen voor de Groene Twinkeling Award.