Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Media Ukkie Dagen in teken van ‘Balans: bewegen met media’

24 maart tot en met 31 maart 2023

Van 24 tot en met 31 maart 2023 zijn de Media Ukkie Dagen. Tijdens deze themaweek van het Netwerk Mediawijsheid wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media. Dus letten ouders en opvoeders op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten. En tussen stilzitten en actief bezig zijn. Het thema dit jaar is ‘Balans: bewegen met media’.

Over het thema ‘Balans: bewegen met media’

Op een gezonde manier tv kijken, kan dat? En wat is te veel schermtijd voor mijn kind? Wellicht heb je deze vragen wel eens gekregen van een ouder of opvoeder.Geen gekke vragen, want ieder kind gaat vroeg of laat met digitale media aan de slag. Dat is leuk, kan leerzaam zijn en het kan ouders nét dat beetje ruimte geven in een drukke dag.

We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media. Dus letten ouders en opvoeders op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten. En tussen stilzitten en actief bezig zijn. Als professionals kunnen wij hen daarin bijstaan.

Tijdens de Media Ukkie Dagen gaan we binnen die balans aan de slag met hoe kinderen media lezen, luisteren of kijken. Liggend op de bank, of juist actief? Van ver weg, of dichtbij? En lang achter elkaar of juist afgewisseld met andere activiteiten? Kortom, hoe bewegen ze mét media?

Bewegen met media kan bijdragen aan een gezonde balans tussen bewegen en zitten. Er zijn tal van manieren waarop we kinderen en ouders kunnen inspireren om in beweging te komen met media. Daarom geven we inspiratie, richting en concrete tips voor gezonde en actieve mediagebruik.

Op de website van Media Ukkie Dagen zijn Tips om te bewegen met media te vinden, evenals Activiteiten in Nederland tijdens de Media Ukkie Dagen.

Netwerksessie Media Ukkie Dagen 2023 op 22 maart 2023

Op 22 maart 2023 vindt van 10.00 tot 12.00 een online Netwerksessie via Zoom plaats. Tijdens deze gratis online sessie gaan we met experts in gesprek over vragen als: welke richtlijnen en beweegadviezen zijn er? Wat weten we over het mediagebruik & bewegen in gezinnen met jonge kinderen? En welke aanpak werkt het best? Tijdens deze sessie krijg je de nieuwste kennis en adviezen. En een inkijkje in de eerste resultaten van het verdiepende Iene Miene Media-onderzoek over bewegen met media in gezinnen met jonge kinderen.

Moderator Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) gaat in gesprek met onder andere:

  • Anouk Tuijnman en Vincent van der Rijst, wetenschappelijk onderzoekers Gamen, gokken en digitale balans bij het Trimbos-instituut vertellen over het verdiepende Iene Miene Media-onderzoek over bewegen met media. Hoe gaan ouders hiermee om en waar lopen zij tegenaan? En hoe kun je aan de slag met digitale balans?
  • Rebecca Beck, specialist bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen vertelt over de beweegadviezen voor jonge kinderen en hoe je bewegen (ook mét media) kunt stimuleren, bijvoorbeeld in gesprek met ouders.
  • Rosanne Mostert, docent kinderyoga en maker & presentatrice bij KRO-NCRV, bekend van het kinderprogramma Yoga mee met Roos. Zij vertelt over hoe je media in kunt zetten om bewegen te stimuleren.

Aanmelden voor de Netwerksessie kan hier.