Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

RiskCare Preventie biedt bewegingsonderwijs op afstand

Lessen prikkelen kinderen in motorische ontwikkeling

Door de maatregelen rondom het coronavirus zit 95% van de kinderen vanaf 16 maart thuis. Inmiddels hebben veel organisaties beweegactiviteiten voor thuis ontwikkeld. Daarbij ligt vaak de nadruk op ‘leuk’. Jeroen Matthes, Motorisch Remedial Teacher en Programma Manager bij RiskCare Preventie, dat wekelijks voor diverse basisscholen in Zuid-Limburg het bewegingsonderwijs verzorgt, vindt het daarentegen belangrijker dat we hen ook op afstand kunnen prikkelen in hun motorische ontwikkeling. Daarom ontwikkelde hij de serie ‘Thuisbewegingsonderwijs’.

De dagelijkse video’s bieden een diversiteit aan ontwikkelingsgebieden en zijn gemaakt voor de leeftijden 3 t/m 12 jaar. De eerste video uit de serie biedt bijvoorbeeld een diversiteit aan springoefeningen die erg goed zijn voor de coördinatie. De koppeling tussen inhoud, differentiatie, beleving en laagdrempeligheid maakt de serie ‘Thuisbewegingsonderwijs’ van RiskCare Preventie uniek en succesvol.

Thuisbewegingsonderwijs 1

De vakleerkracht gym beweegt jouw school

De serie ‘Thuisbewegingsonderwijs’ is ontwikkeld in de lijn zoals RiskCare Preventie ook haar vakleerkrachten inzet. Matthes: “Kwaliteit en diversiteit staan voor ons voorop. We kijken ieder jaar weer zeer kritisch naar hetgeen we doen en hoe we van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de scholen waar we mee samenwerken. Leuk alleen is niet voldoende. We willen de schoolteams inspireren met nieuwe werkvormen, die zorgen voor minder werkdruk en meer resultaat. Voor de kinderen staat voorop dat ze zich tijdens onze lessen moeten kunnen ontwikkelen op het tempo en niveau dat bij hen past, successen ervaren en vanuit die beleving vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen.”

Een aantal voorbeelden waar de vakleerkrachten gym van RiskCare Preventie, naast het verzorgen van de gymlessen, de scholen o.a. mee helpen en inspireren:

  • Implementatie van bewegend leren en outdoor learning;
  • Integratie van fijne motoriek binnen het bewegingsonderwijs voor de onderbouw;
  • Het effectief gebruik maken van energizers;
  • De organisatie en benadering van kwalitatief bewegen tijdens de grote pauze;
  • Het inzichtelijk maken van de motorische ontwikkeling en daar het onderwijs op afstemmen.

Voor meer informatie: