Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

4 april Nationale Buitenlesdag

Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag. Jantje Beton en IVN Natuureducatie vieren deze dag dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven. Niet alleen op die ene dag in het jaar, maar het hele jaar door.

Op Nationale Buitenlesdag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! In 2022 kregen weer duizenden kinderen buiten les en hielden IVN en Jantje Beton de verkiezingen voor Buitenlesleerkracht van het Jaar. Dat werd Juf Tine Nieboer van groep 7 van de Buitenveldertse Montessorischool in Amsterdam.

Maar buiten lesgeven kan natuurlijk elke dag! De missie van IVN en Jantje Beton: 25% van de lestijd is buitenlestijd. Doe jij ook mee? Je kunt direct aan de slag met de ruim 150 lessen uit de online databank.

Buiten leer je meer!

Met meer sport en spel en een beter lichaamsbesef presteren kinderen cognitief beter, zo blijkt uit onderzoek. Basisschoolleerlingen die buiten hebben gespeeld gedragen zich beter in de klas, ze zijn taakgerichter. Daarnaast presteren kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter in de les.

In 2017 toonde DUO aan dat zowel leerkrachten als leerlingen vaker buiten les willen. Volgens leerkrachten is de ideale verhouding voor leerlingen 75% binnenles en 25% buitenles. In werkelijkheid ligt de verhouding gemiddeld op 99,5% binnen en 0,5% buiten. Verder zou maar liefst tweederde van alle leerkrachten vaker buiten les willen geven. Het grootste knelpunt hierbij blijkt het gebrek aan buitenlesmateriaal.

Om scholen en leerkrachten hierbij te helpen, hebben IVN en Jantje Beton, de partners achter de Nationale Buitenlesdag, samen met leerkrachten buitenlessen ontwikkeld die aansluiten bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Op de website van Nationale Buitenlesdag vind je een online databank met meer dan 150 lessen voor alle klassen. Zo ontwikkelden wij samen de klimaatles om met je klas te ontdekken hoe klimaatproof jullie schoolplein is!

Voortgezet onderwijs

Ook als school in het voortgezet onderwijs kan je mee doen aan de Buitenlesdag. Ontdek de voordelen van lessen in de buitenlucht: de frisse lucht en inspirerende omgeving zorgen direct voor een meer ontspannen sfeer, meer aandacht en bovendien plezier bij de leerlingen. Haal inspiratie uit de databank vol met lessen uit het primair onderwijs, of maak gebruik van de lessen ontwikkeld voor de Bosatlas van de Duurzaamheid. Lees meer over buitenles in het voortgezet onderwijs.