Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Biodiversiteit waterleven in slootjes lijkt af te nemen

Tijdens zesde editie Slootjesdagen tweede editie van Slootjesonderzoek

De biodiversiteit van het waterleven in slootjes lijkt af te nemen. Daar waar die vorig jaar nog bijna ruim voldoende was (6,9) wijzen de voorlopige resultaten van het Citizens Science Slootjesonderzoek ditmaal op een score net boven de 6. Het Slootjesonderzoek werd gehouden tijdens de zesde editie van de Slootjesdagen, die van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni plaatsvonden.

Tijdens de IVN Slootjesdagen werkt IVN Natuureducatie samen met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO KNAW) om met zijn allen onderzoek te doen naar de Nederlandse slootjes. Hiermee zijn IVN en NIOO KNAW in 2018 begonnen en de aankomende Slootjesdagen gaan ze ermee verder. Zodra ze meer weten over de gesteldheid van onze slootjes, kunnen ze ook zien waar en hoe er verbetering nodig is.

Wanneer we kijken naar de waargenomen waterdiertjes scoort de nummer 1 van vorig jaar, het bootsmannetje, opnieuw hoog. Ditmaal is het echter in een nek-aan-nek-race verwikkeld met de watermijt, die vorig jaar slechts op een vijfde plaats eindigde. Ook slakken (zowel poelslak als posthoornslak), waterjufferlarves, duikerwantsen, zoetwaterpissebedden en wormen scoren dit jaar hoog.

Metingen kunnen nog tot 21 juni worden ingevoerd via http://bit.ly/slootjesonderzoek2019.

Lees ook: https://www.gezondeleefstijlopschool.nl/po/zesde-editie-slootjesdagen/