Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Drie tips verkeersveiligheid rond scholen

Piek in verkeersslachtoffers onder scholieren na de zomervakantie

Maandag 19 augustus begint voor een deel van Nederland (‘Zuid’) het schoolseizoen weer. Wist je dat er na de zomervakantie bijna twee keer zo veel verkeersslachtoffers onder scholieren vallen als in de rest van het jaar? Om ervoor te zorgen dat iedereen in deze periode extra goed oplet zie je ‘De scholen zijn weer begonnen’ spandoeken en posters van Veilig Verkeer Nederland weer hangen in jouw buurt. Samen met gemeenten, scholen en het bedrijfsleven roept VVN zo met name automobilisten op om meer rekening te houden met fietsende scholieren in het verkeer. Wees zelf ook extra alert met deze tips!

  1. Rijd MONO
    Of je nou in de auto stapt of gaat fietsen: ga ongestoord onderweg! Berg je telefoon goed op en schakel meldingen uit, zodat je niet afgeleid wordt.
  2. Matig je snelheid en vertrek op tijd
    Na de zomerperiode is het weer even wennen aan de drukte in het verkeer. Rijd daarom wat rustiger, zeker in de omgeving rond scholen. Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen – en veilig – van A naar B te komen.
  3. Een veilige fiets(route)
    De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Fietst jouw kind dit jaar een nieuwe route? Oefen deze dan samen, zodat jouw dochter of zoon goed voorbereid op pad gaat.