Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Kinderen bewust maken van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl

“In de acht jaar dat ze bij ons zijn, proberen we kinderen bewust te maken van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl.” Dat zegt adjunct-directeur Marieke Melis van basisschool De Vuurvogel in Helmond in een interview met het Eindhovens Dagblad.

Ze vertelt dat De Vuurvogel een voedings- en traktatiebeleid heeft waarin onder meer staat wat kinderen wel en niet mogen eten tussendoor als lunch en bij een verjaardag. “Ouders houden zich eraan”, zegt Melis. Ze stelt dat de school ‘een van de opvoeders’ is. “De kinderen lunchen hier drie keer per week. We proberen ze in de acht jaar dat ze bij ons zijn, bewust te maken van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl. Wat de ouders doen na schooltijd, daar heeft de school geen zicht op.” De school weet niet of de aandacht voor verantwoord eten resultaten oplevert. Kinderen worden weliswaar gemeten en gewogen, maar vanwege privacy krijgen scholen de resultaten niet meer.

In het artikel is er is er ook aandacht voor JIBB+, dat in 2019 is ontstaan uit een fusie van de Stichting JIBB en de Stichting Jong Helmond Lekker Gezond. De reden achter de fusie was de gedachte dat aandacht voor gezonde voeding en gezond bewegen bij elkaar horen. Gewicht, gedrag, voeding en beweging zijn niet los van elkaar te zien. JIBB+ zorgt er met beweegprogramma’s en voedseleducatie voor dat jonge kinderen fit en gezond blijven. Algemeen manager Rob van der Wijst van JIBB+ merkt dat in sommige wijken de kennis gering is. “Er zijn ouders die denken dat een pakje drinken gezond is als op de verpakking staat dat er kiwi in zit. Op de scholen bereik je in ieder geval de kinderen. De vervolgstap is dan: hoe krijg je het bij de ouders? Kinderen zouden de boodschap mee naar huis moeten nemen: ‘Ik wil groente eten’.”

Lees hier het hele artikel in het Eindhovens Dagblad.