Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Met Een-Tweetjes kan iedereen meedoen

Inschrijving Koningsspelen 2023 gestart; inschrijven kan tot en met 28 februari

Vanaf 11 januari tot en met 28 februari kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 11e editie van de Koningsspelen op donderdag 20 april en vrijdag 21 april. Met dit jaar als thema: ‘1-2, iedereen doet mee’. Voormalig Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, Anna Maria van Dillen van SO-school Olivijn en televisiepresentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard gaven op woensdag 11 januari het startsein voor de Koningsspelen op SO-school Olivijn in Almere. Ook werd de titel van het nieuwe Koningsspelenlied door Kinderen voor Kinderen met een rap bekend gemaakt.

Het thema van 2023 onderstreept het belang van een sportieve en verbonden samenleving. En daar is iedereen voor nodig. De Koningsspelen dagen dit jaar dan ook uit om zoveel mogelijk Een-Tweetjes te maken.

Koningsspelenlied ZIGGZAGG

Het thema ‘1-2, iedereen doet mee’ komt ook tot uiting in het Sport- en Feestpakket dat de ingeschreven scholen ontvangen en in het Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen. De titel van het lied dat eind maart uitkomt, werd bij de start van de inschrijving bekend gemaakt en is  ZIGGZAGG.

Koningsspelen niet op één, maar op twee dagen

Het is voor het eerst dat de Koningsspelen op twee dagen plaatsvinden. Dit is eenmalig, omdat het Suikerfeest op vrijdag 21 april valt en zo alle scholen en alle kinderen de gelegenheid krijgen om mee te doen met het sportieve Oranjefeest.

De onderdelen van de Koningsspelen zijn op beide dagen gelijk. Het maakt dus niet uit voor welke dag een school kiest. Scholen kunnen op beide dagen gebruik maken van het gratis Koningsontbijt dankzij partner Jumbo.

Belang van gezond ontbijten en actief bewegen

“We geven graag aan kinderen mee dat een gezond ontbijt en voldoende bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. Wat zou het mooi zijn als alle kinderen in Nederland toegang tot een gezond ontbijt zouden hebben, en ook allemaal actief kunnen bewegen,” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen.  

Bij de start van de inschrijving zijn ook de nieuwe Koningsspelen Moves gelanceerd, oftewel de nieuwe beweegtussendoortjes voor in de klas. Daarmee kunnen leerkrachten het hele jaar door met de leerlingen bewegen. Kijk hiervoor op www.koningsspelen.nl/energizers.

Slimme voorzetjes maken meedoen makkelijker

Of je nu het ontbijt klaarzet als vrijwilliger, een wheelie doet tijdens de openingsdans, een inspirerende sportclinic geeft of je kind een extra fles water meegeeft. Iedereen doet op een bepaalde manier mee! De Koningsspelen helpen dit jaar daarbij met vele slimme voorzetjes in de vorm van Een-Tweetjes.

Een van de Een-Tweetjes is de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen, zodat er niet alleen tijdens de Koningsspelen sportieve ondersteuning is, maar dat ook ná de Koningsspelen kinderen de weg naar een sportaanbieder weten te vinden. Zodat iedereen ook mee blijft doen.

Een-Tweetjes tussen sportaanbieders en scholen

Scholen kunnen aangeven ondersteuning te wensen bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de ‘Online Koningsmatch Tool’. Via deze tool kunnen scholen eenvoudig in contact komen met sportaanbieders in de buurt die graag helpen. Zo maken scholen en sportaanbieders gemakkelijk een Een-Tweetje met elkaar.

Inschrijven tot en met 28 februari

Scholen hebben tot en met 28 februari de tijd om zich in te schrijven voor het sportieve Oranjefeest. Er doen bijna 1,3 miljoen kinderen van ruim 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland.

Inschrijven kan via https://koningsspelen.nl/inschrijven/scholen/