Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Minder leerlingen tegelijk op het schoolplein

Vroeger waren er veel incidenten op het schoolplein van SBO De Kans in Amsterdam Nieuw-West. Nu er minder leerlingen tegelijk spelen, is de veiligheid vergroot en kan het schoolplein beter benut worden voor beweging en ontspanning.

Op De Kans kon de Dynamische Schooldag pas echt vormkrijgen toen het schoolplein beter werd gebruikt. “Het was namelijk geen veilige plek om te spelen,” legt Max van Gelder uit. Max is vakleerkracht bewegingsonderwijs en Gezonde School-coördinator. “Toen ik hier zes jaar geleden kwam, zag ik dat veel leerlingen in de pauze niet graag naar buiten gingen. Er heerste het recht van de sterkste. Eigenlijk was het een half uur overleven en na afloop brandjes blussen in de klas. Niet fijn voor de leerlingen, niet fijn voor de leerkrachten.”

Gevoel van veiligheid

Geen uitzonderlijke situatie, meent Max. “Veel scholen hebben een heldere visie, waarin vaak veiligheid en het op je eigen tempo ontwikkelen wordt benoemd. Die visie worden op het schoolplein soms ondergesneeuwd. Er wordt dan gezegd: daar moeten de leerlingen zichzelf maar redden, zo gaat ook in de echte wereld. Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat je als school de verantwoordelijkheid hebt om alle ruimtes zo in te richten dat leerlingen zich prettig voelen. Mag het nooit eens schuren? Natuurlijk wel, maar de basis moet goed zijn. Wij hebben ons er met hele team over gebogen: hoe konden we het gevoel van veiligheid van de leerlingen verbeteren en tegelijk een impuls geven aan hun beweging?”

Pauze = lestijd

Met een hoop gepuzzel kwam de school tot een ander rooster. Hierdoor zouden er voortaan veel minder leerlingen tegelijk op het schoolplein zijn: in plaats van wel 100 nu nog slechts 30 of 40. Daarnaast kwam er een rijk aanbod om te bewegen, met een duidelijke structuur. “De pauze geldt nu als lestijd, met bijkomend voordeel dat de schooldag korter is. Dit heeft meteen het slepende probleem opgelost van de pauzes van de leerkrachten. Voorheen moesten ze die nemen als de kinderen buiten waren; ze zijn nu altijd aanwezig en fungeren als pedagogisch aanspreekpunt.”

Beweeg Wijs

Het schoolplein van De Kans wordt tegenwoordig als veel fijner en veiliger ervaren. En er zijn allerlei activiteiten te doen. “We werken met Beweeg Wijs, een Gezonde School-activiteit. Eerst krijgen de leerlingen in de klas uitleg, soms aan de hand van filmpjes, over de activiteiten. Daarna krijgen alle groepen een instructiemoment op het schoolplein. In de eerstvolgende pauze kunnen ze dan meteen aan de slag. Deze duidelijkheid en structuur zijn voor onze leerlingen heel belangrijk. Er zijn tikspelletjes, balspelen en ook spelletjes die de leerlingen in hun eentje kunnen doen. Ze hoeven nooit lang te wachten, kunnen bewegen zoals bij hen past en krijgen voldoende uitdaging. Precies zoals wij het graag zien!”

Scholing voor leerkrachten

De leerkrachten hebben extra scholing gekregen, zodat ze beter weten hoe ze de leerlingen op het schoolplein kunnen begeleiden. “Het was voor hen belangrijk om stil te staan bij wat ze belangrijk vinden op het schoolplein. Vaak wisten ze dat wel voor hun eigen klas, maar op het schoolplein voelde het anders. Terwijl het in wezen op hetzelfde neerkomt.”

Groen schoolplein

En last but nog least: het schoolplein is tot een veel prettiger omgeving gemaakt, omdat er meer structuur in zit en een stuk groen is bijgekomen. “We hebben een mooie subsidie gekregen van de Gemeente Amsterdam waarmee we dit kon doen. Nu hebben we een free run parcours, twee trampolines en twee voetbalveldjes. Daar ben ik heel blij mee!”

Gezonde School-adviseur

Gezonde School-adviseur Stef van Dalen kan alleen maar onderschrijven hoe belangrijk het is dat het schoolplein een fijne, groene plek is. “Wij ondersteunen scholen daarbij, maken ze attent op subsidies, kijken naar het schoolplan en denken mee hoe schoolplein het bewegen en sporten kan stimuleren. Het moet aanlokkelijk zijn om naar buiten te gaan. Meer groen en uitdagend spelmateriaal maakt een plein veel aantrekkelijker. Het resultaat van alle inspanning van De Kans is dat er buiten nu echt plezier wordt gemaakt en dat is fantastisch!”

Tips van Max

  • Onderzoek hoe veilig het schoolplein wordt ervaren.
  • Kom met het gehele team tot een gedeelde visie.
  • Zorg voor kleine groepen tegelijkertijd op het schoolplein.
  • Regel scholing voor de leerkrachten om leerlingen buiten te begeleiden.
  • Zorg voor gevarieerde en uitdagende activiteiten.

Bron: Gezonde School.