Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Nationaal Schoolontbijt kondigt plan aan voor alle basisschoolkinderen die een ontbijt nodig hebben

Het hele jaar door ontbijt door opschalen Nationaal Schoolontbijt

Op maandag 7 november is de 20e editie van het Nationaal Schoolontbijt geopend door paralympisch tenniskampioen Esther Vergeer in Burgers’ Zoo in Arnhem. Tijdens deze week ontbijten 400.000 kinderen van ongeveer 2.000 scholen in Nederland op school om meer te leren over het belang van een gezond ontbijt als goede start van de dag. En dat is hard nodig, aangezien kinderarmoede in Nederland stijgt en daarmee ook het risico dat meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Om ervoor te zorgen dat alle basisschoolkinderen in Nederland starten met een gezond ontbijt op school, wil het Nationaal Schoolontbijt in samenwerking met haar productpartners het evenement opschalen en het hele jaar door ontbijt aanbieden aan kinderen die dit nodig hebben. Hierover is het Nationaal Schoolontbijt in gesprek met Alliantie Kinderarmoede, JOGG en andere partners.

Er liggen momenteel meerdere plannen vanuit de overheid op tafel om te voorkomen dat kinderen met een lege maag in de klas zitten. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt uit de prognose voor 2022 dat gemiddeld 2,3 kinderen op een klas van 25 leerlingen in armoede leeft in Nederland. In totaal gaat het om 9,2% van de kinderen, wat neerkomt op 301.000 kinderen.

Het Nationaal Schoolontbijt en haar partners hebben het systeem en kunnen ervoor zorgen dat alle kinderen die het nodig hebben, van de ruim 6.500 basisscholen in Nederland structureel worden voorzien van een gezond ontbijt. Het initiatief wil eind deze maand een platform lanceren, waar basisscholen zich kunnen aanmelden voor een ontbijtpakket. Daarbij roepen zij andere partijen die willen helpen op om zich ook aan te sluiten bij het initiatief.

“Wij vernemen van docenten dat er steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school gaan vanwege het huidige economische klimaat. Kinderen vallen in slaap in de klas en kunnen zich niet goed concentreren. Armoede brengt schaamte met zich mee, waardoor sommige een drempel voelen om eten bij de Voedselbank op te halen. Met het faciliteren van een ontbijt via de scholen kunnen wij ervoor zorgen dat alle kinderen de dag kunnen starten met een gezond ontbijt“, aldus Sandra Pluim van het Nationaal Schoolontbijt.

Ontbijtpakket

Het eerste ontbijtpakket werd op de eerste dag van het Nationaal Schoolontbijt maandagochtend 7 november symbolisch overhandigd aan Tweede Kamerlid Laurens Dassen. Dit ontbijtpakket wordt samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf met gezonde keuzes voor ieder kind. Samen met Bakkerij ‘t Stoepje wordt gezorgd voor de levering van duizenden volkorenbroden en volkorenbolletjes en -krentenbollen. Verder dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket.

Fotobijschrift: Kinderen van bassischool Zyp overhandigden symbolisch het eerste ontbijtpakket aan Tweede Kamerlid Laurens Dassen, waarna de kinderen de dieren eten hebben gegeven als startsein van het ontbijt in Burgers’ Zoo.