Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Recordaantal deelnemende scholen fruitproject

Vanaf 11 november 20 weken 3 keer per week groente en fruit op school

Nog nooit deden zoveel basisscholen mee aan het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Een totaal van 519.908 leerlingen afkomstig van 3.026 basisscholen in Nederland ontvangen van 11 november 2019 tot en met de week van 13 april 2020 20 weken lang 3 keer per week groente en fruit op school. De feestelijke aftrap was op 11 november bij basisschool De Vlindertuin in ‘s-Hertogenbosch.

In Nederland eten kinderen gemiddeld 102,5 gram fruit per dag en 79 gram groente (VCP 2012-2016). Dit terwijl de aanbevolen hoeveelheid varieert van 150-200 gram fruit en 100-200 gram groente afhankelijk van de leeftijd. Doel van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is het bevorderen van de consumptie van groente en fruit bij kinderen en het aanleren van gezonde eetgewoonten.

Educatie

Een aanvullende doelstelling van het EU-programma is het bevorderen van kennis over groente en fruit. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het nieuwe online lesportaal Chef!. In het portaal vindt de leerkracht voor elke groep de vernieuwde Startles EU-Schoolfruit, maar ook korte lesactiviteiten (max 15 min) voor tijdens het groente- en fruitmoment. Leerkrachten die meer willen doen met voedseleducatie kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

Levering

De groente en het fruit worden geleverd door acht erkende leveranciers. Dit zijn Van Boekel AGF, C.J. den Daas B.V, Freshweb B.V., Gebr. Van Aarle B.V., Vitamine&Zo B.V., Fruitbedrijf Halm B.V., Willem Dijk AGF B.V. en Drogenbroek’s Fruit B.V. Deze leveranciers zijn erkend voor twee schooljaren.

Nieuw in de regeling

Nieuw in de regeling is dat 20% van de producten moet bestaan uit groenten. Dit om de groenteconsumptie extra te stimuleren. Ook moet een product minimaal 70 gram per portie zijn bij een minimaal gewicht van 300 gram per week. Een andere wijziging is dat voortgezet speciaal onderwijsscholen deel kunnen nemen. Voor de volledige regeling zie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/schoolfruit-en-groenten.

EU-schoolfruit- en groenteprogramma

Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Europese Unie. Het programma wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoer van de regeling. Het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de registratie, communicatie en educatie rondom het programma.