Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Tips voor ondersteuning chronisch zieke leerlingen

Is het mogelijk om tijdsverlenging te krijgen bij schoolexamens? Wanneer heb je recht op hulpmiddelen? En is een diagnose noodzakelijk voor ondersteuning? Op leerlingen met een chronische ziekte, ouders en onderwijspersoneel komen veel vragen af. Stichting Zorgeloos naar School stelde een doe-het-samen-gids samen met antwoorden voor alle betrokkenen.

Samenwerking

In de te downloaden gids van Stichting Zorgeloos naar School staan concrete tips om de ondersteuning op school zo goed mogelijk te organiseren. De gids is geschikt voor leerlingen met verschillende lichamelijke aandoeningen en werd samengesteld in samenwerking met leerlingen, ouders, scholen en onderwijsprofessionals.

Regulier onderwijs

Uitgangspunt is dat deze leerlingen prima regulier onderwijs moeten kunnen volgen. Met kleine aanpassingen in de klas wordt dat voor alle betrokkenen makkelijker. Een leerlingenpas geeft bijvoorbeeld in één oogopslag duidelijkheid over de ondersteuning die voor de leerling van toepassing is.

Diabetes

Gemiddeld zitten er in elke reguliere klas drie leerlingen met een chronische aandoening. Veel voorkomend bij kinderen en jongeren zijn bijvoorbeeld chronische hoofdpijn, astma of maag-darmproblemen. De Stichting Zorgeloos naar School is de opvolger van de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. Het succes van de ondersteuning van leerlingen met diabetes leidde tot dit bredere initiatief.