Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

TV-kok Sandra Ysbrandy maakt leerlingen enthousiast om zelf te koken

Aftrap vierde editie Kok in de Klas op Prins Mauritsschool in Delft

Met een kookles in groep 6 op de Prins Mauritsschool in Delft heeft TV-kok Sandra Ysbrandy maandagochtend 26 maart de aftrap gegeven voor de vierde edities van Kok in de Klas. Op maandag 26 maart, dinsdag 27 maart en woensdag 28 maart geven 120 koks kooklessen in groep 6, 7 en 8. In totaal doen ruim 3000 bovenbouwleerlingen van 120 basisscholen mee. Ook scholen uit het speciaal onderwijs doen mee.

Dit jaar is het aantal scholen dat meedoet verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Door deze kookles leren kinderen veel over smaak en eten. Sandra Ysbrandy is onder meer bekend van de programma's Het Familiediner, Carlo & Irene: Life4You, Tijd voor MAX, Kook mee met MAX en Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven.

Weinig kinderen helpen in de keuken

Kinderen zijn nog niet zoveel in de keuken te vinden, zo blijkt uit de nieuwste WUR poll uitgevoerd in 30 klassen van Nederlandse scholen. De helft van de kinderen die ondervraagd zijn helpt thuis af en toe met het klaarmaken van eten. De andere helft komt zelden in de keuken om te koken. “Dit terwijl je van eten klaarmaken meer leert dan koken alleen”, zegt projectleider Marlies Willemsen-Regelink (WUR). “Door deze kookles leren leerlingen hoe je een gezond en smaakvol gerecht maakt maar ook vaardigheden als lezen, hygiëne, samenwerken en plannen.”

Gezond eten

Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat jongens tussen de 4 en 11 jaar 99,4 gram groenten per dag eten en meisjes 104,2 gram. Dit ligt onder de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 100 tot 150 gram (tot 8 jaar) en 150 tot 200 gram (9-13 jaar). Maar er lijkt een stijgende lijn want Nederlanders zijn over het algemeen gezonder gaan eten. Tijdens de kookles leren de leerlingen hoe je verschillende gezonde producten kunt verwerken in een smaakvol gerecht.

TV-kok Sandra Ysbrandy

Speciaal voor Kok in de Klas heeft TV-kok Sandra Ysbrandy een recept gemaakt; sushicups. Sushi is heel populair maar meestal niet zo gezond. Er zit veel suiker en zout in en weinig groente. Daarom heeft Sandra een gezonde sushi bedacht. In deze sushi zitten alle smaken; zoet, zuur, zout, bitter én umami. Het gerecht is dan ‘rond’. Na de pilot kookles reageerden kinderen met uitspraken als “Ik lust nu ook radijs!” en “Door smaken te combineren vind ik het ineens heel lekker!”

Materialen – Kok in de klas live en online

Koks en leerkrachten kunnen ter voorbereiding aan de kookles gebruik maken van het lesmateriaal dat gratis beschikbaar is via www.voedseleducatie.nl. Wanneer leerkrachten, op een later moment, zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de online versie van Kok in de Klas. Deze is vanaf 27 maart beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de Klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen.

Ramadan

Kok in de Klas valt dit jaar in de Ramadan. Scholen die vanwege de Ramadan niet mee konden doen met Kok in de Klas ontvangen een voucher voor gratis boodschappen. Zij kunnen de les op een ander moment inplannen.

Organisatie Kok in de Klas event

Het Kok in de Klas event is mogelijk gemaakt vanuit het Rijksprogramma Jong Leren Eten en het Voedseleducatie Platform. Het VEP is een samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap (WUR). Een onafhankelijke Raad van Toezicht en Toetsingscommissie waken over het beleid, de onafhankelijkheid en objectiviteit. Het Steunpunt Smaaklessen van Wageningen University & Research is verantwoordelijk voor de aansturing van het Voedseleducatie Platform.