Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Vijfheerenlanden wil vakleerkrachten LO op alle basisscholen

Gemiddeld meer overgewicht bij jongeren in vergelijking met rest provincie Utrecht

De Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden werkt aan een voorstel om op basis van cofinanciering op alle basisscholen in de gemeente vakleerkrachten lichamelijk onderwijs aan te stellen. Op deze manier wil de gemeente gezonde leefstijl bij de basis aanpakken. Bovendien wil de gemeente inzetten op kwalitatief goed en voldoende bewegingsonderwijs.

Het gemeente, ontstaan uit een fusie van Vianen, Zederik en Leerdam, wil dat doen omdat uit cijfers van de GGD Regio Utrecht blijkt dat het percentage overgewicht bij 2-3 jarigen, 5-6 jarigen, 10-11-jarigen en 13-14-jarigen in Vijfheerenlanden hoger ligt dan elders in de provincie Utrecht. Momenteel draagt de gemeente al bij aan programma’s zoals Lekker Fit! en Trainers voor de Klas, waarbij sportverenigingen gastlessen van hun sport verzorgen op PO- en VO-scholen. Ook is de gemeente bezig met de invulling van de toekomstige inzet van de buurtsportcoaches. Onderdeel daarvan zal zeker zijn de inzet van buurtsportcoaches voor jongeren met overgewicht.

De gemeente wil ook in bepaalde wijken waar ze te maken heeft met een ongezonde leefstijl, campagnes opzetten rondom het plaatsen van watertappunten, zodat jongeren kiezen voor water in plaats van frisdrank.

Lees hier de antwoorden van het college op vragen uit de raad over overgewicht.