Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Paarse Vrijdag in het onderwijs

Op 10 december dit jaar wordt weer Paarse Vrijdag gevierd in het onderwijs. Dit is de grote actie-dag van GSA Netwerk (Gender & Sexuality Alliance). Alle scholen kunnen op deze dag laten zien voor gender- en seksuele diversiteit te zijn door paars te kleuren. Door paars te kleuren laat je zien dat iedereen bij jou op school zichzelf kan zijn en niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt.

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

In 2018 heeft het GSA Netwerk met meer dan duizend lhbt-leerlingen gesproken over seksuele en genderdiversiteit op hun school. De belangrijkste conclusies:

  • Op scholen met een GSA voelen lhbt-leerlingen zich meer thuis.
  • Op een school met een GSA voelen lhbt-leerlingen zich vaker geaccepteerd.
  • Lhbt-leerlingen op een school met een GSA spijbelen minder.

Zes tips voor Paarse Vrijdag

GSA Netwerk geeft ook zes tips voor het organiseren van een Paarse Vrijdag:

TIP 1

Kom bij elkaar als GSA om te bespreken wat je wilt gaan doen op Paarse Vrijdag, en hoe het te organiseren. Ga je de school versieren? Zorg je voor een dj in de grote pauze? Zijn er optredens? Is er een meest originele Paarse outfit verkiezing? Ga je de klassen langs met de GSA-presentatie? Of laat je iedereen langskomen in het GSA-café? Organiseer je een rollerskate baan? Hoe zorg je ervoor dat werkelijk iedereen iets paars gaat dragen op school?

TIP 2

Voor veel zaken heb je de toestemming van de schoolleiding nodig, zorg ervoor dat je die toestemming hebt. De meeste scholen hebben budget speciaal voor dit soort dagen. Schroom niet om daar naar te vragen, zodat je massa’s paarse ballonnen, slingers en kauwgomballen kunt aanschaffen.

TIP 3

Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen meedenken en meehelpen om van Paarse Vrijdag een succes te maken. Begin dus vroeg met plannen maken en voorbereiden zodat je niet op het laatste moment ineens alles moet doen.

TIP 4

Als iedereen ruim van te voren weet wanneer het Paarse Vrijdag is, heeft iedereen tijd om ook daadwerkelijk in het paars te komen. Zorg voor een beloning als iemand zijn best heeft gedaan, en kondig dit aan! Geef ook tips over waar je paarse kleding kunt kopen.

TIP 5

Reclame maken voor Paarse Vrijdag kan op verschillende manieren. Sommige GSA’s mogen gebruik maken van de intercom, of op de digitale borden Paarse Vrijdag aankondigen. Een andere simpele manier is door een week van tevoren de klassen langs te gaan, iedereen een mailtje te sturen of flyers in lockers te stoppen.

TIP 6

Mentoren en andere docenten vinden het vaak geen probleem om hun lessen aan te passen, als ze maar vroeg genoeg weten wanneer het Paarse Vrijdag is. Op scholen met een dagopening is het niet vreemd om op Paarse Vrijdag juist aandacht te vragen voor sekse, gender en seksuele diversiteit.

Doe je ook mee als school? Je kunt een digitaal pakket downloaden en tips vinden op www.gsanetwerk.nl waarmee je Paarse Vrijdag kan organiseren op school.