Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Fruit op een presenteerblaadje bij Vista College in Zuid-Limburg

Hoe krijg je voor elkaar dat studenten gezonder eten? Niet door alleen maar gezonde opties aan te bieden in de kantine, zegt Frank Schoonbrood, Coördinator Vitaliteit en coördinator Internationalisering bij VISTA College in Maastricht, Sittard en Heerlen. “Dan lopen ze naar de supermarkt om de hoek. Slecht voor hun gezondheid en voor de omzet van het cateringbedrijf.” Frank zegt daarom in een interview met Gezonde School: begin klein. Bijvoorbeeld met fruit in de kantine.

“Gezonde voeding vinden we extra belangrijk, omdat we in Limburg een gezondheidsachterstand hebben, ten opzichte van de rest van het land,” legt Frank uit. “Corona heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Door de periodes met online onderwijs gebruikten studenten minder energie, want ze kwamen niet meer met de fiets of te voet naar school. Ook mentaal hebben studenten en medewerkers onder de coronatijd geleden en veel mensen eten het weg als ze niet lekker in hun vel zitten.”

Supermarkt

Een kantine met alleen nog maar gezonde opties, zou dat geen ideale oplossing zijn? Zo makkelijk is het volgens Frank niet. “Als je alleen nog maar gezond aanbiedt, dan lopen de studenten naar de supermarkt om de hoek.” En dát leidt niet tot het gewenste resultaat. De studenten eten dan nog steeds ongezond en het cateringbedrijf draait geen omzet meer.

Gezond aantrekkelijk maken

Frank wil het in kleine stappen doen: “Het cateringbedrijf kan ervoor zorgen dat de gezonde opties wat meer in het zicht gepresenteerd worden en er aantrekkelijk uitzien. Wij als school kunnen door geld bij te leggen, zorgen dat de gezonde opties goedkoper worden. Zodat het broodje kroket niet langer goedkoper is dan een broodje met gezond beleg. Ook zouden we studenten horeca kunnen inzetten om die gezonde broodjes te maken, waardoor ze goedkoper geprijsd kunnen worden.” Het cateringbedrijf denkt mee met het VISTA College en is bezig met het behalen van een zilveren Schoolkantine Schaal van de Gezonde Schoolkantine, een Gezonde School-activiteit voor het thema Voeding.

16.000 appels

Een ander initiatief voor gezondere voeding op school, was het gratis fruit dat Frank regelde voor de introductieweek. Maar liefst 16.000 appels liet hij leveren, verspreid over alle locaties van het VISTA college. Ze werden in grote kisten bij de entree van de scholen gepresenteerd. “Daarbij hebben we de studenten horeca en bediening gevraagd om te assisteren.” Het was een succes; zo’n driekwart van de appels is opgegaan. Wat er over was werd nogmaals aangeboden en mocht ook meegenomen worden voor thuis of op de sportclub.

Creatief zijn

Frank wil als het mogelijk is vaker gratis schoolfruit en werkfruit gaan aanbieden aan de studenten en docenten. “Volgens mij komt daar binnenkort landelijk subsidie voor beschikbaar zodat we dat bijvoorbeeld eens per maand kunnen doen.” Hij wil ook graag in gesprek met de studenten horeca, hoe ze het aanbieden van fruit nog aantrekkelijker kunnen maken. “Door bijvoorbeeld fruitspiesjes of gesneden fruit aan te bieden, is de drempel om gezond te eten nog lager. Daar moet je creatief in zijn en daar kunnen de studenten bij helpen.”

Op excursie

Daarnaast hoopt hij alle studenten ook met lesprogramma’s meer over gezonde voeding mee te geven. “Ik ga de stimuleringsregeling Jong Leren Eten aanvragen waarbij je een bijdrage kunt krijgen voor excursies en gastlessen op het gebied van voeding. Een mooie manier om onderwijsteams te motiveren om met hun studenten op pad te gaan naar bedrijven die bijvoorbeeld groente verbouwen.”

Breed gedragen

Bij al zijn initiatieven houdt Frank ook zijn collega’s en de studenten aangehaakt. “Ik hoor graag wat de studentenraad en de ondernemingsraad ervan vinden. En als het mogelijk is zet ik onze eigen studenten graag in bij de uitvoering van de plannen.”