Alles over een Gezonde Leefstijl Op School

Mijn kind heeft examenstress. Wat kan ik doen?

Tips van het Nederlands Jeugdinstituut

Op 14 mei beginnen de landelijke eindexamens voor vmbo, havo en vwo. Een periode waarin je kind onder druk staat om te presteren. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk bijstaan en ondersteunen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind te veel stress ervaart? Het Nederlands Jeugdinstituut zet het op een rij en geeft tips om je kind te ondersteunen.

Ga na waar je kind behoefte aan heeft

Het allerbelangrijkste is om jouw hulp af te stemmen op de vraag van je kind. Waar heeft jouw kind behoefte aan? Zijn dat praktische dingen of heeft je kind vooral behoefte aan morele steun? Luister goed en zit er ook niet te veel bovenop. Vraag dus niet al te vaak hoe het gaat, maar laat je kind weten dat ze met je kunnen praten over zorgen of problemen die ze tegenkomen tijdens het studeren.

Creëer een rustige omgeving

Zorg voor een opgeruimde plek zonder lawaai waar je kind kan studeren zonder afleidingen. Dit kan helpen om de concentratie te verbeteren. Een rustige sfeer kan er ook voor zorgen dat je kind eerder aangeeft wat het nodig heeft.

Geef emotionele steun

Luister naar je kind, moedig het aan en geef positieve feedback. Laat het weten dat je trots bent, ongeacht de resultaten. Door positief te blijven kun je stress verminderen.

Heb realistische verwachtingen

Moedig je kind aan om zijn of haar best te doen, maar leg geen onrealistische druk op. Elk kind heeft zijn eigen tempo en capaciteiten.

Vermijd vergelijkingen

Vergelijk je kind niet met anderen. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen sterke punten en uitdagingen.

Wees flexibel en begripvol

Begrijp dat deze periode voor je kind stressvol kan zijn en wees flexibel met huisregels en verwachtingen. Bijvoorbeeld met helpen opruimen of andere klusjes in huis, waar jullie afspraken over hebben.

Help bij het plannen en organiseren

Help je kind bij het maken van een realistische studieplanning en het stellen van doelen. Dit kan je kind helpen om grip te houden op al het leerwerk.

Maak afspraken over wanneer je kind leert

Doe dit om te zorgen dat je kind voldoende rust krijgt. Spreek bijvoorbeeld een eindtijd af wanneer je kind genoeg heeft geleerd. Of spreek af dat je kind eerst een uurtje kan chillen na een examen voordat je kind weer gaat leren voor het volgende examen.

Help je kind met social media en mobiel telefoongebruik

Zoek vooral samen met je kind uit wat het beste werkt om te voorkomen dat social media en mobiel telefoongebruik te veel onrust veroorzaakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afgebakende momenten om de mobiel te gebruiken, zoals: neem na elke 25 minuten een pauze van 5 minuten waarin je even kunt scrollen of app na 50 minuten 10 minuten met vrienden. De smartphone kan voor jongeren ook een manier zijn om onderling contact te hebben over de examens. Ook dan is het goed om daar bewuste momenten voor te kiezen, zodat je kind langer geconcentreerd kan blijven.

Zorg voor gezonde gewoonten en verwen je kind een beetje

Moedig gezonde gewoonten aan, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit draagt bij aan een betere concentratie en stemming. En vertroetel je kind zonder dat dat heel nadrukkelijk is.

Zorg voor ontspanning

Stimuleer je kind om regelmatig pauzes te nemen tijdens het studeren om te ontspannen en op te laden. Dit kan helpen om stress te verminderen en evenwicht te bewaren.

Vier de successen

Vier de inspanningen en prestaties van je kind, ongeacht het resultaat. Het gaat erom dat ze hun best hebben gedaan.

Focus niet alleen op het examen

Stilte en rust zijn voorwaarden, maar de focus in het gezin moet niet alleen maar op je kind en de examens komen te liggen.